Kad se zatvore ušća

Bolesti i stanja / Uho - nos - grlo Ivan Šimetin diplomirani homeopat

U slučaju suženja ili potpune opstrukcije ušća sinusa, javlja se zastoj sekreta, što stvara optimalne uvjete za razvoj upale

Sinusi su otvori simetrično smješteni u kostima lubanje, u području gornjeg dijela lica. Skupno se nazivaju paranazalni sinusi, a dijele na frontalne (iznad očiju u čeonoj kosti), maksilarne (unutar šupljine gornje čeljusti), etmoidne (iza korijena nosa i između očiju) i sfenoidne (dublje iza etmoidnih sinusa).

Održati prohodnost ušća

Šupljina paranazalnih sinusa prekrivena je respiratornom sluznicom i u uobičajenim prilikama ispunjena zrakom koji dopire iz nosne šupljine kroz njihova ušća. Ako su ušća prohodna, gibanjem trepetljika (cilija) na respiratornoj sluznici sinusa, osobito u ušću, odstranjuju se patološki sekret i različiti štetni agensi. Drugim riječima, uredna drenaža i aerizacija sinusa sprječavaju razvoj upale.

Ako se iz određenih razloga (otečena sluznica, polipoza, devijacija septuma i druge malformacije u nosu i sinusima) suzi ušće sinusa ili nastane potpuna opstrukcija, dolazi do zastoja (retencije) sekreta i lokalne prepunjenosti krvnih žila krvlju (hiperemije), što stvara optimalne uvjete za razvoj upale (sinuitis, sinuitis paranasalis).

Akutni sinuitis često uzrokuju infekcije koje se prošire u sinuse iz nosa ili ždrijela. Simptomi mogu biti glavobolja i napetost u licu i čelu, što ovisi o tome koja je sinusna šupljina zahvaćena upalom, sekrecija u nos ili ždrijelo, a moguća je i povišena tjelesna temperatura.

Kronični sinuitis definiran je trajanjem simptoma dulje od tri mjeseca, a nastaje zbog trajnog oštećenja sluznice nakon dugotrajne ili neprikladno liječene akutne upale.

Prirodni pristup liječenju

Za liječenje upale sinusa u narodu su se od davnina koristile različite prirodne metode. Kao jedan od najčešćih lijekova gotovo se za sve primjenjivala rakija - jedna do dvije kapi u svaku nosnicu savršeno su pročišćavale sinuse. Zatim inhaliranje čajem od kamilice ili mente, što se primjenjivalo i kod djece. Pazilo se i na prehranu, pa su ljudi tako nekad izbjegavali svježe mlijeko jer ono "dodatno stvara sluz", a uzimali su puno svježeg voća, luka, češnjaka i, naročito, hrena. Jedna od prirodnih metoda koja uspješno liječi te probleme je i homeopatija.

Kalium bichromicum jedan je od najboljih pripravaka za akutni sinuitis, osobito ako je prisutan vrlo gust, rastezljiv, žuto-zeleni iscjedak iz nosa, koji katkad može biti pomiješan s krvlju. Noću se iscjedak slijeva u grlo, pa ga je zbog gustoće ujutro teško iskašljati. Može potpuno blokirati nos i nemoguće ga je ispuhati. Bolovi su izraženi u predjelu čela (često lokalizirani u jednu točku), ispod očiju ili u korijenu nosa. Vrlo su jaki i mogu uzrokovati zamućen vid. Toplina i pritisak bolnog mjesta ublažavaju bol. Na svježem zraku nos curi više, što ublažava glavobolju. Oboljelima je lošije na hladnom, od svjetla, buke, hodanja, saginjanja prema naprijed, ujutro i noću. Kalium bichromicum općenito je odličan za drenažu sekreta iz sinusa.

Pulsatilla odličan je preparat za sinuitis s mnogo žutog i gustog sekreta, pogotovo ujutro nakon buđenja. Naime, začepljenost je najizraženija noću, a ujutro iscjedak poteče. Sekret ne nagriza kožu i sluznice. Pacijentima je lošije u toplom i zatvorenom prostoru, a bolje nakon lagane šetnje na svježem zraku. Kad su u toplom, nos je začepljen i bol u sinusima jača, a na otvorenom počne curiti i bol je slabija. Nisu žedni, promjenjivog su raspoloženja, ali uglavnom plačljivi, mazni i traže puno pažnje i dodira. Simptomi su promjenjivi.

Hepar sulphuris preparat preporučuje se oboljelima koji osjećaju pogoršanje od izlaganja vjetru, odnosno teško podnose i najmanje strujanje zraka (propuh) jer im pojačava bol. Koža lica i glave jako je osjetljiva na dodir, tako da je čak i češljanje bolno. Odlično djeluje na sinuitis koji se razvio u sklopu prehlade. Izlučevina iz nosa je žuta ili zelena i neugodna mirisa. Glavobolja je jača ujutro, a pojačava se od okretanja glavom, kretanja, vožnje automobilom, saginjanja, micanja očiju i nošenja kape. Slabi nakon čvrstog pritiska ili stegnutog zavoja oko glave. Pacijenti su zimogrozni. Limfni čvorovi na vratu im mogu biti otečeni i osjetljivi. S obzirom na to da su preosjetljivi na bol, iznimno su razdražljivi i neugodni tijekom bolesti.

Mercurius pripravak je za sinuitis s gnojnim iscjetkom iz nosa koji ima neugodan miris i nagriza kožu ispod nosa. Dah iz usta i znoj također su neugodna mirisa. Na jeziku oboljeli često imaju žutu naslagu i otiske zubi. Tjelesna temperatura im je promjenjiva, s karakterističnim izmjenama od drhtavice, zbog osjećaja hladnoće, do vrućice i znojenja, osobito noću. Puno sline i žedni su. Bolovi su jači od hladnoće i od vrućine, tako da im odgovara umjerena temperatura. Općenito su neotporni na infekcije, pa svaka prehlada preraste u sinuitis.

Silicea odličan je preparat za sve vrste sinuitisa, osobito maksilarnog. Bolovi su oštri ili pulsirajući. Ublažavaju ih pritisak i toplina, pa oboljeli glavu čvrsto i toplo zamataju ili zabiju u jastuk. Bolovi su često samo na jednoj strani, obično desnoj, primjerice pored oka ili nosa. Bol pojačavaju hladnoća i vlaga, kretanje, saginjanje, psihičko naprezanje, buka i pričanje. Ovaj preparat odličan je za drenažu sekreta iz sinusa općenito (kao i Kalium bichromicum), a osobito je dobar za kronični sinuitis koji traje mjesecima poslije svake prehlade.

Uz navedene, postoje još mnogi homeopatski pripravci koji blagotvorno djeluju na sinuitis.

Datum objave članka: 1. 8. 2009.