Zdravlje na staničnoj razini

Hrana i zdravlje / Prehrambene preporuke Suzana Tomašević dipl. ing., nutricionistica

Bolest je suma staničnih poremećaja, konglomerat događaja na staničnoj razini koji pridonose stanju u cijelom tijelu

Revolucija u načinu na koji razmišljamo o hrani je počela i polako shvaćamo Hipokrata, koji je rekao da je u hrani moć. Zvuči prilično nevjerojatno - propisivati hranu! No, riječ je o hranjenju stanica, a ne o pukom punjenju želuca i zatomljavanju gladi.

Hrana koju svakodnevno jedemo zapravo je gorivo milijunima stanica našega tijela, koje im daje energiju potrebnu za nesmetan i optimalan rad. Iako mnogi smatraju da se zdravo hrane, to još ne jamči kvalitetu i kvantitetu svih potrebnih hranjivih tvari. Naš organizam radi dvadeset četiri sata, a stanice ne idu na spavanje s nama i ne bi preživjele bez stalnog dotoka kisika i hranjivih tvari.

Sićušna, ali vrlo složena cjelina

Stanica je temeljna jedinica svakoga živog bića, od najjednostavnije bakterije do složenoga ljudskog organizma. Ta sićušna struktura nevjerojatno je složena cjelina i redovito zapanjuje znanstvenike koji nastoje prodrijeti u njezine tajne. Kako bismo je lakše shvatili, moramo je promatrati kroz njezine sastavne dijelove.

Stanična jezgra mjesto je gdje je pohranjen sav genski materijal. Proteini su "radna snaga" stanice i igraju veliku ulogu u prijenosu hranjivih tvari i stvaranju energije. Velik dio proteina su enzimi, tzv. unutarstanični umjetnici, a neki od njih omogućuju stanici brzu prilagodbu na bilo koju promjenu u okolišu tako što blago modificiraju funkcije ostalih proteina. Mitohondrij je "energetska centrala", mjesto na kojem se energija u molekularnim strukturama iz hrane (ugljikohidrati, proteini, masti) pretvara u staničnu energiju. Za tu funkciju stanica kao gorivo koristi kisik, što nužno dovodi do procesa oksidacije i stvaranja toksičnog otpada - slobodnih radikala, koji izaziva mutacije koje uzrokuju pogreške u stvaranju proteina. Membrana obavija stanicu, a sastoji se od lipidnog i proteinskog dijela. Igra iznimno važnu ulogu jer djeluje kao štit između unutrašnjosti stanice i okoliša te služi kao neka vrsta filtra koji provjerava ulaz i izlaz tvari. Sadrži mnoštvo proteina - receptora, koji otkrivaju kemijske signale u krvotoku i preko njih prenose stanici poruke kako bi mogla reagirati na promjene u okolišu.

Svaki tip stanice mora obavljati posao koji mu je dodijeljen, za dobrobit svih stanica organizma. Taj fenomen, koji nazivamo staničnom diferencijacijom, od ključne je važnosti za pravilan rad organizma. Čovjek ne može, a da se ne zadivi redom koji vlada tako složenim sustavom od 60.000 milijardi stanica koje se sve međusobno slažu i između kojih je u svakom trenu u tijeku izmjena tvari. Temeljno gledajući, bolest je suma staničnih poremećaja, konglomerat događaja na staničnoj razini koji pridonose stanju u cijelom tijelu.

Stupanj zdravlja ovisan o kvaliteti stanice

Ljudsko tijelo savršen je aparat, a dajući mu svakodnevno kompletnu i uravnoteženu prehranu uz pomoć prirodnih vitaminsko-mineralnih dodataka, mogu se izbjeći mnogi zdravstveni problemi. Na primjer, kompletnu krvnu sliku moguće je popraviti već za tri mjeseca, meka tkiva i organe regenerirati već kroz šest mjeseci do godine dana, a tijekom sedam godina pomoći i koštanom tkivu...

