Rađanje je prirodan čin

Žensko zdravlje / Trudnoća i majčinstvo doc. dr. sc.   Goran Vujić dr. med., spec. ginekologije i porodništva

Uza sve teškoće koje donosi, porod može biti nezaboravan doživljaj i ugodan početak novog života

Edukacija i psihološka priprema

Kako ću znati kad je počeo porod? Koliko traje? Jesu li trudovi bolni i koje su mogućnosti ublažavanja bolova? Mogu li odmah na carski rez? Je li epiduralna analgezija štetna? To su neka od najčešćih pitanja koje trudnice postavljaju na tečajevima u sklopu bolničkih ustanova. Naizgled banalna pitanja za liječnika, ali važna za buduću rodilju i majku. Pravilna edukacija i psihološka priprema otklonit će većinu nepoznanica i omogućiti rodilji da na porod dođe maksimalno pripremljena i educirana. Nepoznavanje osnovnih pojmova o rađanju, te nerijetko pogrešne informacije iz susjedstva, stvaraju negativan stav prema porodu, rodiljama unose strah, a često i paniku.
To ne samo da otežava posao liječniku i medicinskom osoblju, nego se jedan tako prirodan čin u životu žene umjesto zadovoljstva pretvara u traumu.

Iako je istina da je porod biološka i mehanička trauma za ženu, psihološki aspekt ipak je važniji. Donošenje novog života na svijet samo je početak potpuno novog načina života, roditeljstva, brige, obveza i ljubavi prema vlastitome djetetu. Stoga je taj čin iznimno važan te ga je, uza sve teškoće koje donosi, ipak moguće doživjeti kao nezaboravan i ugodan početak nečeg novog u vašem životu. Za tako nešto nužno je da budete maksimalno psihološki pripremljeni i dobro educirani o svemu što vas očekuje.

 

KAKO MOŽETE POMOĆI SAMI SEBI

- samoedukacija, pohađanje tečajeva za trudnice, praćenje literature;
- redovite ginekološke kontrole za vrijeme trudnoće (antenatalna skrb) znatno smanjuju broj komplikacija tijekom poroda;
- psihološka priprema uz potporu najuže obitelji.

Samo bez panike

Porod prije navršenih 37 tjedana trudnoće nazivamo prijevremenim. Nakon navršenih 37 tjedana trudnoće porod je u terminu ili na vrijeme. Često postoji strah ako ne počne baš u 40. tjednu trudnoće, što je neopravdano. Početak poroda označavaju trudovi ili prsnuće vodenjaka. Nije neuobičajeno da trudnica dolazi nekoliko puta u bolnicu zbog bolova, uvjerena da je počeo porod. Najčešće je riječ o takozvanim pripremnim trudovima koji su kratki i neregularni. Pravi trudovi traju najmanje jednu minutu i javljaju se u pravilnim vremenskim razmacima, u početku svakih 15 minuta, a zatim u sve kraćim razmacima. Stoga se uvijek savjetuje trudnici da pričeka nekoliko sati, prateći trajanje i regularnost trudova, i tek se onda odluči za odlazak u rodilište. Vodenjak može prsnuti samostalno ili za vrijeme trudova. Svaka sumnja na prsnuće vodenjaka znak je da odmah krenete u bolnicu. Uz to, bilo kakvo krvarenje razlog je da se odmah obratite ginekologu.

Trajanje normalna poroda razlikuje se ovisno o tome je li riječ o prvorotkinji ili višerotkinji. Prvorotkinje rađaju u vremenskom razmaku 12 do 18 sati, a višerotkinje znatno brže. Stoga, nakon pojave prvih trudova, ne treba panično trčati u bolnicu. Ako ste sigurni da je porod počeo, bez panike se istuširajte, pripremite osobne stvari koje su vam potrebne za boravak u bolnici (toaletni pribor, grudnjake za dojenje, predloške za dojenje, spavaćice i drugo prema preporuci vašeg liječnika). Nikako ne zaboravite svu medicinsku dokumentaciju o vašoj trudnoći, osobito nalaz krvne grupe.

Dolaskom u rađaonicu pregledat će vas dežurni ginekolog koji odlučuje o daljnjem postupku i načinu vođenja poroda. Osim brijanja spolovila, rodilje često bivaju iznenađene dobivanjem klizme, što je rutinski postupak. U našim rađaonicama rodilje cijelo vrijeme poroda provedu u ležećem položaju, što nije slučaj u drugim zemljama.

Za vrijeme poroda iznimno je važno stalno praćenje stanja majke i djeteta. Rodiljama se redovito mjeri krvni tlak, puls i provodi nadoknada tekućine. Nerijetko rodilje povraćaju, najčešće za prvog porodnog doba, što je najčešće neželjeni učinak analgetika koji se koriste za smanjenje boli. Važno je istaknuti i da mokraćni mjehur za poroda ne smije biti pun jer sprječava trudove. Stanje djeteta prati se kardiotokografom koji bilježi otkucaje srca te učestalost i intenzitet trudova. Kardiotokograf je najčešće pripojen tankom spiralnom elektrodom na oglavak djeteta.

