Revolucionaran pristup obnovi kože tijekom noći

Zdrav život / Kultura tijela Jadranka Marković dipl. ing. biologije

Nemasna noćna njega omogućuje prirodne funkcije kože i osigurava preduvjete za samoregeneraciju tijekom noći

Ako kožu stavimo u brojčane okvire, jer nam je tako lakše predočiti si veličinu toga multifunkcionalnog organa, možemo reći da dva kvadratna metra i četiri kilograma doista imaju što pružiti cijelom našem tijelu. To je jako velika površina koja zahtijeva i zaslužuje pravilnu njegu, jer je neodgovarajući tretman itekako može ugroziti i dugoročno narušiti njezinu prirodnu ravnotežu i zdravlje.

Izgled, ali i općenito naša koža, ovisni su o stanju unutarnjih organa, žlijezda s unutarnjim izlučivanjem, odnosno hormonalnom statusu, stupnju izloženosti stresu, prehrani (kure mršavljenja - loše i učestale), količini unesene tekućine, tjelesnoj aktivnosti, upotrebi lijekova, konzumaciji alkohola, kave i sl. Nepovoljan utjecaj na kožu imaju i brojni vanjski čimbenici, kao što su ultraljubičasto zračenje, onečišćenje zraka, klimatski uređaji, klorirana voda, učestalo pranje neodgovarajućim sredstvima i tako dalje.

Primarna funkcija kože danju - zaštita

Kao i svaki drugi organ u našem tijelu, ni koža se ne ponaša jednako tijekom dana i noći. Njezina primarna zadaća tijekom dana je zaštita od mikroorganizama, ultraljubičastog zračenja, prekomjerna isušivanja... Kao i svim ostalim stanicama organizma, tako su i stanicama kože potrebni hrana i energija, pa je jako važno kakvu hranu jedemo, što pijemo i kakve dodatke prehrani uzimamo, jer sve to izgrađuje stanice i utječe na njihovu aktivnost, vitalnost, ritam i funkcije općenito.

Kad govorimo o funkciji kozmetičkih preparata, oni bi trebali pripomoći primarnoj zaštitnoj ulozi kože. Međutim, ako im prepustimo da "glume" uravnoteženu kožu, odnosno "rade" umjesto nje, koža će isključiti prirodne funkcije samoodržavanja i vrlo brzo ući u fazu "demencije".

Primarna funkcija kože noću - regeneracija

Vođena genskom uputom, koža tijekom noći, kao i svi ostali organi, mijenja svoje metaboličke procese i funkcije. Budući da je i jedan od glavnih organa za izlučivanje, velik dio te zadaće obavlja upravo noću, najaktivnije oko 23 sata. Koža tijekom večeri i noću otvara pore i njezina aktivnost, koja je tijekom dana bila usmjerena prema unutra, sada se usmjerava prema van. Glavni procesi koji se tada počinju događati su eliminacija, to jest izlučivanje toksina kao nusprodukata metaboličkih aktivnosti koje su se odvijale tijekom dana. Stanice se najintenzivnije dijele i koža se regenerira, a proizvodi se i sebum, prirodna masnoća. Sinteza i izlučivanje sebuma na površinu kože, na kojoj se povezuje s rožnatim slojem stanica, formira prirodni zaštitni kiseli sloj i ključni je moment koji koži omogućuje da se brani tijekom dana.

Ključ uspješne regeneracije kože

Kako bi koža mogla obavljati ove ključne zadatke, nužna su dva preduvjeta: korištenje isključivo nemasnih preparata za njegu tijekom noći, ali i preparata koji će kožu "trenirati" da samostalno stvara sebum tijekom noći i uspješno se čisti.

Korištenje (noćnih) krema u potpunosti narušava prirodnu ravnotežu kože, jer masni sloj na površini kože daje lažnu informaciju receptorima da je na površini "sve u redu", da je prisutna optimalna količina masnoće i upravo na temelju te pogrešne informacije koža prestaje samostalno proizvoditi sebum i samostalno se podmazivati te postaje ovisna o masnoći izvana. S druge strane, masni sloj kreme na površini onemogućava čišćenje, odnosno izlučivanje toksina tijekom noći, jer su pore "napunjene" kremom.

Zbog izrazito jakog marketinga velikih kozmetičkih kuća u propagiranju noćnih krema, koje zapravo ulijene kožu, pristup nemasne noćne njege doista je revolucionaran, ali dugoročno jedino učinkovit. Naime, kad je koža u neravnoteži, umorna je i dehidrirana, svakako joj treba pomoći, ali isključivo tijekom dana, i to u obliku preparata koji sadrže masnoće i ulja. Baš kao što se i hranimo tijekom dana, a ne prije spavanja. Preparati za noćnu njegu mogu biti i klasificirani s obzirom na jačinu impulsa, odnosno podrške koju mogu i trebaju dati koži, ali ne smiju zavaravati kožu dajući joj masne komponente.

Poticaj i podrška temeljeni na znanstvenim istraživanjima

Naše stanice puno bolje prepoznaju srodne supstancije i spojeve, pogotovo kad se nalaze u sinergijski povezanim oblicima. Tako se vrlo ciljanim odabirom sastojaka koži mogu osigurati ispravni poticaji i podrška. Upravo iz tog razloga, prirodni organski certificirani kozmetički preparati, koji su rezultat znanstvenih istraživanja i antropozofskih spoznaja, mogu koži poslužiti kao odličan model kojeg će slijediti.

Izvrstan primjer je jabuka, koja se koristi kao jedan od sastojaka u izradi nemasnih preparata za noćnu njegu. Cvjetovi jabuke pozivaju kožu na noćno otvaranje i čišćenje, a plod jabuke, od kojeg se može dobiti hidrolat, upućuje na rezultate "sazrijevanja" i transformacije, rasta i napredovanja u odnosu na cvijet. Hrskava, sočna, rumena jabuka definitivno je simbol kože kakvu želimo ujutro vidjeti u ogledalu, nakon pravilne njege i okrepljujućeg sna. Hamamelis je također dragocjen sastojak jer djeluje kao jak antioksidans, ima protuupalno djelovanje, potiče regeneraciju i smanjuje crvenilo...

U svakom slučaju, odabir kvalitetnih prirodnih sastojaka je važan, no pravilni omjeri, odnosno recepture ono su što preparat čini učinkovitim.

Datum objave članka: 1. 6. 2015.