Voćnim kiselinama do svježijeg izgleda

Zdrav život / Kultura tijela Manuela Šapro dipl. ing.

Izgled kože nakon tretmana voćnim kiselinama je znatno poboljšan već nakon jedne kure, koža je blistava i zategnuta, vraća joj se prirodna boja, a ožiljci i mrlje puno su bljeđi

Promjenjive potrebe kože

Svako godišnje doba pred kožu postavlja specifične zahtjeve, kao što se i potrebe kože mijenjaju ovisno o njima. Temperaturne promjene (toplo-hladno), vjetar, kiša, snijeg, naročito zimi, uvelike utječu na obrambeni status kože. Narušava se njezina ravnoteža, pojačava osjetljivost i smanjuje otpornost prema unutarnjim i vanjskim čimbenicima. Zanemarimo li ove činjenice, i k tome upotrijebimo neprimjerene proizvode ili neodgovarajuće tretmane, koža će vrlo brzo izgubiti sjaj i vitalnost. To je znak da moramo nešto poduzeti, a jesen, zima i proljeće idealno su vrijeme za obnavljajuće, regenerativne tretmane, kakav je i tretman voćnim kiselinama.

Od povijesnih činjenica do današnjih spoznaja

Voćne kiseline ili alfa-hidroksi kiseline vrlo učinkovito djeluju na različite nedostatke na koži. Njihovo blagotvorno djelovanje bilo je poznato još u doba Kleopatre koja se kupala u kiselom mlijeku, a stare Rimljanke su za njegu kože koristile talog koji ostaje nakon vrenja vina. Naše bake su po koži trljale limun i tako izbljeđivale mrlje po licu i rukama.

Ove kiseline nalazimo u prirodi, u supstancijama voća, kiselom mlijeku i šećernoj trsci. Najpoznatije su glikolna, mliječna i vinska, a u novije vrijeme u ovu grupu ubrajaju se i limunska i salicilatna kiselina.

Stupanj njihove učinkovitosti ovisi o sastavu kiseline, koncentraciji, pH vrijednosti proizvoda, kao i o pravilnoj i stručnoj uporabi. Ovisno o proizvođaču, koncentracije kiselina u profesionalnim tretmanima kreću se od 20 do 70 posto, a u preparatima za kućnu uporabu od osam do 10 posto.

VIŠESTRUKO BLAGOTVORNO DJELOVANJE

- keratolitičko djelovanje, tj. pospješuju ljuštenje i odstranjivanje odumrlih stanica epiderme (površinskog sloja kože);
- stimuliraju obnavljanje i regeneraciju kože;
- dehidriranoj (isušenoj) koži vraćaju vlažnost i vitalnost;
- uklanjaju sitne, površinske bore i smanjuju duboke;
- izbljeđuju pigmentacijske mrlje i ožiljke od akni;
- kod masne i nečiste kože čiste i smanjuju proširene pore te dovode do općeg poboljšanja tena i smanjenja mogućnosti ponovnih upala.

O tretmanu...

Tretmani voćnim kiselinama izvode se u kurama od šest do 10, s tim da se dolazi jednom do dva puta tjedno:

  • koža se najprije očisti od šminke, a potom se dodatno odmašćuje specijalnim pre-peel preparatom;
  • voćne kiseline nanose se vrlo precizno mekanim kistićem, izbjegavajući područje neposredno u blizini očiju i usana;
  • tijekom djelovanja kiselina potreban je nadzor stručne osobe radi praćenja reakcije kože i eventualne pojave iritacije;
  • nakon tri do 10 minuta (ovisno o koncentraciji i specifikaciji određenog proizvođača) kiselina se neutralizira posebnim, za to određenim preparatom i dobro ispere vodom;
  • potom se na kožu nanosi hidratantna maska koja osigurava dovoljno vlažnosti mladim stanicama kože i štiti je;
  • tretman završava nanošenjem hranjive kreme s UV filtrom.

Iako su rezultati primjene voćnih kiselina vidljivi vrlo brzo nakon tretmana, svakako se preporučuje nastaviti s kućnom njegom barem dva do tri mjeseca kako bi se koža potpuno obnovila, a učinak bio potpun. Za kućnu njegu također se koriste preparati s voćnim kiselinama, ali puno niže koncentracije (od osam posto naviše). Ono što je znanstveno potvrđeno, a ujedno je i naše iskustvo u praksi, jest da preparati za kućnu njegu ne smiju imati suviše niske koncentracije, primjerice jedan posto i niže, jer imaju suprotan učinak od onoga koji želimo postići. Naime, male koncentracije omekšaju kožu samo površinski, ljuštenje je vrlo slabo ili gotovo nemoguće jer su stanice kože slijepljene jedna uz drugu, što na kraju rezultira naglim pogoršanjem tena s velikim brojem malih, ali tvrdih bubuljica.

Puno snažnije djelovanje na regeneraciju kože i kolagenih vlakana voćne kiseline imaju u kombinaciji s vitaminom C. Stoga se preporuča takve tretmane provoditi naizmjenično s dolascima klijenta na tretmane voćnim kiselinama. Najbolji učinak daju kombinacije određenih kiselina, primjerice preparati koji sadrže glikolnu, mliječnu i salicilnu kiselinu u jednom proizvodu.

O čemu treba voditi računa - Veće koncentracije AHA kiselina, nižeg pH, izazivaju i jače ljuštenje što dovodi do intenzivnijeg obnavljanja kože, ali mogu izazvati i jaču iritaciju kože. Za vrijeme uporabe preparata i provođenja tretmana treba izbjegavati izlaganje suncu jer je povećana fotosenzibilnost (osjetljivost na sunce) kože. Ako se koriste preparati s UV filtrima, ne treba ih prekidati.

Stanje nakon... - Izgled kože nakon jedne kure kiselinama znatno je poboljšan, koža je blistava i zategnuta, vraća joj se prirodna ružičasta boja, ožiljci od akni i druge mrlje puno su bljeđi i manje vidljivi, bore su znatno pliće, a cijelo lice odiše neobičnom svježinom!

Preporuka - Svima koji imaju određene indikacije, a zbog njihova blagotvornog djelovanja i svima onima koji žele poboljšati opći izgled i stanje kože.

Datum objave članka: 1. 2. 2005.
izdvojeni proizvodi