Kolostrum - prirodna snaga imuniteta

Hrana i zdravlje / Prehrambene preporuke doc. dr. sc.   Tadej Malovrh dr. med. vet.

Iako je kolostrum je prirodno namijenjen prehrani novorođenčadi, može pomoći održati ravnotežu imunosnog sustava čovjeka - aktivira ga ako je oslabljen i smiruje ako je preaktivan

Ravnoteža imunosnog sustava

U brizi za svoje tijelo ne smijemo zaboraviti na imunosni sustav, koji nije vidljiv niti opipljiv, nego ga postajemo svjesni tek kad obrambeni mehanizmi posustanu u borbi protiv patogena.
 
U tijelu obično vlada pozitivna ravnoteža koja nas održava zdravima. Taj naizgled jednostavan mehanizam zapravo je vrlo složen sustav koji, da bi što bolje funkcionirao, mora djelovati kao cjelina.
Međutim, imunosni sustav ne djeluje uvijek jednakom snagom i jednako učinkovito, a ni "pritisci" uzročnika bolesti nisu uvijek jednaki.
 
Na imunosni sustav štetno djeluju brojni čimbenici, od kojih neke dobro poznajemo, a o drugima ne znamo gotovo ništa. Ako štetne čimbenike poznajemo, možemo ih izbjeći ili barem preventivnim djelovanjem spriječiti, odnosno ublažiti njihovo štetno djelovanje.
Danas poznajemo priličan broj načina na koje možemo utjecati na imunosni sustav (imunomodulacija).

Zasad njime puno jednostavnije i uspješnije manipuliramo kada želimo smanjiti ili posve spriječiti njegovu obrambenu funkciju, npr. kad želimo da ne djeluje presnažno na presađeni organ, budući da je to strano tijelo u tijelu primatelja.

Suprotno kočenju djelovanja imunosnog sustava je jačanje njegove snage. Pitanje koje se u ovom slučaju nameće je kako ga ojačati da bismo bili zdraviji i u stresnim situacijama uspješnije se suprotstavili uzročnicima bolesti.Nešto mogu učiniti liječnici, a nešto i mi sami, na primjer pravilno i uravnoteženo se hraniti. Već je dugo poznato da vitamini C i E, selen, aminokiselina glutamin i brojne druge tvari povoljno djeluju na zdravlje tako što pozitivno utječu na imunosni sustav, jačajući opću tjelesnu otpornost kojom svladavamo blaže infekcije.

No, među ostalim, pokazalo se da je kao izvor imunomodulatornih sastojaka primjeren i kravlji kolostrum, koji aktivira oslabljeni imunosni sustav i smiruje ga ako je preaktivan (kao kod alergije).

Što je kolostrum?

Kolostrum je prva hrana koju novorođenče dobiva od majke. Sadrži sve životno važne supstancije (aminokiseline, minerale, vitamine, imunoglobuline, faktore rasta itd.) u visokoj, ali optimalno usklađenoj koncentraciji. K tome je i prirodno cjepivo jer sadrži antitijela protiv uzročnika raznih bolesti.

Kravlji kolostrum

Kravlji kolostrum prvo je mlijeko proizvedeno nakon što se krava oteli i bogat je prirodan izvor makro i mikronutrijenata, imunoglobulina i peptida s antimikrobnim djelovanjem te faktora rasta.

Sve značajke ljudskog kolostruma vrijede i za kravlji kolostrum. Kako kolostrum ima jedinstvene sastojke i osobine, koje nisu specifične za vrstu, kao takav je značajan dodatak hrani za ljude svih dobi.

Medicinska znanost je u mnogim izvješćima diljem svijeta objavila da se faktori imuniteta i faktori rasta u ljudskom tijelu mogu nadomjestiti kravljim kolostrumom.

Kravlji kolostrum se danas u svijetu dobiva posebnim proizvodnim postupcima uz pomoć najmodernije i vrlo skupe tehnologije te prodaje za promicanje općeg zdravlja i potpore imunitetu.
 
Njegova uporaba nije ograničena na ljude te postoje dokazi koji podupiru ulogu njegove primjene u stočarstvu te za zdravlje i dobrobit velikih životinja i kućnih ljubimaca.

Imunomodulatorni sastojci kolostruma

Analize su pokazale da sadrži 10 do 20 puta više imunoloških faktora nego ljudski te da ima utoliko snažniji učinak na imunitet čovjeka.

