Njegovana preplanulost

Zdrav život / Kultura tijela Dina Majstorović dr. med. dent.

Poslije sunčanja i tuširanja na kožu nanesite emolijans, koji sprječava njezino isušivanje i pomaže održavanju vlažnosti

I dobro i loše

Preplanulost kože lica i tijela još uvijek se poistovjećuje s dobrim zdravljem i sportskim načinom života, iako je zapravo potencijalna opasnost za zdravlje. Svaka dugotrajna izloženost sunčevima zrakama, koja rezultira toliko željenom preplanulošću, može promijeniti ili oštetiti našu kožu.

Oštećenja kože nastala kao posljedica negativna utjecaja sunčevih zraka dijelimo na akutna i kronična. Akutna oštećenja očituju se opeklinama različitog intenziteta, a kod kroničnih je obično riječ o kumulaciji oštećenja nastalih tijekom vremena, koja se očituju preranim starenjem kože te pojavom bora i staračkih pjega, a u konačnici i malignim oboljenjima kože.

Opekline od sunca, koje nastaju kao reakcija kože na pretjerano izlaganje UVB zrakama, očituju se crvenilom, svrbežom i dehidracijom kože, a u težim slučajevima i pojavom mjehura na koži. Četiri do sedam dana od njihove pojave koža se smiruje i počinje se ljuštiti, nakon čega u prvi plan dolazi sloj mlade kože, koja je na početku vrlo osjetljiva na sunčevo svjetlo, što može potrajati i nekoliko tjedana. Ne smijemo smetnuti s uma da opekline od sunca mogu toliko oštetiti stanice kože da više nema oporavka.

Pretjerano izlaganje suncu katkad može uzrokovati povišenu temperaturu, opekline drugog stupnja, dehidraciju organizma, neravnotežu elektrolita i šok. Uz to, suncem oštećena koža podložnija je razvoju infekcije, pa ozdravljenje može biti usporeno.

Ipak, sunce ima i svoje dobre strane, ono može biti lijek za određene bolesti i stanja. Kontrolirano izlaganje UV zrakama, prema preporuci liječnika, pomaže u liječenju bolesti kao što su vitiligo, atopijski dermatitis, psorijaza i seboreja. Sunce u koži potiče proizvodnju vitamina D, koji je važan za reapsorpciju kalcija iz hrane i pridonosi sprječavanju osteopenije i osteoporoze. Ništa manje važan utjecaj sunca očituje se u poticanju izlučivanja hormona melatonina koji podržava dobro raspoloženje. Koliko je to važno, pokazuje podatak da manjak melatonina zbog malo sunčanih dana u zimskim mjesecima pogoduje nastanku depresije. Kako bi se to izbjeglo, u skandinavskim se zemljama tijekom zime propisuje terapija svjetlom ili odlazak u toplije krajeve.

Što više, to bolje

More i njegovi sastojci vrlo su učinkovit prirodni tretman za našu kožu. Njegov blagotvorni utjecaj uočava se već nakon nekoliko kupanja, jer koža postaje mekša, nježnija i napetija, a dokazan je i anti-age učinak. Ono prodire u našu kožu, poboljšava cirkulaciju u dubljim slojevima i jača vezivo. Kupanjem u morskoj vodi koža se vidno učvršćuje i djeluje zdravije.

More sadrži obilje minerala i elementa u tragovima - natrija, kalija, joda, broma, kalcija, magnezija, mangana, fosfora i selena. A zahvaljujući ponajprije algama koje sadrže vitamine A, B, C i E, morska voda ima dokazano anti-age djelovanje, te utječe na prevenciju pojave znakova starenja kože: potiče obnovu stanica kože i stvaranje kolagena te neutralizira slobodne radikale.
Morska voda povoljno utječe na sve tipove kože: čisti masnu i smiruje osjetljivu kožu sklonu crvenilu. Jača obrambene mehanizme kože i potiče izmjenu tvari, što je vidljivo u zamjetnom smanjenju celulita.

Često je pitanje isušuje li more kožu. Odgovor može biti da, ali u vrlo maloj mjeri, odnosno pridonosi dijelu procesa isušivanja. Za površinsko isušivanje, dehidraciju i ljuštenje kože glavni krivci su sunce i topli zrak. Stoga je ciklus obnove stanica kože, koji fiziološki traje tri do četiri tjedna, tijekom ljetnih mjeseci mnogo brži.

Nakon svega...

Tijekom ljeta puno se piše i govori o važnosti zaštite kože od negativna utjecaja sunca i potrebi učestalog nanošenja proizvoda za zaštitu od sunca tijekom dana, pri čemu se često zanemaruje istaknuti važnost njege kože nakon sunčanja i kupanja u moru.

Sve što ste tijekom dana na ovaj ili onaj način nanijeli na kožu (slojevi proizvoda za zaštitu od sunca, morska voda), trebali biste na kraju dana ukloniti s kože. Nemojte za tuširanje koristiti sapune jer oni dodatno isušuju kožu, nego izaberite sindet (sapun bez sapuna) ili gel za tuširanje koji ne sadrži sapun. Nakon tuširanja osušite kožu bez trljanja, nježno je tapkajući.

Za njegu kože upotrijebite emolijens (lat. emolliens = koji omekšava; ovlaživač), proizvod koji sprječava isušivanje kože i pomaže održavanju njezine vlažnosti. Nakon tuširanja emolijens treba što prije nanijeti na kožu kako bi se spriječilo dodatno isušivanje, na način da ga prethodno zagrijete razmazujući ga dlanom o dlan, a potom lagano umasirate u kožu. Stoga što smanjuju suhoću kože i umiruju svrbež, emolijensi se u dermatologiji najčešće preporučuju. A koji je najbolji? Pa onaj koji koristite svakodnevno, jer jedino tako će vaša koža izvući ono najbolje od ljetovanja, naravno uz pravilnu zaštitu od sunca i njegu nakon boravka na suncu i kupanja.

Datum objave članka: 1. 8. 2012.
izdvojeni proizvodi