Njega bradavica tijekom dojenja

Žensko zdravlje / Trudnoća i majčinstvo Maja Perković Pajk dipl. ing. bioteh.

Jednom kad dojenje krene, nema jednostavnijeg postupka. No, prije toga javlja se problem - istraživanja pokazuju da 80 do 95 posto dojilja prati bolnost bradavica

Majčino mlijeko - najzdravija hrana

Sve što je potrebno za razvoj, od začeća do rođenja, dijete dobiva od majke putem posteljice. Ta prirodna veza nastavlja se i nakon rođenja kroz dojenje. Majčino mlijeko najzdravija je hrana za dijete i u prvih šest mjeseci potpuno zadovoljava njegove potrebe za hranom i tekućinom. Mlijeko svake majke sastavom hranjivih tvari prilagođeno je upravo njezinu djetetu i mijenja se kako odmiče vrijeme od poroda jer se mijenjaju i potrebe djeteta.

Danas više nitko ne sumnja da je dojenje najprirodniji i najprikladniji način prehrane novorođenčadi, a uz to pozitivno utječe i na dijete i na majku. Majčino mlijeko štiti dijete od bolesti, potiče razvoj imuniteta i psihički razvoj. Dojenje pridonosi bržem čišćenju i smanjenju maternice nakon poroda, a dugoročno smanjuje rizik obolijevanja majke od raka dojke i jajnika. Stoga većina znanstvenika, kao i Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF, preporučuju dojenje kao idealan izbor za dijete i majku.

S dojenjem bi trebalo započeti odmah nakon porođaja, odnosno prilikom prvog kontakta "koža na kožu", a bit će uspješnije ako su majka i dijete stalno zajedno i ako majka doji na zahtjev djeteta, jer u dojkama se stvara onoliko mlijeka koliko dijete traži. Mlijeko koje se stvara u prva dva do tri dana naziva se kolostrum. Kolostrum je žućkasta, gusta tekućina visoke energetske vrijednosti, koja se stvara u maloj količini, ali dovoljnoj da zadovolji djetetove potrebe. Kako se uglavnom sastoji od bjelančevina koje štite djetetov organizam, svaka kap dragocjena je za novorođenče. Nakon nekoliko dana mlijeko se počinje mijenjati u prelazno, a potom u zrelo.

Treba imati na umu da je majčino mlijeko lako probavljivo, zbog čega dojena djeca jedu češće nego djeca koja se hrane mliječnom formulom, a s obzirom na to da sastav mlijeka nije jednak na početku i na kraju podoja, važno je da dijete tijekom dojenja potpuno isprazni dojku.

Bolnost dojki - najčešći problem

Jednom kad dojenje krene, nema jednostavnijeg postupka. No, prije toga javlja se problem. Istraživanja pokazuju da 80 do 95 posto dojilja prati bolnost bradavica, s tim da oko 26 posto majki osjeća takvu bol da privremeno odluči prestati dojiti.

Uzroci tome mogu biti vanjska trauma bradavica zbog pogrešna položaja djeteta pri dojenju, skidanje prirodne masnoće s kože tijekom dojenja ili nedovoljna vlažnost gornjeg sloja kože (suha koža). Uz to, neprikladni sapuni, šamponi i kreme mogu izazvati i alergijsku reakciju. Nije svejedno ni to je li dijete u potpunosti prihvatilo bradavicu ili ne. Uz to, prilikom dojenja koža bradavice se podražuje, što može uzrokovati infekcije i upale, kad prelijep doživljaj prelazi u mučnu i bolnu obvezu, što je jedan od najčešćih razloga prekida dojenja.

Za bradavice sve od A do Ž

Multi-Mam® linija za njegu bradavica pruža sve što vam treba​:

Multi-Mam® lanoline - namijenjen je njezi suhih i ispucanih bradavica, što utječe na zaštitu bradavica i omogućuje dojenje bez neugode. Certificiran je za čistoću i sigurnost, pa se zato ne mora odstranjivati prije dojenja. Nema gotovo nikakav okus ni miris i ne smeta tijekom dojenja. Može se upotrebljavati tijekom cijeloga dana ili u bilo kojem trenutku kad je potrebna optimalna zaštita, a najmanje dva puta dnevno. Malu količinu lanolina treba istisnuti na vrhove prstiju, a zatim utrljati te navlažiti bradavice i područje oko njih.

Multi-Mam balzam​ inačica je Multi-Mam® lanolina, koja se koristi za njegu nježnih i vrlo osjetljivih bradavica. Njegov jedinstven biljni sastav pomaže prevenciji oštećenja bradavica i održavanju kože nježnom, vitalnom i zdravom. Proizveden je od posebno odabranih biljnih ulja: ulje suncokreta (Helianthus annuus), shea maslac (Butyrospermum Parkii), PEG-8 pčelinji vosak i skvalen (Phytosqualene) - sastojak dobiven iz maslinova ulja. Nije ljepljiv, lako se apsorbira u kožu bradavica pružajući maksimalnu zaštitu tijekom dojenja i apsolutno je siguran, pa ga nije potrebno odstranjivati prije dojenja. Može se upotrebljavati tijekom cijelog dana ili u bilo kojem trenutku kad je potrebna optimalna zaštita, a najmanje dva puta dnevno (malu količinu balzama istisnuti na vrhove prstiju, a zatim utrljati i navlažiti bradavice te područje oko njih). 

Multi-Mam® komprese namijenjene su intenzivnoj njezi bradavica dojilja. Svaka kompresa natopljena je patentiranim bio aktivnim gelom koji sadrži 2QR kompleks 100 posto prirodnoga biljnog podrijetla (izoliran iz biljke Aloa Vera Barbadensis Miller). Štiti od infekcije blokirajući mikroorganizme najčešće prisutne u tom području te pospješuje cijeljenje i regeneraciju kože, a samim time omogućuje smanjenje boli i svrbeža. S obzirom na to da su sastojci bezopasni, uključujući i gutanje, prije dojenja gel nije potrebno uklanjati s bradavica. Prilikom primjene na bradavicu treba staviti gelom natopljenu stranu komprese i ostaviti je onoliko dugo koliko se želi, ali najmanje pet minuta. Postupak je potrebno ponoviti najmanje dva puta dnevno, sve dok smetnje na bradavicama ne nestanu.

Glavne prednosti Multi-Mam® kompresa su:

  • potiču prirodni proces cijeljenja oštećenih bradavica;
  • djeluju umirujuće na bolne bradavice i pružaju trenutačno olakšanje;
  • smanjuju oteklinu i štite od infekcije prirodnim putem;
  • gel je prirodnog podrijetla i posve bezopasan za dijete u slučaju gutanja;
  • jednostavno se primjenjuju.
Datum objave članka: 12. 9. 2019.
promo
izdvojeni proizvodi