Rotavirus - velika napast za malene

Dječje zdravlje / Pedijatrija mr. sc.   Elmira Tabaković dr. med., spec. pedijatar

Ako dijete pati od teškog proljeva ili mučnine, uputno je neodgodivo posjetiti liječnika, a ne čekati da se pojave znakovi dehidracije

Osobitosti infekcije rotavirusom

Rotavirus je najčešći uzročnik teškoga akutnog proljeva i povraćanja (gastroenteritis) u dojenčadi i male djece. O učestalosti ove infekcije govori podatak da više od 90 posto djece do drugog rođendana preboli jednu ili više rotavirusnih infekcija. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rotavirusna crijevna infekcija u Hrvatskoj se posebno evidentira tek od 2008. godine.

Rotavirus je RNA virus iz skupine reovirida. Ima puno serogrupa i serotipova, od kojih su za više od 90 posto infekcija odgovorni oni iz serogrupe A i serotipovi G1-4 i G9. Vrlo je zarazan i jako otporan (na vrućinu, antiseptike i većinu sredstava za čišćenje, a u prašini preživi i više od 60 dana). Osjetljiv je na klorirane pripravke i etanol.

Teške rotavirusne infekcije javljaju se većinom u dobi od šestog do 24 mjeseca života djeteta, najčešće od siječnja do svibnja. Način prijenosa (transmisije) je fekalno-oralni, to jest širi se kontaktom nečistih ruku i usta (virus prelazi iz zaražene stolice preko ruku na usta). Može se prenijeti i s površina u kućanstvu i s igračaka. Rotavirus se širi i kapljičnim putem (kihanje), kad u tijelo ulazi iz zraka.

Rotavirus je vodeći uzročnik hospitalnih infekcija (svako peto dijete (21 posto) u bolnici aktivira rotavirusnu infekciju). Nakon prve infekcije imunost nije kompletna.
 

DEVET KORAKA ZA DOBAR TRETMAN AKUTNOG PROLJEVA
(ESPGHAN:JPGN 2000,30:522-9)

- rehidracija oralnom rehidracijskom soli (ORS) / preporuka: hipotonična ORS – Na (natrij) 60 mmol/L i glukoza 74-111 mmol/L
- brza rehidracija tijekom četiri sata
- brza realimentacija (postupak bržeg davanja hranjivih tvari dojenčadi nakon proljeva, kako bi se izbjegla malnutricija), uključujući i normalnu krutu hranu
- primjena specijalnih formula za proljev nije opravdana
- razrjeđivanje hrane nije potrebno
- dojenje nastaviti tijekom cijelog trajanja proljeva
- tekuće gubitke nadoknađivati oralnom rehidracijskom soli
- izbjegavati nepotrebne lijekove.

Kako se manifestira infekcija rotavirusom?

Zbog infekcije crijevnih stanica (enterociti) rotavirusom uslijedi brzo propadanje zrelih stanica, s tim da na njihovo mjesto dolaze funkcionalno nezrele stanice. Enterotoksini koji izlučuju rotavirusi stimuliraju sekreciju vode i elektrolita, što uz propulzivno gibanje crijeva (peristaltika) dovodi do sekrecijskog proljeva.

Simptomi rotavirusnog gastroenteritisa prepoznatljivi su (težak vodenast proljev, povraćanje, bolovi i grčevi u trbuhu, katkad groznica i konvulzije), a potvrđuju se analizom stolice. U težim slučajevima može nastati i dehidracija. Stoga, ako dijete pati od teškog proljeva ili mučnine, svakako je uputno neodgodivo posjetiti liječnika, odnosno ne čekati da dijete počne pokazivati znakove dehidracije.

Liječenje akutnih gastroenteritisa je nespecifično i temelji se na nadomještanju tekućine i elektrolita (soli i minerala) izgubljenih proljevom i povraćanjem.

Stupnjevi dehidracije djeteta

Funkcija

Nije dehidrirano

Srednje dehidrirano

Jako dehidrirano

stolicado 44 do 10> 10
povraćanje-maločesto
žeđslaba žeđpojačana žeđjaka žeđ
mokrenjenormalnomanje mokrine mokri
jezikvlažansuhjako suh i obložen
disanjenormalnoubrzanovrlo brzo i duboko
kožanormalnaako stisnemo s dva prsta, nabor polako nestajeako stisnemo s dva prsta, nabor dugo ostaje
pulspravilanbržibrz i slab
fontanelauvučenauvučenaupala i uvučena
tjelesna masa (gubitak po kg)25 g/kg25 - 100 g/kg> 100 g/kg
tjelesna masa (gubitak %)< 2,5 %< 10 %> 10 %

Cijepljenje protiv rotavirusa

Podatak koji upućuje na to koliko je u slučaju rotavirusne infekcije prevencija gotovo nemoguća jest da se za vrijeme infekcije na gram stolice nađe 1010 - 1012 infektivnih stanica, a da bi do infekcije uopće došlo, dostatno je samo 10 čestica. Dakle, može se djelovati samo na brzinu širenja bolesti, i to dojenjem, pranjem ruku i dezinfekcijom 95-postotnim etanolom.

Preventivnu ulogu ima i cijepljenje, s tim da cjepivo štiti i od težih oblika bolesti. Prvo cjepivo ukinuto je 1998. zbog povezanosti s invaginacijom crijeva, to jest stanjem u kojem se jedan dio crijeva poput teleskopa uvuče u drugi. EMEA (Europska medicinska agencija) je 2006. potvrdila sigurnost dvaju novih cjepiva: Rotarix i Rota Teq, čija su sigurnost i učinkovitost potvrđene na više od 60.000 djece. ESPID (Europsko društvo za pedijatrijsku infektologiju) i ESPGHAN (Europsko društvo za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu) daju preporuke za cijepljenje Rotarixom i RotaTeqom.

Rotarix cjepivo daje se preoralno (na usta) u dvije doze: prva doza daje se najranije sa šest tjedana, a najkasnije do četvrtog mjeseca starosti; druga doza daje se mjesec dana nakon prve doze, a najkasnije do šest mjeseci starosti.

RotaTeq cjepivo također se daje preoralno (na usta), ali u tri doze: prva doza daje se najranije sa šest tjedana, a najkasnije do četvrtog mjeseca starosti; druga i treća doza daju se u razmaku od mjesec dana od prethodne, a najkasnije do šestog mjeseca života djeteta. Cjepivo je registrirano u 27 zemalja EU i 106 zemalja svijeta. Istodobno se može primjenjivati s drugim cjepivima prema kalendaru cijepljenja.

Prema kalendaru cijepljenja (koje svake godine određuje Povjerenstvo za cijepljenja i Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske), definirane su rizične skupine djece za cijepljenje protiv rotavirusa na teret HZZO-a, a to su:

  • nedonoščad rođena prije 33. tjedna gestacijske dobi
  • novorođenčad s prirođenim srčanim manama
  • novorođenčad s prirođenim bolestima metabolizma
  • dojenčad s kroničnim bolestima jetre i bubrega
  • dojenčad s teškim oštećenjima središnjeg živčanog sustava (CNS).
Datum objave članka: 1. 3. 2014.
izdvojeni proizvodi