Ljeto i koža - izbjegnite moguće nevolje

Zdrav život / Prevencija bolesti dr. sc.   Ivana Nola dr. med., spec. dermatovenerolog

Njega kože iznimno je bitna tijekom cijele godine, a ne samo neposredno uoči ljetne sezone. Kako u svemu, tako i u slučaju kože, samo redovitost i kontinuitet zaštite mogu pridonijeti zadovoljavajućim rezultatima

Koža u okrilju ljeta

Svako godišnje doba zahtijeva specifičnu njegu kože, no s obzirom na pojačano izlaganje suncu u ljetnom razdoblju, slijede upute što učiniti da se izbjegnu moguće nevolje koje tijekom ljeta mogu snaći našu kožu.

Zbog pojačana znojenja kod većine osoba pore se začepe, pa koža ne može disati, a nakon izlaganja suncu i toplom vjetru, kupanja u moru i češćeg tuširanja postaje hrapava i suha. U nekim slučajevima razvije se i alergija na sunce ili se pojave estetski neprihvatljive mrlje na koži lica. Neke osobe imaju vrlo nezgodne madeže, zbog kojih se ne smiju uopće izlagati suncu ili sunčanje trebaju svesti na najmanju moguću mjeru, i to isključivo u doba dana kad je sunce slabijeg intenziteta.

Najstrašnije što našu kožu može zadesiti tijekom ljeta su sunčane opekline, što izaziva oštećenja koja kasnije u životu mogu dovesti do pojave prekanceroza i karcinoma kože, odnosno do zloćudnih promjena madeža.

Kako se zaštititi

Koža lica - Barem uvečer kožu lica treba oprati sindetom (preparatom za pranje bez sapuna), nanijeti hranjivo mlijeko za čišćenje, zatim termalnu vodu u spreju, a tek onda hidratantnu hranjivu kremu. Osobe s osjetljivom kožom trebale bi nekoliko puta tijekom dana kožu lica, vrata i dekoltea, a prema potrebi i ostalih dijelova tijela, posprejati termalnom vodom koja osvježava i umiruje moguće iritacije.

Kosa - Sunce i more isušuju kosu, koju također valja zaštititi. Na tržištu postoje posebno formulirana ulja za kosu u spreju sa zaštitnim faktorom.

Noge - Tijekom cijele godine, a posebno ljeti, poželjno je njegovati i noge. Njega se sastoji od slanih kupki koje donose olakšanje u potkoljenicama. Kako bi se omekšala koža stopala, nakon slane kupke valja ih barem petnaestak minuta umočiti u uljnu kupku, i nakon toga dodatno nanijeti kremu za njegu stopala. Za poticanje cirkulacije preporučuje se naizmjenično namakanje nogu u toploj i hladnoj vodi.

Kreme za samotamnjenje - U posljednje vrijeme su in. Na kožu se nanose nakon peelinga vrlo oprezno i jednakomjerno. Zatim treba dobro oprati ruke i kožu tijela osušiti prije odijevanja. Valja biti pažljiv prilikom odabira kreme, jer neke od njih daju smećkastu boju, a ne žućkastu ili crvenkastu, tako da pigment u kremi treba prilagodi boji tena. Kreme za samotamnjenje koje nemaju zaštitni faktor ne pružaju zaštitu prilikom izlaganja suncu, stoga se tijekom dana preko njih mora nanijeti krema sa zaštitnim faktorom.

Sunčane opekline - Prijeko je potrebno zaštititi kožu. Za tijelo se preporučuje mlijeko koje se brzo upija i istodobno ima odgovarajući zaštitni faktor te svakako izbjegavati sunčanje između 11:00 i 17:00 sati. Pritom ne smijemo zaboraviti ni na njegu i zaštitu usana, što također uključuje zaštitni faktor.

Sunčane pjege - Osobe sklone pojavi mrlja na licu trebaju kožu intenzivno štititi kremama za zaštitu od sunca s visokim faktorom, uz korištenje krema za izbjeljivanje. Nekad se kreme za izbjeljivanje nisu preporučivale ljeti, no danas postoje proizvodi za izbjeljivanje kože koji sadrže i zaštitni faktor. Kreme za izbjeljivanje obično se propisuju u paru - dnevna krema sa zaštitnim faktorom i noćna za izbjeljivanje, uz primjenu posebnog peelinga svaku drugu do treću večer. Tijekom jeseni i zime preporučuje se peeling posebno namijenjen uklanjanju mrlja u specijalističkoj ordinaciji. Kako su mrlje posljedica reakcije kože na ultraljubičaste zrake, ova vrsta peelinga ne liječi, ali umanjuje i do 80 posto mrlja i ujedno sprječava nakupljanje hiperpigmentacija.

Alergijske reakcije - Određeni broj osoba tijekom izlaganja suncu razvije alergiju. U slučaju blaže reakcije mogu pomoći šumeće tablete kalcija, oblozi termalne vode i neutralni losioni za tijelo. No, kod težih oblika alergije valja potražiti liječničku pomoć, odnosno savjet dermatologa koji će odrediti kako na vrijeme pripremiti kožu za sljedeće ljeto. U malom broju slučajeva, bez obzira na poduzete mjere, nema rezultata, pa tim osobama jedino preostaje boravak u hladu, uza sve dodatne mjere zaštite od sunca.

Atipični ili displatični madeži - Sobe s takvom vrstom madeža trebaju se obvezno jednom godišnje podvrgavati dermatološkom pregledu, uz preventivno operativno odstranjivanje madeža koji ispunjavanju kriterije za takav zahvat. Tkivo svakog madeža koji se operativnim putem odstrani mora se poslati na patohistološku analizu, čiji nalaz određuje intenzitet praćenja dotične osobe.

Valja još jednom istaknuti kako je njega kože iznimno bitna tijekom cijele godine, a ne samo neposredno uoči ljetne sezone. Razlika je samo u specifičnostima u odnosu na atmosferske prilike kojima je od sezone do sezone izložena. Kako u svemu, tako i u slučaju kože, samo redovitost i kontinuitet mogu pridonijeti zadovoljavajućim rezultatima.

Datum objave članka: 1. 8. 2008.
izdvojeni proizvodi