O kvaliteti stanice ovisi je li nam zdravlje loše, prosječno ili odlično. Ipak, malo tko razmišlja o tome da hrana utječe na sve tjelesne stanice, a samim time i na sve segmente našeg života: raspoloženje, količinu energije, mentalnu svježinu, želju za hranom i zdravlje općenito. Drugim riječima, kvaliteta namirnica, način prehrane i količina mikronutrijenata (vitamina, minerala) s biološki aktivnim tvarima (fitonutrijenti) hrani naše stanice i utječe na njihovu kvalitetu.

Znanstvenici počinju sve više razumijevati kako hrana i spojevi u njoj mogu utjecati na zdravlje na staničnoj razini. Otkrivanje visokovrijednih fitonutrijenata u hrani i testiranje njihove biološke aktivnosti ukazuje na njihov doprinos obnovi stanica i preventivnom djelovanju na zdravlje i vitalnost. Tako je, primjerice, znanost već dokazala da fitonutrijenti iz hrane dospijevaju do živčanih stanica u mozgu i poigravaju se s neurotransmiterima, utječući tako na stanje našeg uma i raspoloženja, za što su očit primjer kockica čokolade, gurana ili šalica zelenog čaja. Samo nekoliko miligrama neke tvari može odlučivati o razlici između umora i energije, napetosti i opuštenosti, zdravog imunosnog sustava i sklonosti infekcijama.

Nedovoljna ili oslabljena apsorpcija hranjivih tvari, tj. nepotpuna probava hrane, najčešće pogađa starije osobe, kao i one kojima su uništene crijevne resice ubog upalnih bolesti crijeva ili su na dugotrajnoj terapiji lijekovima (često antibioticima). Krajnji rezultat takvih stanja su "gladne stanice", s posljedičnom neravnotežom zbog pomanjkanja esencijalnih tvari, što dugoročno dovodi do narušavanja zdravlja, što se ne očituje odmah punom snagom. Na početku su simptomi nejasni (umor, loše raspoloženje, ljuskanje kože), a kasnije može doći do slabljenja imuniteta, alergijskih reakcija, glavobolje, depresije, pa čak i malignih oboljenja.

Od kamenoga do modernog doba

U današnje vrijeme možemo sa sigurnošću utvrditi koje je hranjive sastojke čovjek kamenog doba uzimao. Dobivao je dvostruko više bjelančevina i cinka iz nemasnog mesa divljači i ribe nego što ga mi danas dobivamo. Goleme količine bobičastog voća, biljaka i orašastih plodova davale su mu obilje mikronutrijenata. A današnjom prehranom unosimo većinu kalorija kojima nedostaju upravo aktivni mikronutrijenti, za što postoje tri razloga:

  • dugi radni dan, ručak u kantini ili dostava hrane;
  • razlika u sastavu jelovnika, koji u današnje vrijeme ima višak ugljikohidrata i masnoća, a manjak visokovrijednih proteina;
  • duga termička obrade (prekuhana hrana).

Uz to, mnogi preskaču doručak, popiju nekoliko šalica kave, a nakon obilna ručka su bez energije, loše raspoloženi i bez potrebna radnog elana. A hrana bi trebala davati upravo suprotno!

Čini se nemogućim, no dobra vijest je da se možete pravilno hraniti čak i ako jedete "s nogu", samo treba znati što, kako i kada. U tom smislu, polugotove, uravnotežene formule na bazi izolata sojinog proteina predstavljaju, "fast food" rješenje, ali na zdrav način. U kombinaciji s klasičnim obrocima idealne su zbog svoje praktičnosti, brze pripreme i nadasve optimalna nutritivnog sastava i dobrog okusa. Prepoznate su kao programi stanične prehrane koji daju veliku nutritivnu vrijednost, a manji kalorijski unos, što rezultira visokom dozom energije s potpunom apsorpcijom hranjivih tvari.

Inteligentna hrana temeljena na načelima stanične prehrane nudi ravnotežu prirode i znanosti, koja nastoji osigurati uravotežene količine vitamina, minerala, fitonutrijenata svakodnevno potrebnih za održavanje optimalna zdravlja. Jednom kad osjetite snagu i vrijednost stanične prehrane, osjetit ćete razliku!

Datum objave članka: 1. 12. 2009.