Kratki vodič kroz babinje

Žensko zdravlje / Trudnoća i majčinstvo Marina Gradinac dr. med.

Nakon drugog stanja, mlade mame ulaze u posve novo stanje, koje treba razumjeti i unaprijed znati što ih očekuje

Vrijeme nakon poroda, u kojem se povlače promjene nastale u tijelu žene tijekom trudnoće, naziva se babinje ili puerperij. Počinje nakon poroda posteljice i traje šest do osam tjedana. To je vrijeme mnogih fizičkih promjena u tijelu žene, praćenih i naglim hormonalnim promjenama, koje mogu izazvati i pravu postporođajnu depresiju (baby blues). Obilježavaju ga involucijski procesi, procesi cijeljenja rane, početak i održavanje dojenja (laktacije) i ponovna uspostava funkcije jajnika.

Involucijski procesi

Najizrazitiji su na maternici. Odmah nakon poroda maternica je teška oko kilogram, a nakon šest do osam tjedana samo 50 do 70 grama. Involucijski procesi se događaju i na mišićima zdjeličnog dna, trbušnoj stijenci, mokraćnom mjehuru i crijevima. Nakon izlaska posteljice, s mokraćom se gube hormoni trudnoće. S obzirom na to da na sebe vežu vodu, babinjača više i češće mokri.

Cijeljenje rane

Procesi cijeljenja rane nakon poroda odnose se na cijeljenje ozljeda porođajnog kanala i unutarnje površine stijenke maternice, koja je zapravo jedna velika rana. Unutarnja stijenka maternice cijeli tako da se odumrli dio decidue (sluznice maternice tijekom trudnoće) odljušti, iza čega preostaju velike količine leukocita, koji čine obrambeni bedem rane. Taj bedem djeluje antibakterijski i antitoksično, jer leukociti onemogućavaju da bakterije koje su uzlaznim putem prispjele iz rodnice i toksini nastali iz nekrotičkog dijela decidue izazovu infekciju.

Proces cijeljenja naziva se epitelizacija i događa se pod stimulacijom estrogena, a završava šest do osam tjedana nakon poroda. Tijekom toga vremena iz velike rane stvara se sekret koji se naziva lohija, po čijoj boji možemo pratiti cijeljenje unutarnje površine maternične stijenke:

  • krvava (lochia rubra ili cruenta) - od prvog do šestog dana;
  • smeđa (lochia fusca) - od sedmog do četrnaestog dana;
  • prljavo žuta (lochia flava) - od 14. do 21. dana;
  • sivobijela (lochia alba) - do kraja trećeg tjedna.

Pod normalnim okolnostima, u šupljini maternice tijekom babinja nema bakterija. Međutim, lohije koje izlaze kroz cervikalni kanal i rodnicu dobro su hranilište za mikroorganizme koji se tu nalaze i mogu biti vrlo infektivne. Stoga babinjača treba dobro prati ruke sapunom nakon svakog diranja i promjene higijenskog uloška.

Osobna higijena

Babinjača se može tuširati, ali ne i kupati šest do osam tjedana nakon poroda, zbog mogućnosti nastanka infekcije unutarnjih genitalnih organa (endometritis, adneksitis, parametritis). Prvo kupanje nakon poroda treba obaviti tek kad se cervikalni kanal zatvori Kristellerovim čepom.

Ranu od epiziotomije treba tapkati sterilnom gazom (jer brisanje izaziva bol), nakon čega se poprska antiseptikom širokog spektra djelovanja.

Toaleta spolovila provodi se u jednom smjeru, sprijeda prema natrag, tapkanjem, nakon toga se poprska antiseptikom, pričeka da se posuši i zatim namjesti uložak. Toaleta se obavlja najmanje dva puta na dan, a ulošci mijenjaju više puta (pet do šest puta na dan, po potrebi i češće). Nakon svakog diranja uloška nužno je dobro oprati ruke sapunom, jer se u suprotnom može izazvati mastitis (upala dojki) ili infekcija pupčanog bataljka.

