Vlažnost pogoduje cijeljenju

promo Bolesti i stanja / Kožne bolesti

Kad koži nedostaje vlage, gubi čvrstoću i elastičnost, postaje suha i osjetljiva, a rane sporije zacjeljuju

Hijaluronska kiselina je ugljikohidrat koji prirodno postoji u našem organizmu, pa tako i u koži, u kojoj je ima oko 50 posto. Kad nije vezana uz druge molekule, veže se na vodu, stvarajući viskoznu tekućinu sličnu gelu. S obzirom na to da je hijaluronska kiselina izrazito hidrofilna molekula, zbog sposobnosti navlačenja vode stanicama daje dovoljno vlažnosti za odvijanje važnih životnih procesa rasta, diobe i migracije. Dajući čvrstoću, napetost i elastičnost tkivu, hijaluronska kiselina ima ulogu strukturalne potpore.

Valja imati na umu da u sastavu kože i sluznica dominira voda, koja se svakodnevno fiziološki gubi i s godinama sve više smanjuje. Za usporedbu, dječja koža sadrži oko 70 posto vode, a koža odraslih manje od 50 posto. Zbog velikog postotka vode, koža male djece je napeta i meka poput baršuna, svaka stanica živi u optimalno hidratiziranim uvjetima, a u slučaju prekida njezina integriteta (rana), proces cijeljenja odvija se brže i rana bolje cijeli. Kad koži nedostaje vlage, gubi čvrstoću i elastičnost, postaje suha i osjetljiva, a rane sporije zacjeljuju.

Za održavanje kvalitete strukture kože od vitalnog značenja su upravo kolagen i hijaluronska kiselina - kolagen daje čvrstoću, a hijaluronska kiselina njeguje i hidratizira. Dobro je poznato da rane brže i bolje cijele što je organizam mlađi (jer sadrži više hijaluronske kiseline), a nova medicinska istraživanja pokazala su i to da se u vlažnim uvjetima ubrzava prirodni proces cijeljenja rane jer vlažno okruženje sprječava formiranje kraste, što pozitivno utječe na kvalitetu cijeljenja.

Cicatridina® mast i Cicatridina® sprej na bazi hijaluronske kiseline koriste se za bržu i učinkovitiju reepitelizaciju tkiva. Mogu se koristiti kod opeklina, ogrebotina, porezotina, nakon kirurških zahvata, dekubitalnih rana i svih drugih oštećenja na koži.

Datum objave članka: 29. 3. 2020.
izdvojeni proizvodi