Dijagnostički vodič - zrela i starija životna dob

Žensko zdravlje / Prevencija Carmen Rivier-Zurak dr. med.

Produljenje životnog vijeka kao odraz poboljšanih životnih uvjeta i bolje zdravstvene skrbi donosi sa sobom nove socijalne i zdravstvene trenutke u životu žene

Zrela, tzv. treća životna dob razdoblje je određenih životnih promjena i bioloških promjena u organizmu žene. Suočavanje s činjenicom starenja nije lako, ali je nužno. Što se prije prihvati, lakše se proživljavaju promjene vezane uz starost, za ženu ne tako jednostavno životno razdoblje. Promjene bioloških funkcija tijekom razdoblja prije, za vrijeme i poslije menopauze sa sobom donose određene teškoće, koje više ili manje utječu na psihički status i zdravlje žene. Na sreću, žene danas shvaćaju kako pozitivnim promjenama zdravstvenog ponašanja u što ranijoj dobi u starost donose miraz koji im omogućuje zdraviji i aktivniji život. Nekad tabu-teme, kao što su depresija u žena ili menopauza, danas su česte u časopisima, zdravstveno orijentiranim i u onima koji to nisu. Štoviše, traženje medicinske pomoći kod urinarne inkontinencije, artritisa, depresije, kućnog nasilja, neovisno o kulturama i socioekonomskom statusu, danas se smatra prihvatljivim ponašanjem. Uz to, znanstvena medicinska istraživanja dala su odgovore na brojna pitanja vezana uz proces starenja i promjene u organizmu žene, pa se uspješno liječe mnoga bolesna stanja.

Nakon pregleda osnovnih dijagnostičkih pretraga za žene u adolescenciji, 20-im, 30-im i 40-im godinama, vrijeme je da sljedeće redove posvetimo ženama u zreloj i tzv. trećoj životnoj dobi, kako bismo ih potaknuli na razmišljanje o tome da se i u tom životnom razdoblju treba aktivno brinuti o zdravlju te da se redovitim kontrolnim pregledima mogu na vrijeme uočiti promjene na određenim organima i organskim sustavima, koje se u ranom stadiju razvoja mogu uspješno tretirati i staviti pod kontrolu.

Pedesete i šezdesete

Screening srčanih bolesti - Valja obratiti pozornost na vrijednosti krvnog tlaka i kolesterola. Ako smatra potrebnim, liječnik može preporučiti dodatne pretrage.

Poslije menopauze u žena počinje rasti opasnost od srčanog udara, koja je najveća potkraj 60-ih ili 70-ih godina, kada se razina estrogena znatno smanjuje u razdoblju od oko deset godina. U jedne od pet žena starijih od 65 godina razvije se neki oblik oboljenja srca. American Heart Assocoation izvještava da 44 posto žena koje dožive srčani udar umire u razdoblju od godinu dana, za razliku od 27 posto muškaraca. Savjet: u tim su godinama nužni redovita kontrola krvnog tlaka i razine kolesterola, tjelovježba te smanjen unos masnoća (prema preporuci AHA savjetuje se prehrana koja uključuje do 30 posto kalorija iskoristivih iz masti). 

Rezultati studije objavljene u Journal of the American Medical Association pokazuju da uzimanje više folata putem hrane ili raznih nadomjestaka može pomoći smanjenju opasnosti od koronarne srčane bolesti te se preporučuje dnevni unos najmanje 400 µg

Screening karcinoma debelog crijeva (kolorektalni karcinom) American Cancer Society (ACS) procjenjuje da je 1988. kolorektalni tumor u SAD-u usmrtio 24.600 žena, a 90 posto svih oboljelih bilo je starije od 50 godina. Rektalni pregled u sklopu redovita ginekološkog pregleda, kao i test na okultno krvarenje u stolici, treba obaviti jednom godišnje u žena starijih od 50 godina. Prema ACS-u, svakih pet godina potrebno je napraviti sigmoidoskopiju (pregled donjih dijelova debelog crijeva) i pregled na premaligne promjene. U nekim slučajevima preporučuje se kolonoskopija, koja može upozoriti na eventualne promjene sluznice debelog crijeva u cjelini.

