Tako mali, a djelotvorni

Žensko zdravlje / Ginekologija Daniela Hočevar mr. sc.

Cicatridina vagitoriji pomoćna su terapija dokazanog djelovanja u obnovi epitela u stanjima atrofije i distrofije vaginalne sluznice.

Izraz vagina podrazumijeva područje rodnice i stidnice, zajedno s unutrašnjošću malih i velikih usana. S unutarnje strane velikih usana i po cijeloj površini malih usana nalazi se mnoštvo malih žlijezda znojnica i lojnica, čiji sekret podmazuje to područje i formira zaštitni sloj koji štiti od mokraće, menstrualne krvi i bakterija.

Vaginu prekriva sluznica građena od otpornoga višeslojnoga pločastog epitela koji pruža dobru zaštitu. Njegova debljina ovisi o ravnoteži spolnih hormona, koja varira tijekom menstrualnog ciklusa i trudnoće, a s godinama se mijenja. Kod mladih djevojaka i starijih žena sluznica se sastoji od samo nekoliko slojeva stanica, zbog čega je vrlo osjetljiva i sklona poremećajima.

Poremećena ravnoteža

Vaginalni ekosustav zdrave odrasle žene sastoji se od aerobne i anaerobne flore, u kojoj prevladavaju laktobacili koji štite područje od kolonizacije nepoželjnih mikroorganizama. Tu ravnotežu može poremetiti bilo koji od sljedećih čimbenika:

  • kirurški postupci na cerviksu i vagini, uključivši i postupke vezane uz porođaj
  • hormonski poremećaji (menopauza, poremećaji menstrualnog ciklusa, trudnoća)
  • imunološki poremećaji (npr. imunosupresija kod primjene citostatika i antibiotika)
  • reakcija na zračenje, naročito nakon brahiterapije koja se koristi kod liječenja karcinoma cerviksa i endometrija
  • primjena vaginalnih protuupalnih i spermicidalnih pripravaka
  • ostali uzroci (loša higijena, seksualna aktivnost).

Nakon porođaja, a naročito tijekom dojenja, menopauze, zračenja i kemoterapije, često se primjećuje vaginalna suhoća, uz povišen pH vaginalnog sekreta i poremećaj metabolizma kolagena, što pridonosi razvoju vaginalne infekcije.

Koktel koji hidratizira i umiruje

Cicatridina vagitoriji korisna su pomoćna terapija dokazanog djelovanja u regeneraciji epitela u atrofičnim i distrofičnim stanjima vaginalne sluznice. Glavni aktivni sastojak je hijaluronska kiselina, polisaharid koji pripada skupini glikoaminoglikana i prirodni je sastojak ljudskog tijela, tj. bitna je sastavnica izvanstaničnog tkiva, koja osigurava odgovarajući stupanj hidratacije i tako pridonosi optimizaciji biološkog procesa reparacije. Naime, hijaluronska kiselina veže vodu, a njezina sposobnost vezanja proteinskih molekula i stvaranja proteoglikanske mreže poboljšava hidrataciju tkiva i unos nutrijenata, te osigurava tonus, trofizam i elastičnost tkiva. Zbog prisutnosti u izvanstaničnom matriksu te sposobnosti da modulira citokine i migraciju stanica, hijaluronska kiselina povoljno utječe na procese cijeljenja i promiče regeneraciju epitela, što su pokazala i brojna znanstvena istraživanja.

Cicatridina vagitoriji sadrže i uljne ekstrakte aloe vere, nevena i gotu kole (Centella Asiatica) koji djeluju sinergistički s hijaluronskom kiselinom te imaju hidratizirajući i umirujući učinak. Tu je još i ekstrakt ulja australskog čajevca koji djeluje kao prirodni konzervans.

Kada ih primijeniti

Primjena Cicatridina vagitorija preporučuje se kao pomoćna terapija reparativnih procesa u atrofičnim i distrofičnim stanjima vaginalne sluznice. Cicatridina pomaže procesu cijeljenja vaginalnih ozljeda kojima uzroci mogu biti različiti (kolposkopija, cervikalni ektropion, konizacija, ginekološke operacije, radioterapija, kemoterapija ili postporođajno razdoblje). 

Hormonske promjene kod žena u menopauzi utječu na vaginalnu sluznicu, koja postaje tanja, manje elastična i nedovoljno hidratizirana. Zahvaljujući hidratizirajućim svojstvima hijaluronske kiseline, Cicatridina vagitoriji indicirani su i u slučajevima vaginalne suhoće uzrokovane pomanjkanjem estrogena.

Proizvodni proces Cicatridina vagitorija je zaštićen europskim i američkim patentima, kao i način njihove primjene, sastav i namjena.

Datum objave članka: 1. 9. 2015.
promo
izdvojeni proizvodi