Najvažnije tvari u kolostrumu su:
  • imunoglobulini i imunofaktori
  • faktori rasta
  • vitamini, minerali i aminokiseline.Imunomodulatorni sastojci kolostruma su peptidi obogaćeni aminokiselinom prolin, antitijela različitih skupina (IgA, IgD, IgE, IgG i IgM) i nespecifične obrambene tvari, kao što su laktoperoksidaza, lizozim i laktoferin, vitamin E i neki bioaktivni faktori (faktori rasta).

Imunoglobulini (antitijela)

Imunoglobulini su složene proteinske molekule koje proizvode plazma stanice kao specifično oružje protiv bilo kojeg stranog tijela u organizmu. Poznato je da imunoglobulini osiguravaju najbolju obranu organizma u liječenju i prevenciji alergija, virusnih i bakterijskih infekcija te infekcija izazvanih gljivicama i kvascima.

Postoji više klasa imunoglobulina (IgG, IgM, IgA, IgE itd.), s tim da je u imunosnom smislu Najznačajniji IgG, koji je ujedno i jedini imunoglobulin koji prolazi placentarnu barijeru.

Različite vrste antitijela imaju različitu biološku aktivnost. Antitijela skupine IgA i IgG vežu se za bakterijske toksine ili opasne bakterije i viruse u crijevima, onemogućavajući njihovo štetno djelovanje i istodobno ih označavajući (opsonizacija bakterija). Tako označene bakterije prepoznaju stanice specijalizirane za proždiranje i uništavanje bakterija (neutrofilni granulociti).

Kolostrum sadrži specifična antitijela protiv više od 19 specifičnih patogena koji uzrokuju bolesti. Među njima su i Helicobacter pyloriCandidaEscherichia coli, streptokoki, stafilokoki, salmonela, rota virus, Haemophilus influenzaeCryptosporidium i dr.

Ako uzimamo kolostrum koji sadrži biološki aktivna antitijela, ona će se u crijevima vezati uz uzročnike bolesti protiv kojih su namijenjena.

Iako su antitijela iz kolostruma na putu kroz probavni sustav izložena probavnim procesima, većina njih ipak zadržava svoju biološku aktivnost sve do srednjeg dijela tankog crijeva, a donekle se smanjuje tek u njegovu završnom dijelu.

Zanimljiva je i činjenica da, unatoč prolasku antitijela kroz probavni sustav, možemo dokazati njihovu biološku aktivnost čak i u stolici. Dio antitijela koji se probavi tijelo upotrebljava kao kvalitetan proteinski sastojak.

Vitamini, minerali, aminokiseline

Za vitamine i minerale znamo da su preduvjet normalnog odvijanja svih fizioloških funkcija, izmjene tvari i zaštite organizma, dok su aminokiseline glavni građevni dio bjelančevina

Kolostrum je bogat vitaminima A, B, C, D, E, folnom kiselinom, mineralima, beta karotenom, aminokiselinama (taurin daje energiju i važan je za razvoj mozga, lizin uništava virus herpesa, glutaminska kiselina hvatač radikala, a pomaže i kod multiple skleroze, triptofan i dr.).

Vitamin E, antioksidans, prije svega djeluje na novonastale T limfocite tako da oni izlučuju više signalnih molekula, zbog čega je djelovanje imunosnog sustava usklađenije i učinkovitije. Uz to, kliničke studije su pokazale da su protutijela skupine IgE odgovorna za regulaciju alergijskih reakcija.

Sadržava i Lactobacillus bifidus acidophilus koji kontrolira strane bakterije u crijevu i štiti od  proljeva uzrokovanih virusima i bakterijama. Bioaktivni faktori (faktori rasta)

Kolostrum sadrži i bioaktivne faktore u koje se ubraja i kolostrinin (peptid bogat aminokiselinom prolin, PRP). PRP (polipeptid bogat prolinom) pomaže regulaciji timusa, žlijezde koja upravlja imunosnim sustavom tijela. Može stimulirati oslabljeni imunosni sustav , ali i uravnotežiti pretjerano aktivni sustav, što je slučaj kod mnogih autoimunih bolesti.

Takve molekule imaju sposobnost regulacije aktivnosti imunosnog sustava. Tako je dokazano da poboljšavaju ili uklanjaju simptome alergije. Ti peptidi nisu specifični za vrstu i zato su prenosivi iz kravljeg kolostruma na čovjeka. 

Kolostrinin ima i hormonski učinak, jer djeluje na razvoj novih T limfocita. Ujedno djeluje i kao izvanstanična signalna molekula koja bijelim krvnim stanicama posreduje informaciju tako da potiče izlučivanje njihovih aktivnih molekula citokina koji zatim djeluje stimulatorno na druge stanice imunosnog sustava ili, pak, inhibitorno na rast mikroorganizama.

