VISOK KRVNI TLAK U LEŽEĆEM POLOŽAJU: povezan s većim rizikom od zdravstvenih komplikacija srca

Stručne zanimljivosti Carmen Rivier-Zurak dr. med.

Otkrića nove studije upućuju na to da bi ljudima s poznatim čimbenicima rizika za srčane bolesti i moždani udar moglo koristiti mjerenje krvnog tlaka dok leže na leđima

Analiza podataka iz dugotrajne studije na više od 11.000 odraslih osoba iz četiri različite zajednice u SAD-u otkrila je da su odrasli koji su imali visok krvni tlak dok su sjedili uspravno i ležali na leđima imali veći rizik od bolesti srca, moždanog udara, zatajenja srca ili prerane smrti u usporedbi s odraslima bez visokog krvnog tlaka u uspravnom i ležećem položaju.

Novo istraživanju predstavljeno je na znanstvenim sjednicama Američkog udruženja za srce o hipertenziji 2023., održanima od 7. do 10. rujna 2023. u Bostonu. Ovaj sastanak je vrhunska znanstvena razmjena usmjerena na nedavna dostignuća u temeljnim i kliničkim istraživanjima visokog krvnog tlaka i njegova odnosa sa srčanim i bubrežnim bolestima, moždanim udarom, pretilošću i genetikom.

Regulacija krvnog tlaka u sjedećem i ležećem položaju

Autonomni živčani sustav regulira krvni tlak u različitim položajima tijela. Međutim, gravitacija može uzrokovati skupljanje krvi dok se sjedi ili stoji, a tijelo ponekad nije u stanju pravilno regulirati krvni tlak tijekom ležećeg, sjedećeg i stojećeg položaja, primijetili su autori.

„Ako se krvni tlak mjeri samo u sjedećem položaju, rizik od kardiovaskularnih bolesti može promaknuti ako se tlak ne mjeri i u ležećem položaju", rekao je glavni autor studije i istraživač Duc M. Giao i M.D., student četvrte godine na Medicinskom fakultetu Harvard u Bostonu.

Kako bi ispitali položaj tijela, krvni tlak i rizik za zdravlje srca, istraživači su ispitali zdravstvene podatke za 11.369 odraslih osoba iz longitudinalne* studije 'Rizik od ateroskleroze u zajednicama (ARIC - Atherosclerosis Risk in Communities)'.
*longitudinalna studija = vrsta studije koja promatra određene varijable u različitim subjektima ili retrospektivno ili prospektivno kako bi se utvrdila povezanost između pojave promjena na subjektima i čimbenika koji su imali utjecaj

Podaci o krvnom tlaku u ležećem i sjedećem položaju prikupljeni su tijekom razdoblja upisa (ARIC posjeta 1), koji se dogodio između 1987. i 1989. Sudionicima je izmjeren krvni tlak dok su nakratko ležali u klinici. Prosječna dob sudionika tada je bila 54 godine; 56 posto grupe identificirano je kao žene, a 25 posto sudionika kao crna rasa. Sudionici ove analize praćeni su u prosjeku 25 do 28 godina, sve do ARIC posjete 5, koja uključuje zdravstvene podatke prikupljene od 2011. do 2013. godine.

Kad su rizici zbog visokog tlaka povećani?

U ovoj studiji, visok krvni tlak definiran je kao da je gornja i donja vrijednost krvnog tlaka veća ili jednaka 130/80 mm Hg.

Nalazi istraživača pokazali su da je 16 posto sudionika koji nisu imali visok krvni tlak dok su sjedili imalo visok krvni tlak dok su ležali na ravno na leđima, u usporedbi sa 74 posto onih s visokim krvnim tlakom u sjedećem položaju koji su također imali visok krvni tlak i u ležećem položaju.

U usporedbi sa sudionicima koji nisu imali visok krvni tlak dok su sjedili i ležali:
 • sudionici koji su imali visok krvni tlak dok su sjedili i ležali imali su
  • 1,6 puta veći rizik od razvoja koronarne bolesti srca
  • 1,83 puta veći rizik od razvoja zatajenja srca
  • 1,86 puta veći rizik od moždanog udara
  • 1,43 puta veći rizik od ukupne prerane smrti, i
  • 2,18 puta veći rizik od smrti od koronarne bolesti srca.
 • sudionici koji su imali visok krvni tlak dok su ležali, ali ne i dok su sjedili, imali su slične povećane rizike kao i sudionici koji su imali visok krvni tlak dok su sjedili i ležali.
 
Razlike u korištenju lijekova za krvni tlak nisu utjecale na ove povećane rizike ni u jednoj skupini.

„Naša otkrića upućuju na to da bi ljudima s poznatim čimbenicima rizika za srčane bolesti i moždani udar moglo koristiti mjerenje krvnog tlaka dok leže na leđima", rekao je Giao.

„Napori da se kontrolira krvni tlak tijekom svakodnevnog života mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka tijekom spavanja. Buduća bi istraživanja trebala usporediti mjerenja krvnog tlaka u ležećem položaju u klinici s mjerenjima tijekom noći.“

Ograničenja studije uključivala su usredotočenost na odrasle osobe srednje dobi u vrijeme upisa, što znači da se rezultati možda neće moći generalizirati na stariju populaciju, rekao je Giao.


Izvor: www.sciencedaily.com
Izvor fotografije: Shutterstock

 

Datum objave članka: 11. 9. 2023.