Četiri porođajna doba

Prvo porodno doba označava stadij otvaranja grlića maternice i samog ušća. Počinje ili prvim trudovima koji dovode do nestajanja cerviksa i otvaranja ušća ili prsnućem vodenjaka. Trudovi su u početku slabog intenziteta i trajanja, da bi se pred kraj prvoga porodnog doba javljali tri puta u 10 minuta. Kod prvorotkinja traje od osam do deset sati, a završava kad se ušće maternice od početna dva centimetra otvori potpuno (10 cm). Za to vrijeme rodilja dobije oko 150 trudova. U višerotkinja traje pet do sedam sati. Ako je prsnuo vodenjak bez pojave trudova, nemate razloga za brigu. Stav je čekati trudove sljedećih 12 sati, za koje ima vrijeme 90 posto rodilja dobije pod uvjetom da nema znakova infekcije. Prvo porodno doba je i najteže za rodilje, pogotovo prvorotkinje, jer dugo traje, a bolovi su sve jači i češći. Rutinska primjena različitih analgetika u svake rodilje ublažit će bolove do podnošljive granice. Epiduralna analgezija jedini je način potpuna kupiranja boli. Prisustvo supruga mnogo znači većini rodilja, naročito u ovom dobu, kad je psihološka potpora najvažnija.

Drugo porodno doba je doba istiskivanja djeteta. Počinje kad je ušće potpuno otvoreno (10 cm), a vodenjak prsnuo. Trudovi su izrazito česti i jaki. Kod prvorotkinja traje sat do dva, a u tom vremenu rodilja dobije oko 50 trudova. Trudovi se javljaju svake dvije minute i traju oko stotinjak sekundi. U višerotkinja traje do 30 minuta, nerijetko i kraće. U tom dobu dolazi do spuštanja vodeće česti (najčešće glavica) kretnjama rotacije kroz porođajni kanal. Pred kraj rodilja dobije neizdrživ nagon za tiskanjem, kao da će imati stolicu. To znači da se glavica nalazi na dnu zdjelice te da će uskoro nastupiti porod. Za to vrijeme treba pozorno pratiti upute liječnika i babice. Rodilja se postavi u položaj za rađanje. Za najjačeg intenziteta truda potrebno je svom snagom tiskati dijete prema uputama liječnika. Kad glavica djeteta izboči međicu, učini se epiziotomija, koju rodilje uglavnom ne osjete. Prvo se porađa glavica, potom prednje, pa stražnje rame, trup i nožice. Nakon samog poroda djeteta završava drugo porodno doba. Babica podveže pupkovinu i prereže je, nakon čega prvi put vidite svoje dijete. Novorođenče je često prekriveno verniksom (bijeli sirasti premaz), ponekad krvavo, što vas ne treba iznenaditi. Ako dijete ne zaplače odmah nakon rođenja, nemojte očajavati. Novorođenčetu je često potrebno nekoliko minuta oporavka i prilagodbe na potpuno nove uvjete života. I vi i vaše dijete dobit ćete narukvicu s matičnim brojem. Uvijek dobro pogledajte spol djeteta i usporedite brojeve na narukvicama.

Treće porodno doba počinje rođenjem djeteta, a završava rođenjem posteljice. U fiziološkim uvjetima traje 30 do 60 minuta, a aktivnim vođenjem puno kraće. Svaka rodilja odmah nakon rođenja djeteta dobije intravenski injekciju uterotonika koji će potaknuti još nekoliko tru-dova koji će u kratko vrijeme poroditi posteljicu, što je bezbolno. Svaku posteljicu liječnik koji vas je porodio detaljno pregleda, kako bi se izbjeglo zaostajanje posteljičnog tkiva u materištu. Nakon poroda posteljice potrebno je sašiti epiziotomiju. Epiziotomija je opstetrička operacija kojom se škarama reže međica u središnjoj ili postraničnoj liniji. Izvodi se u interesu majke (profilaksa razdora mekog porođajnog kanala) i djeteta (ubrzava drugo porođajno doba). Čest strah od šivanja međice neopravdan je, jer se šivanje provodi u lokalnoj analgeziji koja potpuno kupira bol.

Četvrto porodno doba označava stadij ranog oporavka, a traje oko dva sata. Za to vrijeme bit ćete zadržani u rađaonici i praćeni. Neke od komplikacija kao što su krvarenje ili eklamptički napadi najčešće se događaju upravo u tom dobu. Stoga je u vašem interesu da budete pod neposrednim stručno-medicinskim nadzorom iz profilaktičkih razloga.

Oko 10 do 15 posto poroda, ovisno o vrsti bolničke ustanove, dovrši se carskim rezom. Carski rez je operativni način dovršenja poroda, a provodi se samo u interesu majke ili djeteta ako postoji čvrsta medicinska indikacija. Relativno velik broj rodilja od liječnika traži operativno dovršavanje poroda, pa je važno istaknuti da je carski rez operativni zahvat koji može imati kirurške i anesteziološke komplikacije. Isto tako, pobol ili komplikacije nakon carskog reza deset puta su češće nego nakon normalna vaginalnog poroda. Iako su današnjim napretkom medicinske struke komplikacije svedene na najmanju moguću mjeru, svaka rodilja mora znati da je liječnik neće izlagati povećanim rizicima carskog reza ako ne postoji stvarna i čvrsta indikacija za operativno dovršenje poroda.

Moguće komplikacije tijekom poroda su porod u stavu zatkom, veliko dijete, sužena zdjelica, intraamnijske infekcije, krvarenja u trećem porodnom dobu, samo su neke od komplikacija koje se javljaju za poroda. Važno je istaknuti da se do 90 posto poroda dovrši bez ikakvih komplikacija vaginalnim putem. Dođe li do komplikacija, imajte puno povjerenje u vašega ginekologa opstetričara koji će ih riješiti na najbolji mogući način za vas i vaše dijete.

Dva sata nakon poroda bit ćete premješteni u bolesničku sobu na odjelu za babinjače, gdje ćete biti zadržani dva, tri dana, ovisno o vašem stanju i stanju djeteta.

Datum objave članka: 1. 12. 2005.