KARCINOM ENDOMETRIJA

Najčešći je oblik zloćudnog tumora ženskoga reproduktivnog sustava u SAD-u. Prosječna je dob dijagnoze oko 60 godina. Iako ne postoji specifičan test kojim bi bilo moguće otkrivanje zloćudnih promjena u što ranijem stupnju, katkad se može otkriti PAPA-testom. Ako menopauza nije počela do 52. godine, ako je žena pretila ili nije nikad bila trudna, postoji povećana opasnost razvoja raka endometrija. Potrebno je savjetovati se s liječnikom na koje simptome bi trebalo posebno obratiti pozornost u 50-im i 60-im godinama.

Mamografija - American Cancer Society i American Medical Association preporučuju mamografiju jednom godišnje ženama koje su napunile 50 godina, a National Cancer Institute jednom u godini, dvije. Problem mogu biti lažno pozitivni rezultati.

Ginekološki pregled i PAPA-test - Oko 60 posto slučajeva karcinoma cerviksa dijagnosticirano je u žena starijih od 55 godina.

Testiranje sluha - Slabljenje sluha u starijih osoba fiziološka je pojava, ali uputno je posavjetovati se s liječnikom kako bi se obavile dodatne pretrage i otkrio pravi uzrok.

ŠEĆERNA BOLEST

Među prvih je deset uzroka smrti u SAD-u. Žene svih dobnih skupina oboljele od šećerne bolesti imaju dvostruko veću opasnost od srčanog udara nego ostale koje nisu oboljele.

Pregled gustoće kostiju - Jedna od dvije žene starije od 50 godina pretrpi prijelom kosti zbog posljedica osteoporoze koju karakterizira gubitak koštane mase. Rengenskim zrakama slabe jakosti mogu se pregledati kukovi, kralježnica i zglobovi kako bi se utvrdio gubitak koštane mase. Na temelju nalaza dijagnostičkih pretraga liječnik može preporučiti hormonsku terapiju, lijekove, poseban režim prehrane i/ili vježbe kojima je moguće povećati masu i čvrstoću kostiju.

Pregled očiju - Vidite mutnije ili vam se pojavljuju točke? Mnogi simptomi očnih bolesti i postupna gubitka vida nisu uočljivi odmah nego kada bolest uznapreduje (kao što je to slučaj kod glaukoma ili katarakte). Glaukom, jedan od vodećih uzroka sljepoće u SAD-u, pojavljuje se u osoba starijih od 40 godina, dok je katarakta najčešća u osoba starijih od 55 godina. American Optometric Association preporučuje očni pregled najmanje svake dvije godine u dobi od 41 do 60 godina, a nakon šezdesete jednom godišnje. Svakako je nužno paziti na osvjetljenje pri čitanju te nositi sunčane naočale s UV zaštitom za boravka na otvorenom.

Sedamdesete i više

Cijepljenje - Cijepljenje protiv tetanusa preporučuje se osobama starijim od 65 godina svakih 10 godina, protiv gripe jednom godišnje, a osobama s problemom zgrušavanja krvi i onima kojima je nužna dijaliza preporučuje se cijepljenje protiv hepatitisa.

Pregled očiju - Za sve osobe starije od 60 godina preporučuje se očni pregled jednom u dvije godine, a jednom godišnje oboljelima od šećerne bolesti.

Stomatološki pegled - Gubitak zubi nije normalan dio starenja. Redovita njega i posjeti stomatologu nužni su cijeli život. Potrebno je jednom godišnje posjetiti stomatologa, kao i u slučaju korištenja zubne proteze, koju će stomatolog stručno očistiti i po potrebi podesiti.

Screening srčanih bolesti - Liječnici se oslanjaju na niz testova kako bi utvrdili postojanje srčane bolesti. Treba redovito kontrolirati vrijednosti kolesterola i krvnog tlaka. U slučaju sumnje na bolest srca provode se dodatne pretrage: EKG (mjeri električnu aktivnost srčanog mišića), ergometrija (mjeri srčanu aktivnosti pod opterećenjem), UZV srca ili koronarna angiografija (pregled stanja koronarnih arterija).

