Akne - problem koji tišti

Zdrav život / Kultura tijela Manuela Šapro dipl. ing.

Nepravilno tretirana, masna i aknama sklona koža može rezultirati ožiljcima, ne samo fizičkim nego i emocionalnim

Unutarnji i vanjski čimbenici

Akne najviše tište mlade u dobi između 12 i 24 godine života (njih čak oko 80 posto), a pojavljuju se pretežno na licu, vratu, dekolteu, leđima i ramenima.

Među brojnim uzročnicima akni najvažniji su naslijeđeni tip kože i hormonalne promjene tijekom puberteta, ali i prisutnost određenih bakterija (Propyonibacterium acnes i Propyonibacterium granulosum). Nasljedni čimbenik utječe na veličinu i aktivnost folikula žlijezda lojnica. Hormonalne promjene u pubertetu mogu dovesti do pojačane razine androgenih (muških) hormona koji izravno utječu na rad žlijezda lojnica, tj. pojačavaju lučenje lojnog sadržaja (sebuma) koji ispunjava i proširuje pore, a u kombinaciji s nečistoćama iz zraka tvori otvorene i zatvorene komedone. Komedoni se zbog spomenutih bakterija vrlo lako mogu pretvoriti u akne. Bakterije, naime, izlučuju enzim koji razgrađuje loj potičući stvaranje glicerola i masnih kiselina koji nadražuju kožu i pojačano stvaraju rožnate stanice u izvodnim kanalima lojnica oko kojih se razvijaju upalne promjene.

Razvoj akni mogu izazvati i razni lijekovi, na njih znatno utječe i stres, ali i jako začinjena i masna hrana te hrana bogata škrobom.

Uz unutarnje čimbenike i genetsku predispoziciju, i neki vanjski čimbenici mogu uzrokovati pojačano lučenje žlijezda lojnica te dovesti do nastanka akni. To su prije svega neodgovarajući tretmani proizvodima agresivna djelovanja na kožu, tj. onima koji isušuju te izazivaju još jače lučenje sebuma pomoću kojeg koža nastoji nadoknaditi oštećeni hidrolipidni zaštitni sloj. Isti utjecaj na kožu ima i sunce pod čijim se utjecajem koža površinski isušuje, pore se zatvaraju, a lučenje žlijezda lojnica pojačava tako da mnogi nakon ljeta imaju problema s prištićima.

Pravilan tretman ne zanemaruje uzrok

Nepravilno tretirana, masna i aknama sklona koža može rezultirati ožiljcima, ne samo fizičkim (na koži) nego i emocionalnim. Akne i ožiljci narušavaju izgled i čine mladu osobu nesigurnom, stoga je vrlo bitno na vrijeme početi pravilno njegovati i tretirati masnu i aknastu kožu kako bi se izbjegle takve posljedice.

S obzirom na to da se u rješavanju problema akni koriste razne metode, kozmetički preparati i razni medicinski pripravci, zadatak kozmetičara nije samo ãobičnoÓ mehaničko čišćenje pora nego se očekuje ozbiljan kozmetički pristup kojim će se djelovati ne samo na problem nego i na uzrok koji je doveo do nastanka akni.

Prvi je korak svojevrsna kozmetička anamneza, tj. temeljita obrada tijekom koje doznajemo najvjerojatniji uzrok akni. Višak androgenih hormona i policistični jajnici često kod djevojaka uzrokuju akne na specifičnim mjestima (područje oko brade i usnica te predio donje vilice), specifičnog su izgleda i sastava pa je u takvim slučajevima nužna suradnja dermatologa i ginekologa. Liječnik je taj koji će odrediti terapiju, a kozmetičar vrstu tretmana i proizvoda kojima će se tretirati koža u kozmetičkom studiju te izabrati proizvode za kućnu uporabu.

Osnovni je zadatak kozmetičara mehaničko čišćenje koje uključuje dubinsko čišćenje kože, odstranjivanje suvišnog loja i postupno uravnoteženje njegova lučenja te sprječavanje nastanka upalnih procesa, tj. akni. Ovisno o stanju kože, taj se postupak provodi u pravilnim, periodičnim intervalima. Nakon čišćenja kožu valja dezinficirati losionom blagog adstringentnog djelovanja (steže proširene pore) i visokom frekvencijom, a potom nanijeti specijalne vitaminske ampule i maske koje će ubrzati regeneraciju kože, smiriti iritaciju i spriječiti upalu. Vrlo su učinkovite maske na bazi ljekovite gline i algi obogaćene vitaminima, poput vitamina B6 koji djeluje na normalizaciju lučenja loja i jača prirodne obrambene sposobnosti kože.

Za dodatno umirivanje iritirane kože i sprječavanje brzog nakupljanja loja dobro je napraviti limfnu drenažu (ručnu ili pomoću visokosofisticiranih aparata). Laganom masažom limfnih točaka potiskuje se limfa koja odvodi različite toksine i nusprodukte metabolizma prema glavnim limfnim čvorovima, a istodobno poboljšava dotok nove limfe. Zahvaljujući poboljšanju limfne drenaže pore ostaju dulje čiste te se postupno sužavaju i vraćaju u normalu. Kako bi potaknuli bržu obnovu (regeneraciju) i zacjeljivanje kože, vrlo je učinkovito dva, tri puta tjedno provesti lasersku terapiju. Kratak, ali vrlo učinkovit tretman zahvaljujući infracrvenim zrakama potpomaže dubinsku obnovu stanica kože i znatno ubrzava zacjeljivanje ranica.

Od velike je važnosti i suradnja kozmetičara i fitoterapeuta koji odabire specijalne čajne mješavine i biljne pripravke za pročišćavanje organizma i kože. Nakon potpune sanacije kože mogu se kombinirati različiti tretmani za dodatnu njegu i održavanje postignutog stanja. Vrlo su učinkoviti tretmani voćnim kiselinama te vitaminima A, C i E jer djeluju regenerirajuće i pospješuju izgled kože.

Uz cjelovit pristup i dobru suradnju vaše kozmetičarke, liječnika i fitoterapeuta rezultati sigurno neće izostati.

KARAKTERISTIKE MASNE I AKNAMA SKLONE KOŽE

- suviše sjaja na središnjem dijelu lica (T - zona);
- trajna prisutnost sitnih, crvenkastih prištića;
- vrlo često prhutanje vanjskog sloja kože praćeno neugodnim osjećajem zategnutosti i svrbeža;
- proširene pore koje se brzo pune - zadebljala koža bez sjaja, sivkaste boje;
- pojačana dlakavost lica.

Datum objave članka: 1. 10. 2004.
izdvojeni proizvodi