Blagdanska umjerenost u jelu i piću

Bolesti i stanja / Unutarnje bolesti Ratimir Kovačević dr. med.  /  Milka Rogić viša medicinska sestra

Svečarski dani će za sve nas biti bolji ako zadovoljimo naše čulo okusa, ali uz saznanje da time nećemo narušiti svoje zdravlje

Primjereniji sastojci siromašniji energijom

Božić i novogodišnji blagdani tradicionalno su vrijeme pripremanja obilja hrane, jede se previše i tijelo opterećuje suvišnom energijom (kalorijama). U to blagdansko vrijeme mnogi od nas sami sebi gledaju kroz prste i svaki put iznova kažu da će na "dijetu" kad prođu blagdani! Ali, konzumirana jela prebogata energijom u tijelu već naprave nepopravljivu štetu.

Blagdansko slavlje može biti ugodno i uz jela koja su pripravljena na primjereniji način. To znači da su jela pripravljena s manje masnoće uz dodatak biljnih začina, a ipak ukusna. Uz jelo nije neophodna i konzumacija alkoholnih napitaka.

Odabir recepta sa sastojcima koji su siromašni kalorijama smanjuje i ukupni energetski unos tim obrokom. Svaki recept koji se priprema s namirnicama bogatim energijom, može se pripremiti i sa sastojcima siromašnim energijom ili se smanji količina namirnica bogatih energijom.

Pri spravljanju mesnih obroka, mesu odstranite svu vidljivu masnoću, a pri pečenju dolijevajte vodu. Kada je meso pečeno, sok od pečenja bacite jer sadrži masnoću bogatu energijom i kolesterolom. Dok pečete komad mesa kojem niste mogli odstraniti vidljivu masnoću (odojak, svinjski kare), podlijevajte tekućinom bez masnoće (za odojak je najprimjerenije bijelo pivo jer alkohol pečenjem ishlapi, a svinjski kare treba podlijevati vodom).

Perad (pile, purica, patka) kod pečenja u komadu treba zalijevati mješavinom 2/3 vode i 1/3 ulja. Sok od pečenja nemojte upotrebljavati. Masnoće od pečenja nikada ne upotrebljavajte za varivo ili bilo koje drugo jelo, jer su te masnoće vrlo štetne. Kod zagrijavanja masnoće se mijenjaju i potpomažu razvoju aterosklerotskih promjena na krvnim žilama.Treba izbjegavati recepte za pripravljanje slastica koji sadrže obilje sastojaka bogatih energijom (jaja i masnoće) i izabrati one čiji su sastojci manje kalorični. Kod pripravljanja različitih krema s jajima nikada ne upotrebljavajte sirova jaja, posebno žumanjke. Mogu izazvati trovanje salmonelom, što može biti vrlo opasno za zdravlje, posebno za one koji već imaju tegoba s probavom. Samo jedno sirovo jaje može biti kobno!

Neka bude ukusno, ali i zdravo

Za vrijeme posta neposredno prije blagdana predlažemo niz recepata tzv. jela za post (uglavnom riba). Riblja jela isto tako mogu imati manje kalorija ako se upotrebljava bijela riba uz manju količinu maslinova ili drugih vrsta ulja. Treba naglasiti da sve vrste ulja imaju jednaku energetsku vrijednost (1 g = 37,8 kJ ili 9 kcal), ali maslinovo ulje je bolje jer sadrži nezasićene masne kiseline koje u tijelu povoljno djeluju. Iako je jelo posno, treba ga razumno konzumirati jer nijedno nije bez kalorija. Pridržavajte se količina propisanih obrokom u vašem jelovniku.

"Dijeta" ne znači odricanje od svih ukusnih jela koja se u vrijeme blagdana tradicionalno pripravljaju. To samo znači kalorijski skromnija jela, uravnotežena glede unosa hranjivih sastojaka i u skladu s pravilnom prehranom koja ne opterećuju naše tijelo i ne stvara bojazan od dobivanja suvišnih kilograma.

Sarma se prema tradicionalnim receptima u svakom kraju Lijepe naše priprema drugačije. Pripravljena prema običaju, bogata je kalorijama, jer se uz svinjsko meso upotrebljavaju i svinjske prerađevine (sušena slanina, kobasice, sušena vratina, svinjska rebra, sušeno meso). Sve te prerađevine sadrže mnogo kolesterola, masnoća, a osobito soli (jer se prije sušenja meso salamuri uz pomoć soli). Suhomesnate proizvode bi trebalo kuhati u odvojenoj posudi. Posna varijanta sarme može biti ukusna kao i ostala jela spravljena s manje masnoće, soli i papra, uz dodatak biljnih začina. Takva sarma može se ponuditi svakom gostu, a osobito osobama koje se zbog svog zdravstvenog stanja trebaju hraniti u skladu sa zdravstvenim poremećajem (visok krvni tlak, visoke masnoće u serumu i/ili šećerna bolest).

Svečarski dani će za sve nas biti bolji ako zadovoljimo naše čulo okusa jelom spravljenim za tu prigodu, ali uz saznanje da time nećemo narušiti svoje zdravlje. Jela za svečanu prigodu, od hladnih predjela preko glavnih jela do salata, mogu zadovoljiti svačiji ukus. Za one koji ne konzumiraju meso, postoje recepti s povrćem kao samostalna jela ili prilog uz druga jela.

