Nije šija nego ukočen vrat

Bolesti i stanja / Kosti - mišići - zglobovi Vedrana Mužić Radović dr. med., spec. fizikalne medicine i rehabilitacije

Da bi se spriječile tegobe bolnog vrata, važno je pravilno držati glavu i vrat, jer njihovi su najčešći uzroci loša postura i nepravilno držanje

[VIDEO] Vježbe za vratni dio kralježnice

Najčešći uzroci ukočenog vrata

Sigurno svatko pamti epizodu kad je zaspao na kauču ispred televizora i probudio se s ukočenim vratom. Neki su tek tada postali svjesni koliko su nam sport i rekreacija te pokreti vrata važni u svakodnevnom životu, bilo da moramo automobilom skrenuti s pravca na križanju ili prijeći cestu na pješačkom prijelazu, onako kako su nas učili - najprije okrenuti glavu ulijevo, potom udesno... Ali, boli i ne ide!

Bol u vratu, vratobolja, ukočen i bolan vrat sinonimi su za jednu od učestalijih boljki u ordinaciji obiteljske medicine, a i u ordinacijama različitih specijalista koji se bave tim dijelom tijela. Većina uzroka boli u vratu je bezopasna, rekli bismo bezazlena. Mišići uz vratni dio kralježnice mogu se istegnuti zbog lošeg držanja, bilo da ste se udubili u rad za računalom, ličite strop u maniri "sam svoj majstor" ili se naginjete nad radnim stolom u kućnoj radionici i izrađujete svoje omiljene rukotvorine. Ako vratobolju ne tretiramo, nakon izvjesnog vremena će se duž vrata pojaviti bolne "kvrge" u mišićima (trigger points ili tzv. miogeloze) i razviti miofascijalni sindrom.

Osteoartritis vratnog dijela kralježnice (stari naziv spondiloza) zbog istrošenosti i fiziološkog procesa starenja, drugi je najčešći uzrok boli u vratu. Vratobolja tog uzroka uglavnom traje kratko, do nekoliko dana. Ako traje dulje od nekoliko tjedana, nazivamo je kroničnom. Iako trajna, može se održavati medicinskom gimnastikom, vježbama istezanja i tehnikama relaksacije mišića, tehnikama masaže i manualne medicine, procedurama fizikalne terapije i injekcijskim "blokadama" u trigger points. Manji broj slučajeva zahtijeva kirurško liječenje, koje je nužno u slučaju oštećenja živaca koji se iz vrata protežu prema ruci i prstima. U tom slučaju, najčešće je u pitanju diskus hernija koja pritiskom na obližnji živčani korijen oštećuju živac.

Kada potražiti savjet obiteljskog liječnika

U sljedećim slučajevima obvezno je potražiti pomoć i savjet liječnika, koji će nas uputiti na dodatnu dijagnostiku i liječenje:

 • trnci i sijevajuća bol koja se širi od vrata prema ramenu i duž ruke prema prstima
 • promjena osjeta u rukama
 • jači ili slabiji osjet podražaja u jednoj u odnosu na drugu ruku ili drugi dio tijela
 • gubitak snage u rukama
 • oslabljen stisak i hvat šaka (primjerice, ne možete podignuti šalicu kave ili vam predmeti ispadaju iz ruku)
 • promjena u izgledu dlanova i vanjskih dijelova šaka (kao da su se stanjile i smršavjele)
 • šepajući hod
 • promjena u navikama mokrenja i stolice
 • ukočen vrat s nemogućnošću dodirivanja prsa bradom...


Liječniku je potrebno dati na uvid detaljne podatke o mjestu i jačini boli, promjenama boli vezanima uz pokret ili o nekim drugim pratećim simptomima, primjerice glavobolji, promjeni gutanja i prolaska hrane, promuklosti, zadebljanju dijelova vrata, promjenama boje kože, povišenoj temperaturi, tresavici, znojenju, želučanim tegobama... Katkad je bol u vratu samo reflektirajuća, a uzrok je na drugom, udaljenijem mjestu. Mjesto boli ćete pokazati liječniku prilikom pregleda, a jačina se može izraziti numeričkom skalom boli (od 0 do 10 - 0 je bez boli, 5 je sredina, a 10 maksimalna bol).

Pacijent se prilikom pregleda često zbuni i zaboravi na neke zdravstvene tegobe otprije i ne odgovori točno na postavljena liječnikova pitanja. Zato je korisno pripremiti se za pregled i zapisati sve što mislite da je važno, kao podsjetnik (liječnike uvijek podsjećaju da je prilikom uzimanja anamneze važno pustiti pacijenta da govori svojim riječima, jer to vodi ciljanoj dijagnozi).

