BAZENI: ako osjetite jak miris „klora“, vjerojatno biste trebali izaći

Stručne zanimljivosti Carmen Rivier-Zurak dr. med.

Klor zapravo ne odaje karakterističan "miris bazena", iako klorirana voda može imati blagi kemijski miris koji se može osjetiti u bazenima bez dobre ventilacije

Miris u bazenu koji nazivate "klor" zapravo nije samo klor, sredstvo za čišćenje. Ako osjećate jak miris klora, bilo bi dobro izaći iz bazena jer je to u stvari posljedica nečega što se zove "kloramin".

Klor zapravo ne odaje karakterističan "miris bazena", iako klorirana voda može imati blagi kemijski miris koji se može osjetiti u bazenima bez dobre ventilacije. S druge strane, kloramini nastaju kada klor reagira s amonijakom iz znoja, tjelesnih masnoća i urina korisnika bazena.

Jedan, dva ili tri vodikova iona amonijaka zamijene se s klorom, tvoreći monokloramin, dikloramin i trikloramin. Dok se prvi ponekad dodaje u bazene kao dezinficijens, druga dva su zaslužna za ono što nazivate "mirisom klora", prema Američkom kemijskom vijeću.

Zapravo, što bazen više miriše, to je manje slobodnog klora u bazenu, što znači da je vrijeme da se doda više klora za dezinfekciju.

"Dobar je savjet", objašnjava Vijeće za kvalitetu vode i zdravlje, "da se držite podalje od bazenske vode kada jak kemijski miris prožima zrak oko bilo koje vrste bazena, unutarnjeg ili vanjskog."

"Istina je da što je više urina za spajanje s klorom, to je veća razina neželjenih, smrdljivih kloramina u bazenu", nastavlja Vijeće za kvalitetu vode i zdravlje. "Slijedeći tu nit, ako se klor kemijski spaja s kontaminantima (tvari koje nisu namjerno dodane u bazensku vodu) poput urina, tada nije dostupan za uništavanje mikroorganizama u bazenu koji mogu dovesti do proljeva, plivačkog uha i raznih kožnih infekcija."

Dakle, koliko znoja, urina i masnoća ispuštamo u bazene? Nije lako procijeniti znoj i masnoće, ali jednom timu kemičara sa Sveučilišta Alberta to je uspjelo s urinom.

Mjerenjem umjetnih zaslađivača koji prolaze kroz tijelo i izlučuju se u mokraći, tim je uspio procijeniti da u tipičnom bazenu komercijalne veličine 832.700 litara oko 75,7 litara otpada na mokraću. U tipičnom kućnom bazenu, pod pretpostavkom da obitelj urinira u vlastitom bazenu kao i u javnim bazenima, to je oko 7,6 litara mokraće.Nije ni čudo što tako jako miriše na "klor".


Izvor: www.iflscience.com
Izvor fotografije: Shutterstock


 

Datum objave članka: 29. 3. 2023.