Biljni udar na varikozitete

Bolesti i stanja / Kožne bolesti Petra Plodinec mag. pharm.

Prirodni preparati, spravljeni od biljnih vrsta koje se tradicionalno koriste kod proširenih vena, mogu ublažiti probleme i usporiti daljnji razvoj bolesti

Sadržaj članka
Pomoć iz prirode

Proširene vene među najčešćim su oboljenjima nogu. Varikoziteti su vijugavo proširene površinske vene nogu, za čiju su pojavu odgovorni brojni čimbenici, primjerice spol (četiri puta češći u žena nego muškaraca - prema statistikama, čak 25 do 40 posto žena pati od kronično proširenih vena), a ne treba zanemariti ni obiteljsku predispoziciju, trudnoću i uzimanje nekih lijekova (npr. oralnih kontraceptiva).

Primarni varikoziteti uglavnom se nasljeđuju. Pojavljuju se najčešće oko dvadesete godine u gornjim dijelovima nogu, a poslije se šire niže prema potkoljenicama. Riječ je o genetski uvjetovanoj sistemskoj slabosti vezivnog tkiva, što se očituje slabošću venske stijenke te nedostatnim ili čak odsutnim valvulama u dubokim venama. Ostali čimbenici rizika su fiziološko starenje organizma, hormonalni utjecaji (npr. učestale trudnoće, poremećaji u lučenju estrogena i progesterona, uzimanje oralnih kontraceptiva), poremećaji statike (najčešće spušteno stopalo), povećana tjelesna težina, dugotrajno stajanje ili sjedenje.

Sekundarni varikoziteti nastaju nakon oštećenja zalistaka u dubokim venama zbog neliječene, nepravilno ili nedostatno liječene duboke venske tromboze, pa se venska krv vraća u površinske vene, što opet rezultira njihovim širenjem.

Prevencija je iznimno važna, jer bolesnik načinom života može puno utjecati na razvoj i tijek bolesti. Valja što više izbjegavati dugotrajno stajanje na istome mjestu ili sjedenje. Poželjno je svakodnevno umjereno vježbanje (hodanje, vožnja bicikla, lagano trčanje), ovisno o životnoj dobi i pridruženim bolestima, a nužna je i redukcija tjelesne težine. Svim navedenim mjerama, uz obvezno nošenje elastičnih kompresivnih čarapa ili zavoja, bolesnik može godinama držati bolest pod kontrolom i bitno poboljšati kvalitetu življenja.

Pomoć iz prirode

Liječenje najčešće počinje lokalnom primjenom prirodnih preparata u obliku gelova ili krema za masiranje i uzimanjem dodataka prehrani. Prirodni preparati, spravljeni od biljnih vrsta koje se tradicionalno koriste kod navedenih teškoća, mogu ublažiti probleme i usporiti daljnji razvoj bolesti.

Gotu kola (Centella asiatica, L.)
Samonikla je biljka na području jugoistočne Azije i Oceanije, poznata po upotrebi u indijskoj medicini već tisućama godina. U tradicionalnoj i modernoj medicini koristi se u liječenju venske insuficijencije i regeneracije živčanih stanica. Glavna djelatna komponenta je triterpen azijatikozid. Macerat gotu kole koristi se kao čisti macerat ili u sklopu balzama za regeneraciju kože. Odličan je venetonik i limfotonik. Gotu kola koristi se u izradi ulja, gelova i emulzijskih sustava koji pomažu kod venskih tegoba te osjećaja umornih i otečenih nogu.

Divlji kesten (Aesculus hippocastanum, L.)
U tradicionalnoj medicini koriste se pripravci iz kore, lista i ploda kestena, a u modernoj fitoterapiji, zbog dokazana kliničkog djelovanja, glavnu ulogu preuzima plod kestena. Djelatna tvar je saponin escin, koji se koristi u liječenju kronične venske insuficijencije, proširenih vena te simptoma teških i otečenih nogu. Primjena divljeg kestena vrlo je učinkovita i sigurna, s rijetkim alergijskim reakcijama.

Žuti kokotac (Melilotus officinalis, L.)
Žuti kokotac je biljka cijenjena još u antici, Hipokrat ju je preporučivao za liječenje čireva. Djelatne tvari su flavonoidi i kumarini (dikumarol sprječava nastanak protrombina i smanjuje nastanak krvnih ugrušaka), koji djeluju na oslabljene stijenke krvnih žila. Djeluje antiflogistički, potiče cirkulaciju krvi i limfe te sprječava nastanak edema. Koristimo je kod svih tegoba kronično slabog rada vena te u liječenju upale krvnih žila, nakon tromboze i zastoja limfe. Valja napomenuti da s kumarinima ne treba pretjerivati jer mogu uzrokovati glavobolju i povraćanje.

Širokolisna veprina (Ruscus hypoglossum, L.)
Čest je stanovnik šuma. Ima oštre tamnozelene listove i intenzivno crven plod. Bogata je saponozidima, a za ruskozid se smatra da je jedan od aktivnih spojeva. Veprina djeluje uz pomoć mehanizama kontrole kontrakcije i propusnosti vena i kapilara, no sadrži i nitrate, koji zasigurno pridonose venetoničnom djelovanju.

Ginko (Ginkgo biloba, L.)
Jedna je od najstarijih biljaka na Zemlji. Prirodno mu je stanište u Kini već više od 5000 godina, ali zbog svoje djelotvornosti od 18. stoljeća prisutan je u Sjevernoj Americi i Europi. Istraživanja su pokazala da sadrži dvije skupine spojeva: flavonozide, koji imaju antioksidativni učinak, terpene, koji potiču cirkulaciju. Da bi pripravak bio učinkovit, mora sadržavati 24 posto ginkoflavonoglikozida i šest posto terpena. Ginko poboljšava tonus krvnih žila i sprječava nastanak krvnih ugrušaka te se koristi kod slabe cirkulacije i proširenih vena.

Japanska sofora (Sophora japonica, L.)
Autohtono je listopadno drvo koje raste u Sjevernoj Americi, Kini i Koreji. U izradi pripravaka koriste se suhi ekstrakti cvijeta i pupoljci. Djelatne tvari su flavonodi (kvercetin, rutin) koji imaju antioksidativno djelovanje. Valja spomenuti i trokserutin, koji smanjuje rizik razvoja kroničnih promjena na krvnim žilama, jača stijenke kapilara i djeluje protuupalno.

Sjemenke grožđa (Vitis vinifera, L.)
Ulje sjemenki grožđa djeluje kao snažan antioksidans zbog obilja polifenola i oligomernih proantocijanidina. Dvadeset je puta snažnijeg antioksidativnog učinka od vitamina E, a od vitamina C čak i pedeset puta. Brojne znanstvene studije govore o povoljnim učincima polifenola iz sjemenki grožđa, kao što su poboljšanje cirkulacije i jačanje stijenki kapilara, vena i arterija.

Datum objave članka: 1. 6. 2015.