Kako si pomoći kod kuće

U kućnim uvjetima možete napraviti sljedeće:
 • uzeti lijekove koje uobičajeno uzimate protiv bolova, a imate ih u kućnoj ljekarni
 • na vrat umasirati lokalne pripravke s protuupalnim i analgetskim djelovanjem, i to nekoliko puta dnevno, što će u većini slučajeva biti dovoljno i neće biti potrebe za tabletama
 • stavljati tople ili hladne obloge nekoliko puta na dan, kao i tuširati se mlakom vodom - za opuštanje mišića vrata
 • koliko vam bol dopušta, poželjno je istezati vrat u svaku stranu i zadržati položaj tijekom 30 sekundi, pazeći na disanje
 • nositi ovratnik (Schantz) kod akutne vratobolje - ne preporučuje se koristiti ga dulje od dva do tri dana.

Kako smanjiti ili spriječiti bol u vratu

Za početak važno je pravilno držati glavu i vrat, jer najčešći uzroci boli su loša postura i nepravilno držanje. Glava treba biti u centralnom položaju prema kralježnici, a ne visjeti prema dolje i naprijed. Vrat je najgibljiviji dio kralježnice, u kojem su dopuštene kretnje u svim smjerovima - glavu možemo okretati, nagnuti je u stranu, prema naprijed i natrag. Funkcijski, vrat podupire i našu "tešku" glavu. Zbog bolje gibljivosti u vratu, vrat u uspravnom položaju drže mišići, a ne koštani dio kralježnice kao što je u križima. S vremenom, ako ne vježbamo, slabe mišići koji drže vrat i glavu u uspravnom položaju. Pod utjecajem snažnije sile teže, kojoj se oslabljeni mišići vrata ne mogu oduprijeti, prevagne nagnuti položaj glave prema dolje i naprijed. Kod centralnog položaja sila teže radi za nas jer je usmjerena prema dolje i zato trošimo manje energije za rad mišića vrata.

U svakodnevnoj rutini, to bi značilo raditi češće stanke tijekom višesatnog rada za računalom ili dulje vožnje automobilom, nastojati držati glavu centralno i ne stiskati zube, čime dodatno preopterećujemo mišiće vrata. Na radnome mjestu ergonomski treba prilagoditi odnos radnog stola, stolca i računala: zaslon računala postavlja se u razini očiju, tako da je pogled usmjeren ravno; koljena trebaju biti opuštena pod pravim kutom i položena malo niže od razine kukova; stopala ne smiju visjeti sa stolca, nego dodirivati podlogu; poželjno je koristiti i rukohvate na stolcima.

Nadalje, uredski posao zahtijeva redovito razgibavanje glave, vrata i ramena. Stoga je poželjno višekratno izvoditi jednostavne kružne pokrete ramenima, spuštanje i dizanje ramena, približavanje lopatica i naginjanje glave ustranu i naprijed. Snaženjem mišića ramenog obruča postižemo stabilnu potporu za pravilno držanje glave i vrata.

Prilikom razgovaranja mobitelom, treba izbjegavati pridržavanje mobitela postranično glavom i ramenom. Ako se često služimo mobitelom, i još k tome vozimo, slušalice su nužne.

Obratite pozornost i na način spavanja. Ispravna visina jastuka i tvrdoća madraca podjednako su važni kao i položaj prilikom spavanja. Spavanjem na trbuhu glava i vrat se zabacuju prema natrag, čime se mišići vrata tijekom spavanja dodatno opterećuju, umjesto da se odmaraju u neutralnom položaju kralježnice. To ćete postići odabirom jastuka i madraca koji prate prirodno zakrivljenje kralježnice i odmaraju je dok spavate.

Vježbe za snaženje mišića vrata i pravilno držanje vrata

U početku, svaku vježbu treba izvoditi tri do pet puta i postupno povećavati broj ponavljanja za jedan, sve dok ne dođete do 10 ponavljanja. Možete ponoviti više ciklusa s međustankama. Svaki položaj zadržite tri sekunde i zatim odmorite pet sekundi. Prilikom izvođenja pokreta udahnite na nos, a kod opuštanja izdahnite na usta.

