Onečišćenje pogađa i našu kosu

promo Promo Mihaela Vidiček dipl. ing. preh. teh.

Iako smo svjesni utjecaja onečišćenja na zdravlje i ljepotu naše kože, manje smo svjesni njegovih učinaka na kosu

Onečišćenje, baš poput izlaganja suncu, uzrokuje prerano starenje kože, ali ima negativan učinak i na kosu. Danas je posebno teško pobjeći od onečišćenja i njegovih posljedica, pogotovo ako živite u gradu. Prema navodima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), oko 91 posto populacije udiše zagađen zrak. Svakodnevno smo izloženi onečišćenju (ozon, teški metali itd.) koje uzrokuju promet i industrija, ali i dim cigareta te pare pri kuhanju.

Učinci onečišćenja na kožu

Ozon, sitne čestice, teški metali i različiti toksični spojevi dolaze u dodir s površinom naše kože i brzo je „guše“. Slobodni radikali „naseljavaju“ se posvuda: na našoj kosi i koži, pa čak i u našem probavnom i dišnom sustavu. Kratkoročno djeluju tako da se osjećamo lošije: siv ten, nesavršenosti kože, slabašna i beživotna kosa, opći umor i kratkoća daha. Dugoročno, onečišćenje u kombinaciji s oksidativnim stresom koje uzrokuju pušenje, svakodnevni stres i neuravnotežena prehrana, potiče prerano starenje stanica i utječe na prirodni proces regeneracije tijela. Neke studije sugeriraju da su dvije od tri bore uzrokovane onečišćenjem.

A što je s kosom?

Iako smo svjesni utjecaja onečišćenja na zdravlje i ljepotu naše kože, manje smo svjesni njegovih učinaka na kosu.

Mnoga znanstvena istraživanja pokazala su da onečišćenje ima stvarni utjecaj na zdravlje vlasišta. Onečišćenje povećava oksidativni stres, oslabljuje barijeru kože i povećava osjetljivost vlasišta. Pod utjecajem svakodnevnih agresija vlasište brže stari, kosa je bez sjaja i neugodna mirisa, a dugoročno i proces gubitka kose može biti ubrzan. U gradu se naša kosa ne osjeća najbolje!

Da biste se svakodnevno štitili, usvojite nove i učinkovite rituale protiv onečišćenja.

Korak 1: Temeljito operite kosu!
Počnite pomnim pranjem vlasišta i kose. Koristite detoksikacijski šampon koji poštuje ravnotežu vlasišta osjetljivog na onečišćenje. Ako mislite da će češće pranje kose ukloniti štetne učinke onečišćenja, razmislite ponovno! Nemojte se predavati iskušenju da perete kosu prečesto jer će to samo dodatno oslabiti vlasište.

Korak 2: Njegujte kosu!
Njegujte kosu izloženu svakodnevnim agresijama nanošenjem zaštitnoga balzama, koji će služiti kao štit od onečišćenja, i četkom za raščešljavanje! Jednom tjedno možete nanijeti hranjivu masku za jačanje oštećenih vlasi.
 
Korak 3: Uklonite neugodne mirise s kose!
Ispušni plinovi, dim cigareta, pare od kuhanja, znoj itd. ostavljaju neugodan miris na vašoj kosi. Nanesite pročišćavajuću maglicu duž vlasi, koja će zaštititi vašu kosu od neugodnih mirisa ili će ih neutralizirati ako ih je kosa već upila.
Datum objave članka: 6. 9. 2019.
izdvojeni proizvodi