ENERGETSKA PIĆA: negativan utjecaj na srce

Stručne zanimljivosti

Popularnost energetskih pića je velika, osobito među tinejdžerima i mladima, no, u nedavno provedenom kliničkom istraživanju otkriven je negativan utjecaj tih pića na rad srca

Energetska pića drugi su najpopularniji dodatak prehrani za tinejdžere i mlade u SAD-u. U studiji provedenoj na Sveučilištu Pacific sudjelovale su 34 osobe (dobrovoljci) u dobi od 18 do 40 godina. Nakon posta tijekom noći, dobrovoljci su konzumirali 0,43 litre energetskog pića ili placebo tekućine koja je sadržavala gaziranu vodu, sok od limete i aromu višnje. Zatim su istraživači mjerili srčani ritam pomoću standardnog EKG uređaja i krvni tlak svakih 30 minuta tijekom četiri sata te otkrili znatne promjene u trajanju kontrakcije srčanih komora. Konzumacija placebo pića uzrokovala je maksimalnu promjenu QTc intervala u prosjeku od 11,9 ms, dok su dva energetska pića rezultirala promjenom od 17,9 do 19,6 ms. Nakon konzumacije energetskih pića, istraživači su ujedno pronašli prosječnu maksimalnu promjenu od 3,5 mm Hg u dijastoličkom i 4,6 do 6,1 mm Hg u sistoličkom krvnom tlaku.

Istraživači navode da su pronašli vezu između konzumiranja energetskih napitaka i promjena QT intervala i krvnog tlaka, koja se ne može pripisati kofeinu. Sada je nužno istražiti određeni sastojak ili kombinaciju u različitim vrstama energetskih napitaka koji bi mogli objasniti nalaze ispitivanja. 

www.medicalnewstoday.com, 30. svibnja 2019.

Datum objave članka: 15. 7. 2019.