Vodič za ljepotu tijekom trudnoće i nakon nje

Žensko zdravlje / Trudnoća i majčinstvo Sanja Postaj mag. pharm.

Trudnoća ne znači da se trebate odreći vježbanja. Upravo suprotno, tijekom uredne trudnoće tjelesna aktivnost svakako se preporučuje. Stoga ne odlažite tenisice, budite fit i puni energije

Trudnoća… Početak novog života, ali i novo poglavlje za žensko tijelo. Istodobno sretno vrijeme i vrijeme propitkivanja i strepnji. Čudesan trenutak u životu kad se u uobičajena želja žene da se osjeća lijepom udružuje s potrebom za ravnotežom i svime dobrim u životu. Vrijeme kad briga o sebi zapravo znači brigu o nerođenom djetetu. 

U nastavku donosimo neke male tajne i savjete stručnjaka vezane uz učinkovite i „inteligentne” proizvodi za njegu kože, metode masaža i prilagođene vježbe za mršavljenje.

Trudnoća bez strija

Buduće majke boje se strija i ružnih tragova na koži. Iako obline nastale u trudnoći stavljaju kožu na težak test, postoji način da se spriječi "pucanje" epidermisa, a to je prevencija.

Hormonalne promjene tijekom adolescencije, kao i tijekom trudnoće, udružene s prebrzim rastezanjem kože, smanjuju stvaranje kolagena, spoja koji na neki način djeluje kao potporanj kože. Struktura kože slabi i nakon što dostigne najveću mogućnost rastezanja, podliježe upalnoj reakciji i "puca". Na tim mjestima javljaju se crvenkaste linije, koje nakon faze zacjeljivanja ostavljaju na koži bijele pruge.

Strije se pojavljuju kod više od polovice trudnica, s tim da su žene mlađe od 30 godina i one sa suhom kožom još više pogođene. Pojavljuju se na izbočenim dijelovima tijela (bokovi, bedra, grudi), a u poodmakloj trudnoći i na trbuhu. Jednom kad se pojave, teško ih je učiniti nevidljivima, pa je prevencija jedino rješenje. Stoga je potrebno pratiti dobivanje na težini te njegovati kožu kako bi cijelo vrijeme ostala podatna i otporna.

S namjerom da se ženama tijekom te ključne faze u životu pruži mogućnost njege i užitka, stvoren je ritual ljepote za buduće majke, jer osjetila mirisa i dodira pomažu održati dodir s tijelom, kako bi žena što više uživala u preobrazbi koju doživljava tijekom trudnoće.

Ritual ljepote za buduće majke

Slika 1 - Nježno klizite dlanovima bocno niz trbuh, tako da ih na dnu trbuha stavite jedan iznad drugoga
 
Slika 2 - Nježno kružite dlanovima oko trbuha u smjeru kazaljke na satu, pa prijeđite na bokove i bedra

"Strije su mikroožiljci uzrokovani brzim rastezanjem vlakana u dermisu. Kako bismo spriječili njihovu pojavu, treba izbjeći brzo i znatno dobivanje na težini. Umjerena tjelovježba i zdrava prehrana dragocjeni su saveznici u zaštiti vaše kože." - A. B. R., dermatolog

"Kod svakoga prvog susreta s trudnicom kažem joj da uživa u trudnoći. To se odnosi na brigu o sebi, na brzo ostvarivanje kontakta s bebom (kroz osjećaje, masažu...) i na spoznaju da je rođenje djeteta tek početak... Za sprječavanje strija treba paziti na porast tjelesne težine i razmaziti kožu prilagođenim proizvodima za njegu. Valja djelovati brzo, jer kad se strije pojave, već je kasno! Često savjetujem budućim majkama da prilikom primjene proizvoda za njegu ujedno masiraju trbuh. To je najbolje vrijeme za opuštanje, komunikaciju s djetetom i postupno stvaranja povezanosti." - E. D., primalja

​Savjeti za dobru formu

Budite fit i puni energije. Ne odlažite još tenisice na stranu. Trudnoća ne znači da se trebate odreći vježbanja. Upravo suprotno, tijekom uredne trudnoće tjelesna aktivnost svakako se preporučuje.

Pet je razloga za vježbanje u trudnoći:

  1. držanje pod kontrolom prirasta na težini
  2. priprema za porođaj: rad na pravilnom disanju i povećanju izdržljivosti
  3. vježbanje opušta i regulira apetit, raspoloženje i spavanje
  4. jačaju se trbušni mišići
  5. poboljšava se cirkulacija i smanjuje rizik od edema, odnosno naticanja nogu.


