Jednostavno rješenje za bakterijske i gljivične infekcije rodnice

Žensko zdravlje / Ginekologija

Vaginalne infekcije su posljedica narušavanja ravnoteže fiziološke flore rodnice, što pogoduje razmnožavanju patogenih mikroorganizama i razvoju infekcije

Rijetko koja žena se barem jednom u životu nije susrela s nekom od vaginalnih infekcija. Svrbež, crvenilo, nelagoda i bol samo su neki od simptoma koji upućuju na postojeću infekciju. Nisu ni najmanje ugodni, mogu narušiti kvalitetu života i unijeti nemir u svakodnevicu, a u nekim slučajevima uzrokovati i veće probleme. Zato je važno djelovati na vrijeme. Ukoliko se radi o jačoj upali svakako je uputno odmah posjetiti ginekologa i započeti liječenje.

Što uzrokuje bakterijske i gljivične infekcije rodnice?

Više od 60 posto vaginalnih tegoba je uzrokovano bakterijskom infekcijom, gljivice su uzrok u 25 posto slučajeva, dok preostalih 15 posto otpada na kombinaciju bakterijske i gljivične infekcije ili uzrok nije poznat. 

Bez obzira na uzročnika, u osnovi vaginalne infekcije leži promjena ravnoteže fiziološke flore rodnice.

U rodnici su stalno prisutni laktobacili, korisni mikroorganizmi koji proizvode mliječnu kiselinu, poput Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus i Lactobacillus gasseri. Njihova zadaća je održati blago kiselo okruženje kao preduvjet za ravnotežu vaginalne flore što koči prekomjerno razmnožavanje bakterija ili gljivica. Međutim, kad dođe do narušavanja ravnoteže, štetni mikroorganizmi počinju se razmnožavati i dovode do infekcije.

Razlozi neravnoteže su raznoliki, a neki od najčešćih su uzimanje lijekova (antibiotici ili kontracepcijske pilule), oslabljen imunosni sustav, pretjerana higijena intimnog područja agresivnim sredstvima za pranje i tuširanje, korištenje intimnih parfema, preuska odjeća od sintetskih vlakana, hormonalna neravnoteža, stres, šećerna bolest, nepravilna prehrana s visokim unosom šećera itd.

Niti bakterijska vaginoza niti gljivična infekcija ne smatraju se ‘klasičnim’ spolno prenosivim bolestima jer se mogu javiti i kod spolno neaktivnih osoba iako je, posebno kod gljivičnih infekcija, moguć ‘prijenos’ na partnera. Osim toga, neliječene vaginalne infekcije mogu povećati rizik od spolno prenosivih bolesti poput HPV infekcije ili klamidijske infekcije, budući da dolazi do narušavanja fiziološke ravnoteže vaginalne flore i smanjenja prirodne obrambene sposobnosti.

Važno je napomenuti kako i bakterijska vaginoza i gljivična infekcija mogu postati ponavljajuće infekcije, kada je nužno temeljito istražiti uzrok njihova nastanka i djelovati preventivno u smislu sprječavanja njihove pojave. 

Razlika između bakterijske i gljivične infekcije rodnice

Dijagnostika vaginalnih infekcija uključuje ginekološki pregled i mikroskopski pregled iscjetka, bilo na licu mjesta, bilo slanjem u mikrobiološki laboratorij na analizu kako bi se utvrdio uzročnik infekcije. Iako postoje neke razlike, načelno, bez mikoroskopske analize nije moguće razlikovati bakterijsku i gljivičnu infekciju.

Simptomi bakterijske infekcije rodnice

Bakterijsku vaginozu uzrokuju bakterije, najčešće Gardnerella vaginalis. Uobičajeni simptomi su osjećaj pečenja, svrbež ili bol te pojačan iscjedak manje gustoće, sive ili bijele boje kojeg karakterizira specifičan, neugodan miris po ribi.

Simptomi gljivične infekcije rodnice

Uzročnik gljivične infekcije u većini slučajeva su gljivice iz roda Candida - Candida albicans ili, rjeđe, Candida glabrata. Simptomi su najčešće gusti iscjedak bijele boje siraste strukture s blagim mirisom, izrazit svrbež, crvenilo i oticanje kao i bol prilikom spolnog odnosa ili mokrenja.

Kako se riješiti neugodnih simptoma?

Ukoliko ste primijetili neke od blažih simptoma bakterijske ili gljivične infekcije rodnice, ne brinite. Uz pridržavanje nekoliko jednostavnih pravila brzo ćete se riješiti neugodnih simptoma:

  • za normalizaciju pH rodnice pomoći će proizvodi s mliječnom kiselinom, poput Gynofit gela za rodnicu s laktatnom (mliječnom) kiselinom
  • izbjegavajte korištenje agresivnih sredstava za tuširanje, a vaginalno područje perite isključivo blagim proizvodima za tu namjenu
  • tijekom menstruacije redovno mijenjajte tampon ili uložak
  • tuširajte se i izbjegavajte kupanje u kadi
  • izbjegavajte sintetiku i nosite pamučno donje rublje
  • poslije kupanja u bazenu odmah se presvucite u suhu odjeću
  • dodajte probiotike u prehranu
  • izbjegavajte šećere i prerađenu hranu.

Po čemu je poseban Gynofit gel za rodnicu s laktatnom (mliječnom) kiselinom?

Gynofit gel za rodnicu s laktatnom (mliječnom) kiselinom je medicinski proizvod u gelu čiji je glavni sastojak mliječna kiselina, koja je ključna za održavanje kiselosti, odnosno niske pH vrijednosti. Naime, u fiziološkim uvjetima pH rodnice je blago kiseli, od 4.5 do 3.8, no ako se povisi iznad 4.5 stvaraju se uvjeti za prekomjeran rast mikroorganizama i posljedičnu upalu.
 
Gynofit gel za rodnicu s laktatnom (mliječnom) kiselinom razvijen je u suradnji s ginekolozima i stvoren kako bi pomogao u regulaciji pH rodnice i vraćanju ravnoteže vaginalne flore. Može se koristiti preventivno ili kao pomoć u slučaju infekcije, bez obzira radi li se o bakterijskoj ili gljivičnoj infekciji.. Njegova namjena je kratkotrajna primjena (od šest do 12 dana) u slučaju bakterijske vaginoze i infekcije rodnice gljivicama iz roda kvasnica. Brzo ublažava simptome svrbeža, pečenja, crvenila, nadraženost i neugodna miris, te pomaže jačanju prirodne sposobnosti vašeg tijela da se obrani od pretjeranog razmnožavanja bakterija i gljivica.
 
Gynofit gel za rodnicu s laktatnom (mliječnom) kiselinom pakiran je u praktične i higijenske aplikatore, koje je najbolje primijeniti prije odlaska na spavanje.
 
Ukoliko imate simptome infekcije, tijekom šest do 12 dana primjenjujete jedan aplikator dnevno do povlačenja simptoma.
 
Ukoliko želite djelovati preventivno, primjenjujete jedan aplikator dnevno tijekom jednog ili dva dana nakon mjesečnice, posjete bazenima ili spolnog odnosa.
 
Gynofit gel za rodnicu s laktatnom (mliječnom) kiselinom potražite u ljekarnama ili u online ljekarni Vaše zdravlje.
Datum objave članka: 21. 5. 2021.
promo
izdvojeni proizvodi