Prije uključivanja u program vježbanja preporučljivo je obaviti fizijatrijski pregled. Vježbajte u laganoj i prozračnoj odjeći. Preporučuje se izvoditi vježbe pred ogledalom. Vježbajte s mjerom, polagano povećavajući broj ponavljanja, ovisno o vašoj općoj kondiciji i zdravstvenom stanju. Vježba ne smije biti bolna. Uključite vježbanje u svoj redovni dnevni raspored i uživajte.

UPOZORENJE! Osobe s poremećajem cirkulacije glave i vrata prije izvođenja vježbi trebaju se posavjetovati s fizijatrom!

VJEŽBA 1

Vježbe započinjete iz početnog položaja - sjedeći uspravno na stolcu, ne naslanjajući se o naslon.
Stavite ruke na čelo, raširite laktove. Pritišćite čelom o dlanove prema naprijed, bez pokreta glave. Zadržite i opustite.

 

Ruke su isprepletene na zatiljku, glava je uspravna, laktovi rašireni.
Pritišćite zatiljkom o dlanove prema natrag, bez pokreta glavom. Zadržite i opustite.

Slika 2


VJEŽBA 2

Stavite desni dlan na uho, lakat je raširen.
Pritišćite glavom ustranu, bez pokreta. Zadržite i opustite.

 

Istu vježbu ponovite lijevom rukom.

Slika 4


VJEŽBA 3

Stavite šake ispod brade, raširite laktove.
Pritišćite bradom o šake prema dolje, bez pokreta glave. Zadržite i opustite. 

Slika 5

 

Isprepletite dlanove na tjeme, raširite laktove.
Pritišćite tjemenom o dlanove prema gore, bez pokreta glave. Zadržite i opustite.  

Slika 6

 

VJEŽBA 4

Pritišćite dlan o dlan ispred prsa, ali tako da nema pomaka.
Raširite laktove. Ramena gurajte dolje i natrag. Zadržite i opustite.  

Slika 7

 

Zakvačite prste" obiju šaka ispred prsa i raširite laktove. Ramena gurajte dolje i natrag.
Napnite mišiće kao da želite raširiti ruke, bez pomaka. Zadržite i opustite. 

Slika 8


VJEŽBA 5

Okrenite glavu udesno i nastojte se približiti bradom desnom ramenu.
Vratite glavu u početni položaj.  

Slika 9

 

Istu vježbu ponovite, ali glavu okrenite u lijevu stranu. 

Slika 10

 

Nagnite glavu u desnu stranu kao da uhom želite dotaknuti rame, zadržite i vratite glavu u početni položaj. 

Slika 11

 

Istu vježbu ponovite, ali glavu nagnite u lijevu stranu. 

Slika 12


VJEŽBA 6

Glava je u početnom položaju. 

Slika 13

 

Povucite bradu unatrag (kao da želite napraviti podbradak).
Zadržite i opustite. 

Slika 14


VJEŽBA 7

Glava je u početnom položaju.

Slika 15

 

Ramena podižite gore prema ušima, bez pokreta glavom.
Zadržite i opustite.

Slika 16


Ramena gurate prema natrag. Glavu držite u istom položaju.
Zadržite i opustite.

Slika 17


VJEŽBA 8

Glava je u neutralnom položaju.

Slika 18

 

Isprepletite prste na zatiljku, a glavu nagnite naprijed, približavajući bradu što bliže prsima.
Zatim opustite ruke isprepletene na zatiljku i neka težina ruku još dodatno istegne stražnji dio vrata.

Slika 19

 

U početku vježbe treba izvoditi tri do pet puta i postupno povećavati broj ponavljanja za jedan, sve dok ne dođete do 10. Možete ponoviti više ciklusa s međustankama. Svaki položaj zadržite tri sekunde i zatim odmorite pet sekundi. Prilikom izvođenja pokreta udahnite na nos, a kod opuštanja izdahnite na usta.

​Prije uključivanja u program vježbanja preporučljivo je obaviti fizijatrijski pregled. Vježbajte u laganoj i prozračnoj odjeći. Preporučuje se izvoditi vježbe pred ogledalom. Vježbajte s mjerom, polagano povećavajući broj ponavljanja, ovisno o vašoj općoj kondiciji i zdravstvenom stanju. Vježba ne smije biti bolna. Uključite vježbanje u svoj redovni dnevni raspored i uživajte!


Autorice vježbi:
prim. dr. sc. Ida Kovač, dr. med., specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije
Vedrana Mužić, dr. med., FEBPRM, specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije
Martina Rilović, bacc. physioth.

Datum objave članka: 1. 10. 2020.
izdvojeni proizvodi