Nordijsko hodanje - aktivnost za cijelo tijelo

Zdrav život / Sport i rekreacija prof. dr. sc.   Mario Kasović

Zbog sličnosti s normalnim hodanjem čini se prilično lako i jednostavno, no nordijsko zahtijeva određeno vrijeme za učenje i svladavanje osnovne tehnike

Obavezno pod stručnim nadzorom

Nordijsko hodanje noviji je oblik tjelesne aktivnosti pogodan u rekreativnim programima svih dobnih kategorija. Za razliku od normalna hodanja, kod kojeg je gornji dio tijela relativno pasivan, nordijsko mnogo više aktivira mišiće leđa, ramena i ruku. To je zapravo hodanje pri kojem se koriste specifično dizajnirani štapovi (Nordic Walking štapovi - npr. Swix ili PoleAbout). Može se provoditi na većini terena, a u kombinaciji s prirodom i svježim zrakom izuzetno pogoduje našem zdravlju.

Zbog sličnosti s normalnim hodom čini se prilično lako i jednostavno za izvođenje, no zahtijeva određeno vrijeme potrebno za učenje i svladavanje osnovne tehnike, obvezno pod nadzorom stručnog voditelja. Što se tiče sportske opreme, za početak su potrebni samo odgovarajući štapovi.

Na tragu skijaškog trčanja

Povijest i nastanak nordijskog hodanja vezani su uz nordijsko skijaško trčanje, zbog velike sličnost u izvedbi pokreta. Nordijski skijaši godinama su ga provodili u svojim ljetnim treninzima kao pogodan oblik koji vjerno simulira i nadopunjuje skijaško trčanje kad nema snijega. Povijest nordijskog hodanja seže do 1930. godine, a i dalje. Prva prezentacija nordijskog hodanja kao novog sporta bila je u Finskoj 1997. godine. Otad do danas broj poklonika te aktivnosti narastao je na više od 30 milijuna samo u Europi.

KAKO PRAVILNO ODABRATI ŠTAPOVE

Pri odabiru se treba koristiti formulom za izračunavanje visine štapa koja glasi: vaša visina x 0,7 = odgovarajuća visina štapa.

Svi pozitivni učinci

Zbog svojih karakteristika, nordijsko hodanje pogodno je za razvoj snage i izdržljivosti, osobito gornjeg dijela tijela, djelujući tako na pravilno držanje i posturu. Uključivanjem velikog broja mišića zbog uporabe štapova, troši se i veća količina energije (od 400 do 450 Kcal po satu aktivnosti), za razliku od normalna hoda pri kojem se troši od 250 do 300 Kcal. Neka istraživanja pokazuju da je energetska potrošnja pri srednjoj brzini veća za 20 posto od normalna hoda iste brzine, a ako se brzina nordijskog hoda poveća, uz primjenu pravilne tehnike, može se potrošiti i 45 posto Kcal više. Aktivacija srčanožilnog sustava je veća, pa se i srčana frekvencija poveća za 10 do 15 posto. Ta činjenica osobito je važna za pretile osobe koje bi tako mogle regulirati višak kilograma.

Osim na funkcionalne sposobnosti, nordijsko hodanje pozitivno djeluje i na sustav za kretanje. Uporabom štapova pri hodu i aktivnim sudjelovanjem ruku i ramena smanjuje se opterećenje na donje ekstremitete, posebice zglobove koljena, kuka i kralježnice. Ta karakteristika važna je osobama koje imaju probleme sa zglobovima donjih ekstremiteta (različite ozljede, nakon operativnih zahvata, itd), jer omogućuje više kretanja sa smanjenjem bolova i rizika od ozljeđivanja.

Starijim osobama upotreba štapova omogućuje veću stabilnost jer se povećava površina oslonca važna za održanje ravnoteže pri hodu, a samim time smanjuje se rizik od padova, koji su potencijalno opasni za nastanak prijeloma.

IZRAVNI POZITIVNI UČINCI NORDIJSKOG HODANJA

- do 45 posto bolji učinak od hodanja istom brzinom bez štapova;
- aktivno uključuje 90 posto mišića tijela;
- povećava kalorijsku potrošnju 20 do 45 posto;
- umanjuje opterećenje zglobova nogu i slabinskog dijela kralježnice za 30 posto;
- pogodno za sve dobne skupine, čak i one koje se ne kreću dovoljno zbog težine, bolnih zglobova ili problema s ravnotežom;
- na siguran način povećava razinu srčanožilne i plućne kondicije i zdravlja;
- pozitivno utječe na motivaciju i podnošenje stresa;
- pozitivno djeluje na pravilno držanje i posturu.

Datum objave članka: 1. 12. 2005.