Oprez s alkoholom

U osoba sa šećernom bolešću opaženo je da alkohol izaziva znakove hipoglikemije (niske razine glukoze u krvi). Alkohol sprječava oslobađanje glukoze iz složenog spoja glikogena u jetri i to već pri koncentraciji u krvi od 0.45 posto. Znaci djelovanja alkohola na središnji živčani sustav (alkoholna opijenost) slični su znacima hipoglikemije i lako ih je zamijeniti.

Alkohol djeluje i na poremećaj metabolizma masnoća u tijelu, izazivajući povišenje i nakupljanje masnoća u jetrenim stanicama (masna degeneracija jetre). U osoba sa šećernom bolešću koje se liječe tabletama (antidijabeticima), alkohol može izazvati reakciju sličnu onoj u alkoholičara liječenih antabus tabletama. Prije konzumiranja alkohola uvijek se treba savjetovati s liječnikom i medicinskom sestrom. Konzumiranje umjerene količine alkoholnog pića za ručak ili večeru, ako medicinski tim dozvoli, znači 1 - 1,5 dl suhog vina (bijelog ili crnog) s 11,5 -12 vol. postotaka alkohola, bez ostatnog ili dodanog šećera. Može se konzumirati i pjenušac u istoj količini, s oznakom na etiketi "sec" ili "dry" (suhi pjenušac bez dodanog šećera).

Alkohol se ubraja u energetski unos: 1,5 dl vina odgovara 2 jedinice zamjena za masnoću. 1 gram čistog alkohola ima energetsku vrijednost 7 kcal ili 29,4 kJ.

Nezaobilazne slatke napasti

Za blagdanski stol važne su i slastice svih vrsta i oblika. Svaku slasticu treba uračunati u količini koja je dopuštena energetskom vrijednosti vašeg dnevnog jelovnika. U prilikama slavlja mogu se zamijeniti jednim od obroka propisanih jelovnikom, što znači da njihov sastav mora imati manju energetsku vrijednost u skladu s jedinicama skupina namirnica određenog obroka. Tako su i svi recepti u "Priručniku pravilne prehrane" (autori Kovačević, Rogić, Horvat - kuharica namijenjena osobama koje boluju od šećerne bolesti, povišenog krvnog tlaka, kod povišenih masnoća u krvi, bolesti želuca i dvanaesnika i svima onima koji se žele zdravo hraniti) sastavljeni tako da jedan obrok slastice, osim energetske vrijednosti, ima i oznaku broja jedinica pojedine skupine namirnica (kruh i zamjene, mlijeko i zamjene, meso i zamjene, masnoće i zamjene). To je vrlo važno za sve osobe sa šećernom bolešću, povišenim krvnim tlakom, srčanim i krvožilnim bolestima, povišenim masnoćama u krvi, ali i svima onima koje su naoko "zdrave". Općenito, izaberite recepte slastica koje su umjereno bogate visoko energetskim sastojcima poput jaja, masnoća ili škroba.


 

RECEPT ZA ORAHNJAČU (za 22 komada)

Tijesto: 22 dag brašna, 40 g margarina, 1.2 dl mlijeka (1% mliječne masnoće), 1 žumanjak, 10 ml tekućeg sladila bez energetske vrijednosti - koje se može kuhati, 2 dag kvasca, razom punu žličicu šećera, na vrhu noža soli i veliku žlicu ruma. U brašnu načinite udubinu i u nju stavite kvasac i šećer te ulijte toplo mlijeko. Ostavite desetak minuta. Dodajte rastopljen margarin, preostalo toplo mlijeko, rum, tekuće sladilo i žumanjak. Sve dobro izmiješajte i ostavite da se, pokriveno krpom, diže u toploj pećnici jedan sat.

Nadjev: 20 dag samljevenih oraha, 1.5 dag citronata, 2 žlice ruma, 1 dl mlijeka (1% mliječne masnoće), 15 ml tekućeg sladila koje se može kuhati, cimet i nastruganu koricu jednog limuna. Orahe očistite i sameljite u stroju za mljevenje oraha i dodajte vruće mlijeko, tekuće sladilo, rum, cimet i naribanu koricu limuna.

Tijesto razvaljajte prema veličini lima za pečenje, nanesite nadjev, savijte (oblikujte) štrucu i ostavite da se diže u pećnici još 30 minuta. Pecite u pećnici 45 do 50 minuta na temperaturi 190°C. Kad se ohladi, izrežite na 22 komada.

Hranjivi sastav 
- ukupne masnoće 10 g
- zasićene masnoće 2 g
- kolesterol 60 mg
- kalij 112 mg
- natrij 120 mg
- ukupni ugljikohidrati 23 g
- dijetna vlakna 1 g
- šećer (monosaharid) 8 g
- bjelančevine 3 g.

Dobro raspoloženje uvjetovano je samo vašim duhom, zato budimo veseli za blagdanskim stolom, umjereni u konzumaciji jela i alkoholnih pića pa će nam predstojeći blagdani proći u dobrom i veselom ugođaju.

Datum objave članka: 1. 12. 2019.
izdvojeni proizvodi