Masna kosa postaje prošlost

Dermokozmetika / Njega kose i vlasišta Mihaela Vidiček dipl. ing. preh. teh.

Unatoč neugodi koju osjetimo kad nas dodirne kopriva žara, ona u sebi krije skopoletin, koji učinkovito regulira aktivnost lojnih žlijezda

Seboreja je poremećaj koji karakterizira pojačano mašćenje kože, a nastaje kad unutarnja neravnoteža ili vanjski stresni čimbenici djeluju na lojne žlijezde, pa one počnu izlučivati velike količine sebuma. U fiziološkom smislu, uz to što koristi koži, sebum (loj) ima važnu ulogu u zaštiti kože od vanjskih štetnih utjecaja, a pomaže i očuvanju njezine ljepote, sjaja, elastičnosti i vitalnosti. Međutim, u slučaju prekomjerna izlučivanja vlasište se pojačano masti, višak sebuma odlaže se na vlasi, zbog čega se kosa sljepljuje i postaje teška, pa je gotovo nemoguće oblikovati frizuru. Dakle, masna kosa posljedica je prekomjerna lučenja sebuma iz lojnih žlijezda vlasišta.

Ljekovita kopriva

Kako bi pronašli rješenje za problem prekomjerna lučenja sebuma, Laboratoriji Klorane odlučili su ispitati svojstva svima dobro poznate biljke – koprive žare.

Kopriva žara (Urtica dioica L.) je najrasprostranjenija kopriva. Ta robusna trajnica, koja može narasti i do metar visine, potpuno je prekrivena dlačicama. Unatoč neugodnom osjetu koji izaziva u dodiru s kožom, krije mnoge ljekovite sastojke, a jedan od njih je i skopoletin, kojeg u visokom postotku ima u korijenu. Taj policiklički sastojak učinkovito regulira aktivnost lojnih žlijezda inhibirajući 5α-reduktazu, enzim koji sudjeluje u stvaranju sebuma. Skopoletin se koristi u proizvodnji ekstrakta koji ima regulirajući učinak na lučenje sebuma.

Koprivu žaru, podrijetlom iz Euroazije, Laboratoriji Klorane skupljaju većinom u Poljskoj, Bugarskoj i Albaniji, poštujući stroge upute:

  • biljka se sabire samo na područjima koja nisu izložena pesticidima
  • korijenje se suši prirodno, na suncu
  • kontrolirana proizvodnja jamči visoku kvalitetu ekstrakta koprive i standardiziranu koncentraciju djelatnih sastojaka.

Čisti ekstrakt koprive dobiva se u skladu s načelima Pierre Fabre Botanical Expertise® sustava, koji jamči njegovu kvalitetu, sljedivost i sigurnost.

Klorane šampon s koprivom

Zahvaljujući formulaciji s titriranim i standardiziranim ekstraktom koprive, Klorane šampon s koprivom postupno regulira lučenje sebuma i masnoj kosi vraća volumen i lakoću. U šampon se dodaju i kationski polimeri, koji odbijaju sebum. Na taj se način inhibira migracija sebuma duž vlasi, što usporava ponovno zamašćivanje kose. Zahvaljujući vrlo blagoj osnovi za pranje, šampon se može često koristiti, a izbjegnut je i rizik od "povratnog" učinka.

Klorane suhi šampon s koprivom

Praktičan za primjenu, ovaj šampon čisti masnu kosu bez vode. Sadrži prirodne apsorbirajuće čestice koje upijaju masnoću i nečistoće te kosu ostavljaju čistom i elastičnom u samo nekoliko minuta. Zahvaljujući ekstraktu koprive, Klorane suhi šampon regulira i aktivnost žlijezda lojnica, te smanjuje učestalost primjene likvidnih šampona.

Datum objave članka: 1. 12. 2015.
promo
izdvojeni proizvodi