Otežana probava laktoze

Hrana i zdravlje / Prehrambene preporuke prof. dr. sc.   Darija Vranešić Bender dipl. ing.

Najbolje i najelegantnije rješenje za intoleranciju laktoze je nadomjesno uzimanje enzima laktaze uz obrok bogat laktozom

U nedostatku laktoze

Kod osoba koje ne mogu probaviti mliječni šećer laktozu nakon konzumiranja mlijeka javljaju se probavne tegobe – podrigivanje, nadutost, osjećaj težine u želucu, proljev i mučnina. Navedeni simptomi javljaju se kao posljedica nedostatka crijevnog enzima laktaze, koji je potreban za razgradnju laktoze. Učestalost tog poremećaja znatno se razlikuje u pojedinim dijelovima svijeta. U Europi intolerancija laktoze pogađa od pet do 12 posto bijele populacije, a među određenim etničkim skupinama javlja se u razmjerima od 50 do 80 posto.

Alergijska reakcija na hranu uvelike se razlikuje od reakcije uzrokovane intolerancijom. Kod alergija je riječ o interakciji određenih komponenti iz hrane (najčešće proteina) s imunosnim sustavom, zbog čega se javlja jasna klinička slika.

Intolerancije na hranu obično ne uključuju toliko burne reakcije i javljaju se odgođeno, nekoliko sati nakon unošenja u organizam. Mogu se javiti zbog nedostatka probavnih enzima, kao što je slučaj s laktozom, a postoje i intolerancije koje nastaju uslijed drugih mehanizama. Dijagnostički testovi za alergije, intolerancije zbog nedostatka probavnih enzima i intolerancije uz imunološki odgovor su različiti.

Najbolje je nadomjesno liječenje

Kao rješenje ovoga problema nudi se dijeta bez mlijeka i mliječnih proizvoda, koja, međutim, vrlo često sa sobom nosi različite prehrambene nedostatke, osobito kalcija koji je obilno zastupljen u tim proizvodima. Osobe koje ne podnose mliječni šećer ne moraju se u potpunosti odricati mlijeka, s obzirom na to da je danas dostupno i mlijeko bez laktoze. Ipak, neke osobe ne podnose niti male količine laktoze.

Najbolje i najelegantnije rješenje za intoleranciju laktoze je nadomjesno uzimanje enzima laktaze uz obrok bogat laktozom. Takve pripravke preporučljivo je uzimati uz svaki obrok koji sadrži laktazu. O učinkovitosti tog pristupa svjedoči i činjenica da za laktazu postoji odobrena zdravstvena tvrdnja koja glasi: „Enzim laktaza pospješuje probavu laktoze u osoba koje imaju teškoća s probavom laktoze.“

Pripravci koji imaju dodanu vrijednost su oni koji osim laktaze sadrže i druge vrste probavnih enzima jer intolerancija laktoze često nije jedini problem koji muči tu populacijsku skupinu, kod koje se nerijetko javljaju i teškoće s probavom drugih vrsta šećera ili drugih sastojaka hrane.

Datum objave članka: 1. 6. 2018.