Odstraniti na vrijeme i u cijelosti

Zdrav život / Prevencija bolesti Vladimir Borić dr. med., spec. maksilofacijalni kirurg

Briga o koži nije samo briga o izgledu nego i važan preduvjet pravodobne dijagnostike svih promjena, osobito malignih

Dermatologija je temeljna struka koja kožu tretira i u kozmetskom i u zdravstvenom segmentu. Međutim, dio promjena na koži može se tretirati jedino kirurškim metodama, pa je u liječenje kožnih oboljenja neizostavno uključena i kirurška disciplina.

Dermatokirurgija, kirurško uklanjanje kožnih izraslina, u pravilu je jednostavna i ostavlja minimalne ožiljke. Prednost takvog pristupa je da se kirurški odstranjenu kožnu promjenu, po potrebi, može mikroskopski analizirati kako bi se sa sigurnošću odredio karakter promjene i postavila točna dijagnoza.

"Mali kirurški zahvati" sintagma su kojom liječnici nazivaju operacije manjeg opsega, više površinskog karaktera i kraćeg trajanja, koje se u pravilu izvode ambulantno uz lokalnu anesteziju. U tu grupu zahvata spada većina korekcija ožiljaka, nekih potkožnih promjena i kožnih izraslina, kao i uklanjanje tetovaža.

Različite izrasline – različiti pristupi

Bez obzira na dob, na koži mogu nastati različite izrasline, od kojih su većina dobroćudnog karaktera (benigne). Nažalost, neke mogu biti i maligne (zloćudne). Važno je napomenuti da se medicinskim rječnikom svaka izraslina, bila ona benigna ili maligna, naziva tumorom, pa stoga, kad liječnik koristi termin "tumor", to a priori ne znači da je riječ o zloćudnoj bolesti.

Kožne promjene koje se kirurški odstranjuju su: madeži (nevus), pjege, bradavice, fibromi (izrasline građene od vezivnog tkiva), angiomi (kapilarne izrasline), keratoze (oroženja) i slično. Sve te promjene su benignog karaktera, a samo odstranjivanje nije opasno.

Potkožne promjene zbog kojih se najčešće traži kirurška intervencija su: ateromi (ciste lojnice), lipomi (benigna izraslina masnog tkiva), neurofibromi i slično.

Njihovo odstranjivanje je jednostavno i radi se u režimu tzv. malih kirurških zahvata, što znači u lokalnoj anesteziji i bez potrebe za mirovanjem nakon operacije. Neke promjene mogu se odstraniti bez šivanja, što znači da ne zarastaju ožiljkom. Kirurške metode za odstranjivanje promjena na koži su izrezivanje (ekscizija), jednostavno ili uz pomoć manje "plastike" (nekim od lokalnih režnjeva), i vađenje (ekstirpacija), uglavnom za potkožne promjene.

Zloćudni tumori kože

Maligni tumori kože u pravilu su melanom i karcinom. Iako uzrok pojave malignog tumora kože nije u potpunosti jasan, sigurno je da su sunčeve zrake u određenoj mjeri čimbenik rizika njegova nastanka.

Maligni tumor kože melanom u početnoj fazi može izgledati kao madež, no postoje određeni znakovi po kojima iskusni liječnik može uočiti razliku. Zato je svaku madežu sličnu tvorbu, koja pobuđuje sumnju da je riječ o melanomu, potrebno što prije odstraniti i podvrgnuti patohistološkoj mikroskopskoj analizi, jer je to jedini način postavljanja sigurne dijagnoze i najvažniji preduvjet pravodobna liječenja. Ako se prema klinički prihvaćenoj ABCDE metodi, odnosno tzv. abecedi melanoma, utvrdi da je bilo određenih promjena madeža ili njegove okoline (nepravilna površina, neravni rubovi, crna boja, promjer veći od 5 mm) preporučuje se da dermatolog ili kirurg pregledaju suspektnu promjenu i preporuče daljnji postupak.

Karcinom kože, bez obzira na svojstvo malignosti, u pravilu se uspješno liječi kirurškim putem zbog jednostavne činjenice da raste na površini, pa ga se, ubrzo nakon nastanka, može uočiti i jednostavno odstraniti, prije nego što razvije potencijal metastaziranja. Bazaliom je posebna vrsta raka kože, koji ima mikroskopski izgled karcinoma, ali raste sporo i u pravilu nema potencijal metastaziranja. Dakle, bazaliom je vrsta dobroćudnog raka kože.

Što manje uočljiv, to bolje

Ožiljci nastaju kao posljedica ozljede ili kirurškog reza. Ožiljkom rezultira svako zarastanje rane, osim površinskih ogrebotina. Estetski dobar i prihvatljiv ožiljak je tanak, u razini kože i minimalne razlike u boji od okolnog tkiva. Kakav će u konačnici biti, ovisi o brojnim činiteljima (veličini promjene, njezinu karakteru, stanju vezivnog tkiva, među ostalim i o iskustvu kirurga koji odstranjuje kožnu promjenu).

Treba znati da ožiljke nije moguće ukloniti, ali se u mnogim slučajevima mogu učiniti manje uočljivima, posebno estetski vrlo neprihvatljive ožiljke. Korekcije ožiljaka izvode se ambulantno, u lokalnoj anesteziji i bez potrebe za mirovanjem. U početnoj fazi zarastanja, koja može trajati i po nekoliko mjeseci, stvara se ožiljkasto tkivo crvenkaste boje. U nastavku procesa zarastanja, tj. stvaranja ožiljka, nestaje crvenilo i postupno ožiljak poprima boju okolnog tkiva, a o definitivnom izgledu ožiljka možemo govoriti otprilike tek nakon godine dana.

Nije naodmet ponovno naglasiti da je za prevenciju i liječenje raka kože iznimno važno bolest otkriti u što ranijoj fazi, a operativnim zahvatom tumor odstraniti u cijelosti.

Datum objave članka: 1. 4. 2012.