Mirta - pronađeno blago

Biljna ljekarna / Biljke od A do O dr. sc.   Stribor Marković fitoaromaterapeut

Mirta je stara mudra majka fitoterapije. Nepretenciozna, umjerena i nikad opasna. Od likera, preko čajeva, kozmetike i eteričnih ulja, njezina ljekovitost nadilazi ljudske preparate

Prije nekoliko godina pisao sam o mirti kao zaboravljenom blagu Mediterana. Malo-pomalo ova nam se biljka vratila, premda nas nikad nije ni napustila. Član je važne obitelji Myrtaceae kojoj pripadaju brojne vrste, uključujući i slavne eukaliptuse. Mirta jednostavno plijeni pažnju svojim snježnobijelim cvjetovima kasnog proljeća i tamnim bobicama rane jeseni. Ona je poput brižne majke koja nas prati od prvih dana do starosti, od kupki mirte za bebe preko njege masne kože sklone aknama u mladim i srednjim godinama, do tegoba želuca i kože dostojanstvenih zrelih dana.

Duboko utkana u medicinu i svakodnevni život

Obitelj mirtovki pokazala se kao iznimno uspješan evolucijski eksperiment i njezine vrste rasprostranjene su na svim kontinentima osim na Antarktici. Naša mirta, sinonim obitelji mirtovki, raste u kolijevci civilizacije koju danas poznajemo i nije ni čudo da je duboko utkana u medicinu i svakodnevni život. Doista raskošni, a opet decentni bijeli cvjetovi nagnali su i stare Grke i Rimljane da mirtu posvete njihovim božicama ljepote. Drevna židovska vjerovanja posvećuju mirtu zanimljivom tipu osobe koja ne mora biti odveć ili uopće religiozna, a da čini dobra djela na ovom svijetu. Vrlo mudro i, rekao bih, vrlo aktualno u doba kad mediteranskim staništima mirte i dalje bjesne mržnje i ratovi religijskih i nacionalnih podjela. Čini mi se da pragmatičnu mudrost Židova i mirte još uvijek nismo poslušali.

Grčki, rimski i arapski autori iznimno su cijenili medicinske koristi mirte. Još i prije njih, Sumerani su koristili mirtu kao biljku protiv boli, no moguće je da su koristili i list i koru za tu namjenu. Danas je to zaboravljeno, prije svega zbog drugih biljaka i modernih lijekova. Čaj listova, mirisan, ali gorkastog okusa, koristio se u brojnim zemljama kod infekcija gornjih i donjih dišnih putova, proljeva, za cijeljenje kože te kod kožnih upala i u beba i u starijih osoba. Plodovi mirte tradicionalno su se koristili kod bolesti želuca poput ulkusa (čira). Od brojnih uporaba u doba sinteze novog i starog znanja zadržali smo neke od tih starih mudrosti, oplemenivši ih razumijevanjem kemizma i mehanizama djelovanja.

Prava kemijska riznica

Mirisni list mirte, jednostavnog izgleda, prava je mala kemijska riznica. Osim eteričnog ulja, list mirte sadrži niz drugih spojeva: tanine koji djeluju adstringentno (stežu) i zbog toga su se nekoć davno koristili za cijeljenje manjih ozljeda kože; flavonoide; kumarine; ali i jednu iznimno zanimljivu grupu spojeva - mirtukomulone, koji se u tom udjelu nalaze uglavnom samo u našoj mirti.

Drevno korištenje mirte kod mladenačke kože i općenito kože sklone aknama dobilo je svoje modernije objašnjenje. Mirtukomuloni djeluju na mikroorganizam Propionobacterium acnes koji je bitan čimbenik u nastanku akni. Nekoć smo u mikrobiologiji pažnju posvećivali samo ubilačkoj snazi u borbi protiv mikroorganizama. Doista, mirtukomuloni zaustavljaju rast bakterije Propionobacterium acnes, čak i onih koje su otporne na antibiotike, poput eritromicina. Mudrost prirode je kao i uvijek dublja. Ti isti spojevi djeluju protiv nastanka biofilma te bakterije. Biofilm u dječjoj varijanti znanosti nazivamo kućicama i gradovima koje bakterije grade kada se žele dobro naseliti u domaćinu, ali i zaštititi od nepovoljnih utjecaja, poput napada imunosnog sustava, manjka hranjivih tvari i antimikrobnih spojeva poput lijekova. Tu pojavu, primjerice, često srećemo i kod urinarnih infekcija. Djelujući protiv nastanka biofilma, ekstrakt lista mirte smanjuje mogućnost da se bakterije zaštite u svojim kućicama i gradovima i da ih jednostavno bude manje.

