TRANSPLANTACIJA VAGINALNE MIKROBIOTE: prenošenje korisnih mikroba

Stručne zanimljivosti

Istraživači sa Sveučilišta Johns Hopkins učinili su prvi korak prema ispitivanju transplantacije vaginalne mikrobiote (VMT), čiji je cilj osigurati da se tim postupkom prenose samo korisni mikrobi, a ne potencijalni patogeni

Nadahnuti uspjehom transplantacije fekalija, istraživači se nadaju da će transplantacija vaginalne tekućine zdravih davatelja pružiti prvi obnavljajući terapijski postupak u liječenju bakterijske vaginoze. Cilj tog koncepta probira davatelja, objavljenog u časopisu Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, je osigurati da se VMT postupkom prenose samo korisni mikrobi, a ne potencijalni patogeni.
 
Za zdravlje crijeva ključna je bakterijska raznolikost, no u vagini to nije prihvatljivo. Još od 17. stoljeća poznato je da je vaginalna mikrobiota (sveukupnost mikroorganizama nastanjenih u vagini) kojom dominiraju laktobacili smanjila rizik od sepse nakon porođaja. Stotine godina poslije, gubitak monokulture Lactobacillus, što rezultira bakterijskom vaginozom, povezan je s povećanim rizikom od spolno prenosivih infekcija, mokraćnih infekcija, prijevremenog poroda i karcinoma reproduktivnog sustava.
 
Čak ni danas ne možemo „popraviti“ tu najjednostavniju bakterijsku zajednicu. "Imamo vrlo malo mogućnosti liječenja bakterijske vaginoze, s tim da niti jedno sredstvo nije u potpunosti ljekovito ili obnavljajuće", kaže koautorica studije dr. Ethel Weld.
 
U slučaju neravnoteže crijevne flore, transplantacija fekalija od zdravih davatelja pokazala je golem uspjeh u obnavljanju bakterijske raznolikosti uz pozitivne zdravstvene učinke. Pitanje je može li transplantacija vaginalne tekućine vratiti zaštitnu monokulturu laktobacila kod oboljelih od bakterijske vaginoze?
 
"Postoje značajni epidemiološki dokazi da se vaginalni prijenos mikrobiote već događa, na primjer, među ženama koje među sobom seksualno opće“, objašnjava dr. Weld, koja u transplantaciji vaginalne mikrobiote vidi velik potencijal. No, ona istodobno naglašava: „Prije provođenja kliničkih ispitivanja VMT-a najprije moramo odrediti na koji način pregledati davatelje kako bi se pronašlo one s optimalnom vaginalnom mikrobiotom za transplantaciju i minimalnim rizikom prenošenja patogena.“  
 
„Jednom kada se pomoću definiranog protokola identificira siguran davatelj, ta žena može donirati više puta. Ideja 'super-davatelja' kod kojih nema prošlih ili trenutačnih infekcija i koji imaju povoljnu mikrobiotu kojom dominiraju laktobacili je ona koju bi trebalo dalje istražiti", rekla je dr. Laura Ensign.
 
Konačno, razumijevanje uloge manjinskih bakterijskih vrsta i njihovih proizvoda moglo bi omogućiti VMT-u da napreduje izvan okvira potrebe za davateljima.
 
"Predviđamo da će put VMT-a vjerojatno slijediti transplantaciju fekalija, nastojeći stvoriti uniformirane i standardizirane transplantate koji imaju sličnu terapijsku učinkovitost kao i  materijal davatelja", zaključuje koautorica studije dr. Laura Ensign.

https://blog.frontiersin.org/2019/09/11/cellular-infection-microbiology-vaginal-microbiota-transplantation

Datum objave članka: 18. 9. 2019.
izdvojeni proizvodi