KONTROVERZA: ibuprofen u vrijeme pandemije koronavirusa?

Stručne zanimljivosti Borna Tićak mag. pharm.

Ovih dana u medijima svjedočimo brojnim kontroverzama vezanima uz ibuprofen i njegovu konzumaciju tijekom trajanja pandemije COVID-19

Ibuprofen vs paracetamol

Povod javnim raspravama putem medija i društvenih mreža bila je objava francuskog ministra zdravstva na Twitteru, gdje piše kako određeni lijekovi iz skupine nesteroidnih protuupalnih lijekova (engl. non-steroidal anti-inflammatory drugs, NSAID), u koju spada ibuprofen, mogu otežati infekciju. Iz tog razloga preporučuje korištenje paracetamola kao opcije za snižavanje tjelesne temperature.

Opće je poznato kako i ibuprofen i paracetamol imaju analgetski učinak, odnosno učinak smanjenja boli.
 
U organizmu postoje molekule koje se nazivaju prostaglandini. Njih možemo definirati kao molekule koje potiču upalni proces (tzv. proupalne molekule), a proizvode ih enzimi koji se nazivaju ciklooksigenaze (COX1 i COX2 – dvije vrste enzima). Ibuprofen, kao tipični NSAID, djeluje tako što podjednako inhibira COX1 i COX2, čime ne nastaju ranije spomenute proupalne molekule. Osim tog djelovanja, za ibuprofen je dokazano i da smanjuje agregaciju i kemotaksiju neutrofila, što znači da stanice imunosnog sustava u manjoj mjeri putuju i dolaze do mjesta upale. Jednom riječju, ibuprofen različitim mehanizmima, osim smanjenja boli dovodi i do smanjenja upale u organizmu.
 
Paracetamol djeluje nešto drugačije. Za razliku od ibuprofena, ne inhibira ciklooksigenaze, već peroksidaze koje se po svom djelovanju razlikuju od ciklooksigenaza. Osim toga, za paracetamol je dokazano i djelovanje putem kanabinoidnih receptora.
 
Imati uvid u prethodne informacije bitno je za uočavanje temeljne razlike između ibuprofena i paracetamola – ibuprofen djeluje protuupalno, dok paracetamol ne.
 
Upala je sastavni dio odgovora imunosnog sustava na infekciju, stoga francuski znanstvenici smatraju da gašenjem upale „oslabljujemo“ svoj imunosni sustav u borbi protiv virusa.
 
Još uvijek nisu provedene studije koje bi potvrdile tezu, ali smjernice nekih država za tretiranje infekcije koronavirusom idu u smjeru korištenja paracetamola kao prve linije u borbi protiv simptoma bolesti.

Još jedan razlog za brigu?

U jednom od niza znanstvenih radova, koji se bavi rizikom od infekcije COVID-19 kod pacijenata s hipertenzijom i dijabetesom, stoji kako ibuprofen povećava razinu angiotenzin-konvertirajućeg enzima 2 (engl. angiotensin-converting enzyme 2, ACE2).
 
ACE2 je jako interesantna molekula zbog činjenice da se novi koronavirus vezuje upravo za stanice koje imaju ACE2 receptore, kao što su, među ostalim, epitelne stanice pluća, crijeva, bubrega i krvnih žila. Dakle, možemo reći da je ACE2 receptor za koji se vezuje koronavirus i putem kojeg ulazi u stanice.
 
U spomenutom radu navodi se kako ibuprofen povećava ekspresiju ACE2, što znači da je više receptora prisutno na površini stanice, a ako je prisutno više receptora, to znači da je olakšano „vezanje“ virusa i njegov ulazak u stanicu. No, potrebno je naglasiti kako je to tek jedan znanstveni rad s malim uzorkom ljudi. Da bismo ekskluzivno mogli povezati tvrdnje i provesti ekstrapolaciju, potrebno je provesti dodatna istraživanja.

Švicarska – nove smjernice

Švicarski Savezni ured za javno zdravstvo na svojim internetskim stranicama 16. ožujka objavio je svojevrsne smjernice vezane uz primjenu analgetika tijekom trenutačne pandemije koronavirusa. U navedenom obraćanju stoji kako se preporučuje uporaba paracetamola kao primarnog izbora za snižavanje povišene tjelesne temperature. Ukoliko je pak osoba na dugoročnoj terapiji ibuprofenom, savjetuje se nastavak terapije uz savjetovanje s liječnikom.
 
U obraćanju putem internetske stranice Saveznog ureda za javno zdravstvo stoji kako još uvijek nema jasnih indikacija da ibuprofen povećava ozbiljnost infekcije. Promatranja su provedena tek na individualnim slučajevima, stoga još uvijek nema dokaza da ibuprofen ima ulogu u ozbiljnosti same bolesti.
 
Slično je i na stranicama francuskog Ministarstva zdravstva, gdje postoje smjernice oko uporabe NSAID-a u infekciji koronavirusom. Paracetamol je jedini izbor.
 
Činjenica je da svaka osoba ima analgetik koji mu najviše „paše“, no ponekad ne smijemo zanemariti smjernice nadležnih institucija koje paracetamol u maksimalnoj dozi do 4 grama (raspodijeljenih u više pojedinačnih doza ovisno o tjelesnoj težini) stavljaju kao prvi izbor liječenja.
Datum objave članka: 18. 3. 2020.
izdvojeni proizvodi