Suhe ruke zbog učestale dezinfekcije

promo Bolesti i stanja / Opća medicina Agnes Vodopija dr. med.

Suhe i ispucale ruke postaju pogodno tlo za razvoj infekcije i zato je vrlo važno pravilno njegovati kožu ruku da joj vratimo vlažnost, kada je i učinak dezinficijensa bolji

Proteklih mjeseci život nam se zbog koronavirusa drastično promijenio. Svakodnevno slušamo preporuke o potrebi učestalog pranja i dezinfekcije ruku, pojačanom održavanju osobne higijene, održavanju socijalne distance. Zahvaljujući našem savjesnom pridržavanju danih nam uputa, vrlo smo uspješni u održavanju dobrog zdravlja i izbjegavanju zaraze.
 
No, učestalo izlaganje sapunu i vodi dovodi do isušivanja kože pa su naše ruke postale suhe i ispucale. Osim što estetski ne izgledaju lijepo, to ima i negativnu stranu. Često je koža toliko nadražena da nas jako zateže, svrbi, peruta se, puca i kao takva predstavlja odlična ulazna vrata bakterijama s kojima dolazimo u dodir. Poznato je da neke osobe imaju i sklonost razvoju raznih alergijskih stanja, ali i kožnih bolesti što ih dodatno ograničava u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Primjena dezinfekcijskih sredstava u takvim situacijama često nadražuje, žari i može biti bolna, a istodobno nam je vrlo potrebna.

Što isušuje kožu ruku

Koža na nadlanicama ruku razlikuje se od kože na ostatku tijela. Posebno je tanka, s vrlo malo žlijezda lojnica koje luče zaštitni sloj lipida odgovornih za zadržavanje vlažnosti što je čini više podložnom dehidraciji i pogoduje smanjenju elasticiteta.
 
Svakodnevni rad i izloženost vanjskim čimbenicima poput vode, sapuna i ostalih surfaktanata i otapala na koje nailazimo u različitim sredstvima za čišćenje i alkohola u dezinficijensima nužno dovode do suhe i oštećene kože ruku.
 
Jednom kad je koža oštećena, podložna je bržem razvoju pogoršanja. Oštećenoj kožnoj barijeri vrlo je teško zadržati vlažnost koja sprječava daljnje isušivanje, pucanje, perutanje i ljuštenje kože. Tako suhe i ispucale ruke postaju pogodno tlo za razvoj infekcije i zato je vrlo važno pravilno njegovati kožu ruku, da joj vratimo vlažnost, mekoću i funkcionalnost. Tada je i učinak dezinficijensa bolji.

Kako njegovati suhe ruke

Prva stvar na koju trebamo obratiti pozornost je pravilno pranje ruku. Prilikom pranja potrebno je odabrati hidratizirajući sapun ili sindet koji će najmanje isušivati kožu. Tu naravno ne spadaju oni sapuni s intenzivnim mirisom ma kolikogod ugodno mirisali jer oni najčešće sadrže sintetičke mirise, konzervanse i sulfate koji dodatno isušuju kožu.

Ruke je potrebno temeljito oprati u mlakoj vodi i dobro posušiti toaletnim ručnikom. Izbjegavajte pre toplu ili pre hladnu vodu jer ona dodatno isušuje ruke. Nikako se ne preporučuje upotreba električnih sušila za ruke iako su vrlo rasprostranjena i popularna jer štede novac i okoliš. Puhanje toplog zraka oštećuje kožnu barijeru, a i u većoj mjeri pogoduju raspršivanju virusa i bakterija, što svakako želimo izbjeći.

Nakon što smo ruke dobro oprali i posušili potrebno ih je hidratizirati s odgovarajućom kremom.

Vrlo je teško odabrati koji bi proizvod bio najpogodniji za naše ruke. Postoje brojni pripravci različitog sastava koje možemo pronaći u trgovinama. Ono što znamo je da treba izbjegavati sve ono što može dodatno oslabiti hidrolipidni sloj kože i pospješiti isušivanje.

Zasigurno treba izbjegavati one proizvode koji u svom sastavu imaju iritirajuće i neučinkovite sirovine - rafinirana biljna ulja, vazelin, dodatke sintetičkih mirisa…Mnogi se, s više ili manje uspjeha, okreću i kućnoj radinosti. Tako su popularni glicerin s rižinom vodicom, med, maslinovo ulje, kopriva u masti i sl. No niti jedan kupljeni ili u kućnoj radinosti pripravljeni proizvod nije odgovarajući za njegu suhe i ispucale kože ruku.

Preporučeni sastav preparata za njegu ruku

Najbolji preparati za njegu suhe i ispucale kože ruku su oni koji sadrže prirodne tvari koje pospješuju hidrataciju oštećene kože, omogućavajući ponovnu epitelizaciju i brže zacjeljivanje te obnovu hidrolipidnog sloja kože.

U samoj koži imamo savršeno ugođen mehanizam zacjeljivanja, u kojem iznimno važnu ulogu ima hijaluronska kiselina, prirodni mukopolisaharid i sastavni dio naše kože. Hijaluronska kiselina može višestruko povećati volumen zbog velikog kapaciteta akumulacije vlage (vode) i tako popuniti kožu od unutra prema van omogućavajući dobru hidrataciju. Bitna je i za elastičnost kože jer potiče stvaranje kolagenih i elastinskih vlakana i strukturnih proteina.

Osim hijaluronske kiseline, poželjno je da proizvod sadrži i hladno prešana biljna ulja kao npr. bademovo ulje i glicerol koji hrane i štite kožu od isušivanja obnavljajući tako prirodnu barijeru.

Takav proizvod je Cicatridina mast, koja sadrži sve bitne sastojke za pravilnu hidrataciju i zaštitu kože ruku - hijaluronsku kiselinu koja će hidrirati kožu, bademovo ulje i glicerol koji će je nahraniti i obnoviti njezin zaštitni hidrolipidni sloj. Potaknut će proces zacjeljivanja oštećene i ispucale kože te rukama vratiti zdrav i njegovan izgled.

Vrlo je važno i vrijeme nanošenja preparata. Ako proizvod nanesemo unutar pet minuta od pranja ruku spriječit ćemo da vlaga ispari s površine kože. Ruke treba namazati onoliko puta u danu koliko ih puta operemo, zato je potrebno svoju tubu Cicatridina masti uvijek imati sa sobom. Nije poželjno dijeliti tubu s drugim osobama zbog sprječavanja mogućeg širenja zaraze, a prilikom aplikacije važno je izbjeći dodirivanje aplikatora.

U skladu s preporukama, učestalo perite i dezinficirajte ruke, ali uz istodobnu njegu i zaštitu s Cicatridina masti te i dalje budite dosljedni u savjesnom praćenju preporuka za zaštitu vašeg zdravlja.
 
Datum objave članka: 13. 5. 2020.
izdvojeni proizvodi