Faktori rasta (EGF - faktor rasta epitela; IGF-1 i IGF-2 - inzulinu slični faktori rasta; PDGF; TGFA&B - transformirajući faktori rasta) potiču regeneraciju, ubrzavaju oporavak i zacjeljivanje rana, povreda i oštećenja svih tkiva u organizmu (koža, mišići, živci, hrskavica...). Za IGF je poznato da potiče regeneraciju i rast DNA i RNA, što ga čini jednim od najmoćnijih čimbenika protiv starenja. Klinički je dokazano da IGF-1 uzrokuje povećanje mišićne mase te regulira šećer i kolesterol u krvi.

Citokini

Citokini (interleukini, interferon i limfokini) pokazuju antivirusnu i antitumorsku aktivnost te sudjeluju u regulaciji i intenzitetu imunoloških reakcija. Pomažu jačanju aktivnosti T-stanica i potiču stvaranje imunoglobulina.

Laktoferin 

Laktoferin je također bjelančevina iz kolostruma, koja, slično kao kolostrinin, djeluje imunostimulativno, tj. povećava broj i aktivnost nekih stanica imunosnog sustava i izlučivanje aktivnih molekula i receptora važnih za tijek imunološke reakcije. Laktoferin ima veliki afinitet za vezanje željeza,  te antimikrobna (antivirusna, antibakterijska) i protuupalna svojstva. Primjenjuje se u liječenju raka, herpesa, kroničnog umora, infekcije Candidom albicans i drugih infekcija.

Lizozim

Kolostrum sadrži i lizozim, enzim koji spada u prirodne antibiotike budući da razgrađuje bakterijsku stijenku i tako uništava bakterije, odnosno  pomaže u zaštiti od bakterijskih infekcija.

Djelovanje kolostruma

Kolostrum je jedinstven po tome što sadrži tvari koje podižu imunitet, popravljaju i obnavljaju oštećena tkiva, optimiziraju stanično razmnožavanje, jačaju sluznicu sprječavajući prodor mikroorganizama, potiču iskorištavanje masti za energiju, pomažu u regulaciji serotonina i dopamina koji nam omogućavaju bolju koncentraciju i dobro raspoloženje, reguliraju razinu krvne glukoze i utječu na mnoge druge funkcije.

Ako je bolest već u tijeku, svojim imunofaktorima pomaže u borbi protiv bolesti. No, djeluje i preventivno tako što čuva naše sluznice od prodora mikroorganizama i drugih toksina te održava ravnotežu fizioloških funkcija našeg organizma.Kolostrum se pokazao posebno djelotvornim kod:
  • virusnih i bakterijskih infekcija i upala (imunoglobulini imaju sposobnost neutralizacije virusa, bakterija i toksina)
  • crijevnih i želučanih bolesti: čir, gastritis, kolitis, proljev, Crohnova bolest... (jer sadrži antitijela protiv mnoštva uzročnika među kojima su i Helycobacter pylori, Escherichia coli, Salmonela, Rota virus)
  • kožnih bolesti (alergije, psorijaza, herpes...) i bolesti sluznice
  • kroničnog umora i iscrpljenosti
  • autoimunih bolesti: artritis, multipla skleroza, lupus...
  • svih vrsta rana i povreda kože, kostiju, mišića i živaca te sportskih povreda (brže zacjeljuju oštećeni diskovi, hrskavice, zglobovi), oporavka nakon operacijekemoterapije, zračenja... (prirodni faktori rasta potiču regeneraciju staničnog tkiva i ubrzavaju zacjeljivanje).

O učinkovitosti sastojaka kolostruma u stručnoj literaturi možemo naći puno članaka koji vrlo podrobno i temeljito izvještavaju o pozitivnom utjecaju na imunosni sustav i posljedičnom inhibitornom učinku na razmnožavanje virusa (virus gripe, hepatitisa C, HIV-1, rota i papiloma virus) i antibakterijskom djelovanju (H. pylori). Postoji sve više dokaza da kravlji kolostrum može biti vrijedan i za liječenje različitih medicinskih stanja kod djece i odraslih [1,2] i kao dodatak sportašima za pomoć pri vježbanju i oporavku.

Kolostrum je za ljude svih uzrasta izuzetna namirnica koja osigurava prikladne sastojke za sve, od najmlađeg do najstarijeg člana obitelji. Uklanja postojeće deficite, jača otpornost i pospješuje proces ozdravljenja.
 
Tipična doza je pola čajne žličice (1,5 grama) dnevno.


Izvor fotografija: Shutterstock
 

Datum objave članka: 12. 9. 2023.
izdvojeni proizvodi