NOVA SPOZNAJA: čak ni najmanja količina kofeina nije sigurna za trudnice

Stručne zanimljivosti Borna Tićak

Novoobjavljena studija dovodi u pitanje sigurnost kofeina za vrijeme trudnoće

Uobičajena preporuka trudnicama je da ne konzumiraju više od 200 miligrama kofeina dnevno, što je sadržano u dvije šalice kave. Ipak, najnovija studija pokazuje kako čak i tako mali udio kofeina može imati štetne posljedice.
 
Najnovija studija objavljena u BMJ Evidence-Based Medicine dovodi u pitanje je li zaista kod trudnica 200 miligrama kofeina dnevno potpuno sigurno. Temeljem svih prikupljenih dokaza, autor studije sa Sveučilišta u Reykjaviku zaključuje kako ne postoji sigurna razina kofeina koja bi se mogla konzumirati tijekom trudnoće.
 
Za provođenje ovog istraživanja, analizirano je 37 već provedenih opservacijskih studija i 17 meta-analiza koje su se bavile poveznicom između kofeina i negativnih posljedica na trudnoću. U negativne posljedice na trudnoću uključeni su pobačaj, mrtvorođenče, mala porođajna težina, prijevremeni porod, akutna leukemija u djetinjstvu, prekomjerna tjelesna težina i pretilost u djetinjstvu.
 
Spomenutih 37 opservacijskih studija dalo je 42 različita rezultata, od čega su 32 potvrdila konstataciju kako kofein tijekom trudnoće značajno povećava rizik od negativnih ishoda. Također, 14 od 17 meta-analiza jednoglasno je zaključilo kako je povećana konzumacija kofeina povezana s većim rizikom od pobačaja, mrtvorođenja, male porođajne težine i akutne leukemije. Pronađena je poveznica između kofeina i svih navedenih negativnih ishoda, osim prijevremenog rođenja.
 
Bitno je naglasiti kako istraživanja nisu pokazala minimalnu koncentraciju kofeina kod koje su negativni ishodi izostali, što bi značilo da koliko god mala količina kofeina bila, nije oslobođena negativnih rizika za fetus.
 
Iako su potrebna detaljna istraživanja kako bi se u potpunosti odredilo na koji način kofein šteti fetusu, već je poznato kako molekula ima sposobnost prelaska posteljice. Nadalje, fetus i novorođenče nemaju razvijene enzime koji su neophodni za metaboliziranje kofeina, što djelomično objašnjava zašto kofein ima toliko negativno djelovanje na njih.

Izvor: www.iflscience.com

Datum objave članka: 31. 8. 2020.
izdvojeni proizvodi