Prednost prirodnih spojeva često je i njihova multifunkcionalnost. Ti isti spojevi djeluju protuupalno, smanjujući neke eikozanoide koji potiču upalu. Spretan zbroj - djeluj protiv mikroorganizma koji nam nanosi štetu i uz to smanji pretjeranu upalu koja nastaje kao odgovor na njega. Sad vam je jasno zašto je dio stare židovske mudrosti bio inspiriran mirtom. Zanimljivo, ekstrakt mirte može smanjiti i neugodne nuspojave terapije akni derivatima vitamina A.

Moguće je da ovakav mehanizam djelovanja opravdava i tradicionalno korištenje lista kod dišnih infekcija. Kako u čaju listova bude vrlo malo eteričnog ulja, uvijek tražimo druge spojeve. Uz tradicionalno protuupalne flavonoide, mirtukomuloni mogu biti ključni spojevi, djelujući protiv nastanka biofilma opasnih bakterija i u dišnom sustavu. Protuupalno djelovanje mirte leži i u pozadini njezina korištenja kod boli i vrućice, pogotovo u staroj arapskoj medicini.

Jeste li kušali čaj listova mirte ? I ljeti i zimi može biti zanimljiva kombinacija za osvježenje, čak i kad ne postoji neka zdravstvena nužda. Jako je fin pomiješan s listovima limunovca (Lippia citriodora).

Eterično ulje predivnog mirisa

Eterično ulje mirte zaslužno je za divan miris lista. Njegov sastav uvelike varira, ovisno o mjestu rasta. U ulju svih kemotipova nalazi se 1,8-cineol i mirtenil-acetat: ako je više cineola, riječ je o kemotipu cineol, a ako ga je manje, onda je to mirtenil-acetat kemotip. Podsjetimo se: mirta je glavni predstavnik mirtovki, obitelji kojoj pripada i ogroman rod eukaliptusa. Najčešće korištene vrste, poput eukaliptusa globulusa, također su bogate cineolom i tradicionalno se koriste u lijekovima i preparatima za upale i infekcije gornjih i donjih dišnih putova. Kemotipovi mirte bogati cineolom odrađuju posao nježnije i zbog toga se od njega spravljaju balzami i gelovi te rade inhalacije za djecu. Relativno agresivni miris cineola kod mirte je skriven u doista divnom paketu drugih molekula, tako da je dopadljiv miris za difuzere, pogotovo u jesensko-zimsko doba, kada haraju virusne infekcije. Eterično ulje mirte kemotip cineol u aromaterapiji se puno koristi za njegu kože, pogotovo masne i sklone aknama, ali i u anti-age kozmetici. Vrlo je zanimljivo da od iste biljke, ali dva različita ekstrakta, dobivamo sličnu namjenu. Mehanizam djelovanja eteričnog ulja mirte također je dvojak - djeluje protiv patogenih mikroorganizama, ali i protuupalno.

Bobice sve popularnije

Iznimno me raduje što posljednjih godina polako raste popularnost likera od bobica mirte. Boju zrelim bobicama daju antocijani i njihovi glikozidi, a same bobice sadrže i tanine, flavonoide i eterično ulje. Tajna ljekovitosti krije se u smjesi antocijana i tanina. Bobice su se tradicionalno koristile za niz namjena, među ostalim za dječje kupke kod upalnih bolesti kože, pomoć kod proljeva i gastritisa. Obojene bobice, od borovnica i kupina do aronije, postaju sve popularnije u modernoj prehrani. Ostavimo li po strani spektakularni marketing, mjesto tih obojenih darova prirode, što uključuje i plodove mirte, je u zdravlju probavnog sustava, metabolizma i prije svega krvnožilnog sustava. Jedan običan liker mirte može nas na to podsjetiti, ali njegovo okružje ne mora biti samo alkohol, nego i sirup, sok, čak i čaj sušenih bobica. Malo aromatično-trpkog osvježenja za nepce može katkad biti zalog vašeg zdravlja u budućnosti.

Mirta je stara mudra majka fitoterapije. Nepretenciozna, umjerena i nikad opasna. Od likera, preko čajeva, kozmetike i eteričnih ulja, njezina ljekovitost nadilazi ljudske preparate. U kasno proljeće tisuće malih vila sjeda na grmove i pretvara ih u raskošne cvjetove. Mirta nas vraća radosti divljenja prirodi i odličan je lijek za ljudsku oholost i tugu.

Datum objave članka: 1. 12. 2016.