Screening karcinoma debelog crijeva (kolorekalni karcinom) - Tjelesna neaktivnost, način prehrane i genetska predispozicija neki su od čimbenika opasnosti povezanih s razvojem zloćudnih tumora kolona i rektuma. American Cancer Society spominje nekoliko mogućih dijagnostičkih postupaka, uključujući digitalni pregled rektuma, pregled stolice na okultno krvarenje, sigmoidoskopiju (pregled donjih dijelova debelog crijeva) i kolonoskopiju (pregled cijelog debelog crijeva). U slučaju sumnje liječnik određuje potrebne pretrage. Mogući simptomi karcinoma kolorektalnog sustava su: promjene u pražnjenju crijeva koje traju dulje od nekoliko dana, krvarenje iz debelog crijeva te grčevi ili bolovi u trbuhu u nekih bolesnika.

Mamografija - Prema podacima američkog National Cancer Institutea jedna od 14 žena oboljet će od tumora dojke do svoje sedamdesete godine, a do osamdesete taj se broj povećava na jednoj od 10 žena. Stoga valja redovito kontrolirati dojke. Što se ranije otkrije zloćudna promjena, to su šanse za oporavak veće.

Pregled kože - Dovoljno je jednom godišnje kontrolirati kožu na maligne promjene. Nužno je kožu zaštititi od djelovanja sunca i ostalih negativnih utjecaja okoline, redovito održavati higijenu i odgovarajuću vlažnost.

Pregled gustoće kostiju - Oko 20 milijuna žena u Americi pogođeno je osteoporoznim promjenama na kostima. U slučaju sumnje na osteoporozu, liječnik ženu može uputiti na potrebne pretrage. Jedna je od njih i rengenska pretraga kostiju koja može ukazati na gubitak koštane mase. Tada se obično preporučuju hormonska terapija ili terapija lijekovima, promjene u prehrani te tjelesna aktivnost kojom se povećava masa i čvrstoća kostiju.

Imate li problema s previše slobodnog vremena u mirovini? Planiranje novih aktivnosti može vam pomoći kako biste se osjećali bolje. Ako ni to ne pomaže, recite to, možda patite od depresije. Vaš liječnik može vam pomoći.

Najmanje jedna od deset osoba starijih od 65 godina povremeno osjeća nedostatak kontrole mokraćnog mjehura. Inkontinencija je najčešće izlječiva, zato je važno na vrijeme potražiti savjet liječnika.

Žene pušači imaju 62 posto manju koštanu masu u 80-im godinama nego žene koje ne puše.

Ginekološki pregled i PAPA-test - Iako opasnost nastanka karcinoma maternice ne raste s dobi, opasnost od nastanka zloćudnih promjena na jajnicima raste. Pedeset posto žena s dijagnozom karcinoma jajnika starije su od 65 godina. Ginekološkim pregledom obično se postavlja sumnja, ali dijagnozu potvrđuju dodatne pretrage, primjerice UZV pregled jajnika. Zato se preporučuje obvezno jednom godišnje posjetiti ginekologa zbog mogućnosti ranog otkrivanja malignih promjena reproduktivnog sustava.

Testiranje sluha - Određeni dio populacije treće životne dobi pati od nekih oblika prirodnoga gubitka sluha, ali pomoć postoji. Ako je razumijevanje riječi otežano, ako se čuju razni zvukovi u pozadini ili postoje druge tegobe, potrebno je provjeriti sluh. Specijalist otorinolaringolog audiometrijskim pregledom mjeri sposobnost razabiranja zvukova različite visine i intenziteta te može ponuditi pomoć za ispravljanje amplituda zvučnih impulsa koji ulaze u uho. Oblici pomoći razlikuju se prema tipovima slabljenja sluha.

Datum objave članka: 1. 8. 2004.