Prilagodite aktivnost - Pod nadzorom liječnika, dopušteno je umjereno vježbanje tijekom prvog tromjesečja, drugo tromjesečje zahtijeva prilagođene tehnike, a tijekom trećeg tromjesečja hodanje je najbolja aktivnost.

Izbjegavajte opasne sportove - Poželjno je kloniti se timskih i intenzivnih sportova (tenis, kardio trening) i aktivnosti koje nose rizik od pada (jahanje, rolanje, skijanje).

Usporite - Treba poraditi na disanju tijekom hodanja ili plivanja (leđnog), što opušta i povećava srčani kapacitet. Nije loše isprobati gimnastiku u vodi ili jogu.

Podijelite tjelesnu aktivnost - Provoditi odabranu aktivnost 20 do 30 minuta nekoliko puta tjedno, umjesto, primjerice, puni sat jednom tjedno.

Osluškujte tijelo - Tijelo tijekom trudnoće lošije podnosi napor, a posljedice za majku i dijete mogu biti i ozbiljne (manjak kisika, hipertermija, hipokalcemija). Ako se tijekom aktivnosti osjeti nedostatak zraka, umor ili bilo kakva bol, aktivnost treba odmah prekinuti.

San - prvi korak prema ljepoti i zdravlju

U trudnoći treba odmoru dati prednost pred svime ostalim i naučiti odmarati se:

  • kako biste pronašli ravnotežu između aktivnosti i odmora: trudnoća nije bolest, samo treba prilagoditi ritam života.
  • kako biste svladali promjene u spavanju povezane s mjesecima trudnoće, hormonskim promjenama i manjih nelagodama
  • za pravilan razvoj nerođenog djeteta: iako je kretanje nužno za stimulaciju fetusa, umor i stres mogu imati negativan utjecaj na njegov razvoj
  • kako biste se osjećale spremnom i odmornom za porođaj
  • kako biste uživale u trenucima smirenosti i opuštenosti, za osobnu dobrobit.

Slijedite uzorak sna i budnosti - Prvo tromjesečje obilježeno je potrebom za duljim spavanjem i pojavom dremljivosti tijekom dana. Potreban je osmosatni uzorak sna i budnosti.

Zadrijemajte svaki dan - Oko 15 do 20 minuta odmora, čak i ako se ne utone u san, ima osvježavajući učinak. To je prijeko potrebno tijekom trećeg tromjesečja, kad noćni san ometaju fizičke neugode.

Pokrenite se - Tridesetak minuta svakodnevne tjelovježbe pomaže trudnici ostati u formi, potiče cirkulaciju, smanjuje tjeskobu i noćne grčeve.

Opustite se - Neki od programa namijenjenih trudnicama su prenatalna joga i vježbe opuštanja. Među tim tehnikama je i pravilno disanje, čemu trudnicu može poučiti i patronažna sestra. Dobro je svladati ih jer će pridonijeti kvaliteti spavanja.

Osigurajte si udoban krevet - Uputno je jastukom poduprijeti noge, ali i trbuh kako bi se rasteretila leđa, što će osigurati najbolji položaj za spavanje.

Lijepa nakon poroda

Vježbe za mršavljenje i ravniji trbuh
 

Slika 1 - Ispružiti i podignuti noge u ravnini bokova, pa ih privući prema prsima izdišući. Zadržati položaj tijekom pet udisaja.
 
Slika 2 - Odignuti ravno ispružene noge. Potiskivati ruke prema dolje desetak puta dok udišete i izdišete. Zadržati ravna leđa.
 
Slika 3 - Uhvatiti stopala za pete. Povući stopala prema sebi. Povući gornji dio tijela prema gore, a zatim osloboditi ruke i opustiti se. Ponoviti vježbu pet puta, duboko udišući i izdišući.
Slika 4 - Držati nogu pod pravim kutom i podizati. Ponoviti vježbu tri puta po osam podizanja na svakoj strani. Ponoviti istu vježbu, ali ovaj put s ispruženom nogom, tri puta po osam podizanja na svakoj strani.
 
Slika 5 - Ispružiti ruku i suprotnu nogu. Držati ih potpuno ravnima tijekom pet udisaja i izdisaja.
 
Datum objave članka: 1. 6. 2015.