Procesi cijeljenja rane nakon poroda odnose se na cijeljenje ozljeda porođajnog kanala i unutarnje površine stijenke maternice, koja je zapravo jedna velika rana

Radi prevencije nastanka tromboflebitisa i zastoja lohija u materištu, nakon poroda se savjetuje što prije ustajanje iz kreveta, i to šest, najkasnije 24 sata nakon poroda. Ustaje se najprije uz krevet, kreće po sobi do umivaonika, zatim i do kupaonice. Najbolje je podignuti se na bok, i to desni (suprotan od epiziotomije). Babinjači se nakon epiziotomije ne preporučuje sjedenje dva tjedna, i to zbog pritiska na ranu, u kojoj se ketgut (konac kojim je šivana) resorbira tek za sedam dana. Zbog pritiska tjelesne težine na svježu ranu može doći do rašivanja epiziotomijskog šava i pucanja tkiva.

Zbog oštećenja koja nastaju, nakon poroda je mokrenje otežano. Čest je i refleksni grč mišića sfinktera mokraćne cijevi, koji nastaje kad babinjača počne spontano mokriti, a mokraća u dodiru s ranom od epiziotomije izazove osjet pečenja, zbog čega prestane mokriti. Hipotonija (slab tonus) stijenke mokraćnog mjehura u trudnoći i tijekom babinja posljedica je utjecaja gestagenih hormona i ležanja na leđima.

Opstipacija koja je tijekom trudnoće bila uvjetovana hormonima, nastavlja se i nakon poroda. Prva spontana stolica javlja se najkasnije treći dan poslije poroda, a zatim redovito svaki dan. U prvim danima babinjači se preporučuje lako probavljiva hrana. Najvažnije je da je hrana raznovrsna te da se osigura uzimanje većih količina tekućine (mlijeko, vitaminski napitci). Nije dobro uzimati lijekove i alkohol niti pušiti jer se lijekovi, alkohol i nikotin izlučuju putem mlijeka i mogu nepovoljno utjecati na dijete.

Higijena dojenja

Stvaranje mlijeka posljedica je lučenja prolaktina, hormona prednjeg režnja hipofize, a izlučivanje mlijeka iz mliječnih žlijezda pod utjecajem je drugog hormona - oksitocina. Prvo majčino mlijeko (kolostrum) stvara se do četvrtog dana nakon poroda. Bogato je bjelančevinama, solima i kalorijama, a siromašnije šećerom od pravog majčina mlijeka, koje se počinje stvarati poslije kolostruma. Podražaj sisanja na bradavicama dovodi do pojačana izlučivanja oksitocina, koji tako potiče izlučivanje mlijeka.

Babinjača treba temeljito prati ruke tekućom toplom vodom i sapunom, te prati dojke i bradavice prije i nakon dojenja. Nakon dojenja treba obvezno izdojiti zaostali kolostrum, odnosno mlijeko. Ako dijete zbog određenih razloga treba privremeno hraniti na bočicu, na dudi treba napraviti malu rupu, da dijete ne bi samo gutalo hranu, dok na dojci mora snažno sisati da bi mlijeko poteklo.

Prvi kontrolni pregled valja obaviti nakon šest tjedana. Ako babinjača ne doji, prva menstruacija se pojavljuje šest do osam tjedana nakon poroda. Ako doji, menstruacije obično nema. Krvarenja tijekom dojenja najčešće su menzualna krvarenja kao rezultat anovulacijskih ciklusa. Ovisno o individualnim hormonskim funkcijama žene, ovulacija se može dogoditi i prije prvog krvarenja nakon poroda. To znači da dojenje (iako nema krvarenja) nije sigurna zaštita od novog začeća, o čemu treba razgovarati s ginekologom.

Vježbe za bolju kondiciju

Vježbe u babinju pomažu ženi da ostane u dobroj fizičkoj kondiciji i imaju velik utjecaj na tjelesni izgled. Dojenje ostavlja traga i na dojkama. Spuštenost dojki nakon dojenja može se smanjiti nošenjem odgovarajućih grudnjaka tijekom dojenja i uz pomoć vježbi za jačanje mišića prsnog koša i ramenog obruča.

Izvor: prema udžbeniku "Zdravstvena njega trudnice, rodilje i babinjače", Katica Pecigoš Kljuković, Školska knjiga 1998.

Datum objave članka: 1. 6. 2012.