Preduhitrite bolno dojenje

Žensko zdravlje / Trudnoća i majčinstvo Carmen Rivier-Zurak dr. med.  /  Mia Kutle mag. pharm.

Mastitis najčešće nastaje kao komplikacija zastoja mlijeka u grudima, uglavnom u prvom tjednu nakon poroda dok dojilja još uvijek savladava tehniku dojenja

Prepoznatljivi simptomi 

S obzirom na to da je dojenje vještina, ako se ne savlada na pravilan način, loša tehnika dojenja može dovesti do „zarobljavanja” mlijeka u dojkama, što je i glavni uzrok razvoja upale dojki - mastitisa, koji doživi oko 10 posto dojilja. Dobra navika dojenja čini čuda i štiti ne samo od mastitisa, nego i od drugih problema kao što su, na primjer, bolne ili raspucale bradavice. 

Mastitis je upalni proces koji se najčešće događa tijekom prvih šest mjeseci dojenja. U kombinaciji s obvezama vezanim uz brigu o novorođenčetu i drugim mogućim izvorima stresa, kod dojilje može izazvati osjećaj jakog umora i iscrpljenosti. Iako može biti vrlo neugodno stanje, u većini slučajeva lako se liječi.

Simptomi mastitisa obično se najprije pojave u jednoj dojci. Dojilja osjeća bol te primjećuje da je dojka crvena, otečena, tvrda i topla na dodir. Ako se uz to napipa i kvržica u dojci, nema razloga za paniku jer je vjerojatno nastala zbog blokade mliječnog kanala. Od ostalih pratećih simptoma javljaju se bol u mišićima i umor te simptomi nalik groznici. Ako se bol pojača, oteknu limfni čvorovi na vratu ili u pazušnoj jami ili se temperatura povisi, potrebno je neodgodivo zatražiti savjet liječnika vezano uz primjenu odgovarajuće terapije.

Ono što treba razlikovati od mastitisa je refleks izbacivanja mlijeka, što je normalan osjećaj na koji se dojilja s vremenom navikne, a riječ je o povremenoj boli u grudima uzrokovanoj kontrakcijom glatkih mišića u stijenci izvodnih mliječnih kanala tijekom dojenja. Najčešće se manifestira kao blago peckanje, a kod nekih žena i kao jak pritisak

Zašto se razvija mastitis

Mastitis najčešće nastaje kao komplikacija zastoja mlijeka, odnosno nagomilavanja mlijeka u grudima i u tom slučaju nema infektivnu pozadinu. To se često događa u prvom tjednu nakon poroda dok dojilja još uvijek svladava tehniku dojenja, ili ako mora preskočiti nekoliko hranjenja jer je, na primjer, odvojena od svoje bebe. Ako je riječ o novorođenčetu, ne brinite se jer, čim beba uspostavi rutinu dojenja, simptomi će nestati, a ako putujete ili imate zauzet raspored, uputno je izdojiti se izdajalicom.

Iznimno je važno da dojenče pravilno obuhvati bradavicu kako bi dobro vuklo i ispraznilo dojku. Stoga se dojilji savjetuje da pronađe dobar položaj u kojem beba može postići pravilan hvat jer, u suprotnom, umjesto da sisa, dojenče ustvari grize bradavicu. Rezultat su bolne bradavice, a kako se ni dojka ne ispražnjava, može doći do zastoja

Uz to, s vremenom na osjetljivoj koži bradavice nastaju male pukotine i abrazije. Osim što je u tom slučaju bradavica bolna, te su abrazije i otvorena vrata za prodor mikroorganizama iz okoline (bakterija ili gljivica), to jest infekciju koja, kad se udruži sa zastojem mlijeka, uzrokuje mastitis koji ima infektivnu podlogu i zahtijeva terapijski postupak koji odredi liječnik. Ako su bradavice ispucale i bolne, poželjno je na grudi staviti posebne komprese koje ubrzavaju oporavak, a između hranjenja zaštititi ih balzamom, pri čemu treba voditi računa o tome da je siguran za bebu jer ga u suprotnom treba isprati prije dojenja.

Da bi se spriječilo nagomilavanje mlijeka, poželjno je na neki način ohrabriti bebu da isprazni cijelu dojku tijekom hranjenja, a novo hranjenje početi onom dojkom kojom ste završili prethodno da biste bili sigurni da je dojka potpuno ispražnjena.

Umjesto pridržavanja strogog rasporeda hranjenja, s dugim pauzama tijekom kojih se mlijeko može nagomilati i prouzročiti upalu, dijete treba dojiti kad god se primijete znakovi gladi (povećana aktivnost, dozivanje ili pokreti ustima). 

Do mastitisa može dovesti i bilo kakav kontinuiran pritisak na grudi, što znači da čak i grudnjak za dojenje koji ne pristaje kako treba, uska odjeća, pojas u automobilu ili spavanje na trbuhu mogu pogodovati razvoju upale.

Potencijalni uzrok pojave mastitisa može biti i davanje bebi dude ili bočice prije stabilizacije procesa dojenja. Naime, ako bebi prerano date dudu, ona može bradavicu zamijeniti dudom, prestati tražiti bradavicu te tako poremetiti rutinu i raspored dojenja.

Olakšati bol i ubrzati oporavak

U slučaju pojave mastitisa liječnik će vjerojatno odrediti terapiju antibioticima. Međutim, postoje neki postupci kojima je moguće olakšati bol i ubrzati oporavak. 

Tijekom epizode mastitisa preporučuje se ne prestati s dojenjem jer to stanje nije štetno za dijete, a pomoći će u oslobađanju pritiska u upaljenim grudima. Prije dojenja stavi se topla krpa na upalno promijenjenu dojku tijekom 10 do 15 minuta kako bi se tkivo opustilo i lakše pokrenuo protok mlijeka. U tom smislu može pripomoći i lagana masaža pogođene dojke prije i nakon dojenja. Ako je potrebno dodatno olakšanje protiv bolova, poželjno je savjetovati se s liječnikom.
Datum objave članka: 20. 3. 2019.