ORASI: grickalice koje čuvaju zdravlje

Stručne zanimljivosti Borna Tićak

Orasi su bogati nutrijentima, posebice nezasićenim masnim kiselinama. Provedene epidemiološke studije pokazuju kako je konzumiranje tih plodova povezano s raznovrsnim pozitivnim učincima na ljudsko zdravlje

Orasi i kardiovaskularni sustav

Istraživanja pokazuju kako konzumacija oraha u kombinaciji s prehranom siromašnom zasićenim masnim kiselinama smanjuje vjerojatnost od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Jedna studija upravo se bavi istraživanjem utjecaja zamjene udjela dnevnog unosa zasićenih masti istim udjelom oraha. Konzumacija oraha u kombinaciji s prehranom siromašnom zasićenim masnim kiselinama rezultirala je snižavanjem krvnoga tlaka, što je jedan od najvažnijih parametara za predviđanje vjerojatnosti razvoja neke od brojnih kardiovaskularnih bolesti.

Slično istraživanje dokazalo je i kako konzumacija oraha može sniziti krvni tlak koji je odgovor na izloženost stresu. Znanstvenici su ispitali utjecaj konzumacije oraha u 22 odrasle osobe s povećanim udjelom LDL-a, poznatijeg kao „loš kolesterol“. Ispitanici su bili u takvom prehrambenom režimu tijekom šest tjedana. Kod pojedinaca koji su konzumirali orahe i orahovo ulje krvni tlak se smanjio tijekom odmora, ali i tijekom izloženosti stresu. Upravo je to dokaz kako prehrana koja sadrži orahe može pomoći našemu tijelu da se bolje nosi sa stresnim situacijama.
 
Orasi i rak dojke

Kod nekih osoba postoji potencijalna poveznica između konzumacije oraha i supresije rasta karcinoma dojke. Točnije, može doći do izmjene ekspresije gena povezanih s razvojem tumora.

Kao dio kliničkog istraživanja provedena je biopsija kod žena s tumorom dojke. Nakon konzumacije oraha otkriveno je da je promijenjena ekspresija 456 različitih gena. To istraživanje temeljeno je na istraživanju na miševima, u kojemu je dokazana poveznica između konzumacije oraha i smanjenja brzine razvoja kanceroznih tkiva. Važno je naglasiti kako ta istraživanja nisu dokaz da su orasi vid antitumorske terapije, nego da postoji poveznica između njihove konzumacije i smanjenja veličine tumora.
 
Orasi i dijabetes

Epidemiološka studija pokazala je kako osobe koje konzumiraju orahe imaju otprilike upola manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 u usporedbi s osobama koje ih ne konzumiraju. U toj studiji, prosječan dnevni unos oraha iznosio je žlicu i pol. Nedostatak studije je činjenica da je dokaz o unosu oraha i smanjenom riziku od razvoja dijabetesa tipa 2 naveden neovisno o drugim parametrima, poput indeksa tjelesne mase, spola, dobi i tjelesne aktivnosti.
 
Orasi i kognitivne funkcije

U orasima se nalaze brojni mikronutrijenti, fitosteroli, linolenska kiselina i polifenoli koji su povezani s poboljšanjem kognitivnih funkcija. Oni kod životinja poboljšavaju motoričke funkcije, memoriju i kognitivne funkcije, dok kod starijih osoba dokazano poboljšavaju kognitivne funkcije.
 
Protuupalna svojstva

Zahvaljujući visokoj koncentraciji fenolnih spojeva, orasima se pripisuju protuupalna svojstva. Istraživanja su dokazala da orasi sadrže znatnu količinu alfa-linolenske kiseline koja se često navodi i kao masna kiselina s protuupalnim svojstvima. Osim toga, u njihovu sastavu ima i elaginske kiseline, koja je u istraživanjima također pokazala učinke slične linolenskoj kiselini.
 
Nutritivne prednosti oraha

Orasi su bogati polinezasićenim masnim kiselinama, kojih na 29 grama oraha ima čak 13 grama, kao i omega-3 masnim kiselinama. Prehrana koja se temelji na omega-3 masnim kiselinama povezuje se sa smanjenjem udjela LDL-a. Osim toga, orasi obiluju antioksidansima i vlaknima.

Izvor: www.news-medical.net

Datum objave članka: 17. 12. 2019.
izdvojeni proizvodi