Putovati i ostati zdrav

Zdrav život / Prevencija bolesti Marina Gradinac dr. med.

Ponovimo osnovna pravila osobne higijene, kao preventivna postupka u očuvanju zdravlja u promijenjenim životnim uvjetima

Ljeto je doba putovanja i promjene mjesta boravišta, učestalijeg kontakta s ljudima iz udaljenijih krajeva, vrijeme koje donosi najrazličitije užitke, ali i povećanu mogućnost obolijevanja od različitih bolesti. Kako je uspješno putovanje samo ono s kojeg se vraćamo zdravi, uputno je poduzeti sve kako bismo u njemu doista uživali.

U sredinama u kojima nismo navikli živjeti, organizam je prijemčiviji na različite čimbenike bolesti, zbog čega je i rizik razbolijevanja veći. Tome ujedno pogoduju i više temperature i vlaga u zraku, susreti s većim brojem osoba i posjećivanje pretrpanih javnih okupljališta. U uvjetima povećane temperatura i vlage patogeni mikroorganizmi ozbiljnije vrebaju, i to iz javnih toaleta, na plažama, iz hrane pripravljene u lošim higijenskim uvjetima, kontaminirane vode i, konačno, tijekom susreta s osobama koje mogu biti potencijalni prijenosnici različitih zaraza. Zdravlje mogu ugroziti i prekomjerno izlaganje suncu i dehidracija.

Ako sve navedeno uzmemo u obzir, dobro je ponoviti osnovna pravila održavanja osobne higijene, kao preventivna postupka u očuvanju zdravlja u promijenjenim životnim uvjetima, a istodobno ne zaboraviti da je uputno na njih stalno misliti i redovito ih provoditi.


Čistoća je pola zdravlja 

Perite ruke što češće - prije jela, nakon obavljanja nužde, nakon diranja nosa, životinja i predmeta opće uporabe... S obzirom na to da katkad nećete biti u blizini tekuće vode, na putovanju je dobro imati sa sobom i vlažne maramice za dezinfekciju i povremeno njima obrisati ruke. Osobni ručnik nemojte dijeliti ni sa kime i nemojte ga koristiti ako je dugo bio odložen mokar. Ako je ikako moguće, redovitu naviku pranja zuba nakon svakog obroka potrebno je prakticirati i na putovanju.


Oprez u jelu i piću

Poštivanjem nekih osnovnih higijenskih pravila smanjit ćete mogućnost trovanja hranom. Staro pravilo iz kolonijalnih vremena kaže: "Jedite hranu samo ako je kuhana, pečena ili je možete oguliti.... U suprotnom, zaboravite je". Stoga izbjegavajte termički neobrađeno meso, sirovu ribu i školjke, kao i hranu životinjskog podrijetla (jaja spadaju u sam vrh rizične hrane - oprez pri konzumaciji slastica i sladoleda!).

Ako ga nećete odmah upotrijebiti, voće i povrće nakon pranja posušite i spremite na hladno mjesto. Izbjegavajte voće s oštećenom korom ili narezane dinje i lubenice koje su dugo odstajale. Nakon objeda, ostatke hrane odmah pospremite u hladnjak, a ako je želite ponovno upotrijebiti, napravite to samo jednom (podgrijavanje dva puta nije dopustivo) i podgrijte je na dovoljno visokoj temperaturi.

Ako običavate jesti po restoranima, pokušajte po malim detaljima prepoznati potencijalno rizična mjesta (nečisti stolnjaci, neuredno osoblje, slaba posjećenost, prisutnost muha ili drugih insekata) i zaobići ih u velikom luku.

Na putovanju je potrebno biti na pojačanom oprezu i kad je voda posrijedi. Prije svega vodite računa da je uzimate u dovoljnoj količini i imajte na umu da je pri povišenim temperaturama potrebno piti i više nego inače. Ipak, nemojte smetnuti s uma kvalitetu vode. Stoga je na putovanju poželjno piti flaširanu vodu te izbjegavajte kockice leda u piću. Ako boravite negdje u divljini, bilo bi dobro da i za pranje zuba koristite flaširanu vodu, a ako vam je nedostupna, koristite tablete za dezinfekciju vode. U nedostatku svega navedenoga, prokuhajte vodu prije uporabe. Ako niste sigurni u čistoću vode, nemojte je konzumirati.

U ljetnom razdoblju treba biti na oprezu i s mlijekom. Izuzetak od tog pravila je samo neotvoreno pakiranje pasteriziranog mlijeka.

S kavom i čajem uglavnom nema problema, osim ako ih ne običavate piti hladne, dugo poslije pripremanja. Alkohol svakako izbjegavajte, pogotovo tijekom jako visokih temperatura.


Spolno prenosive bolesti

Čak i ako mislite da ste na putovanju sreli osobu svog života, ne upuštajte se u riskantna seksualna ponašanja i svakako nemojte imati spolni odnos bez zaštite. Spolno prenosive bolesti mnogo su učestalije nego što pretpostavljate, a nakon ljetnih odmora njihova pojavnost se izrazito povećava.


Ženske boljke

Uporaba antibiotika, sintetičko donje rublje, boravak u mokrom kupaćem kostimu, pojačano znojenje i upotreba kontraceptivnih sredstava u uvjetima povećane temperature pogoduju razvoju gljivičnih bolesti spolnih organa u žena. Kako bi se mogućnost njihova razvoja svela na najmanju moguću mjeru, poželjni su održavanje osobne higijene, nošenje pamučnog rublja i ne pretijesne odjeće, presvlačenje mokroga kupaćeg kostima i upotreba probiotika specijalno namijenjenih jačanju otpornosti vaginalne sluznice. Ako se infekcija ipak razvije, od pomoći može biti antiseptičko sredstvo na bazi oktenidina, čak i kod trudnica.

Poslušajte savjete i provedite nezaboravno ljetovanje.

Datum objave članka: 1. 6. 2011.