Što se krije iza prehlade

Bolesti i stanja / Uho - nos - grlo prof. dr. sc.   Tomislav Baudoin dr. med., spec. otorinolaringolog

Upale gornjih dišnih putova naša su svakodnevica. Ne možemo ih izbjeći, ali možemo do neke mjere smanjiti njihovu pojavnost i pomoći si da ih što lakše prebolimo

Dišni sustav sastoji se od gornjih i donjih dišnih putova. Gornji dišni putovi počinju s nosom i paranazalnim sinusima, nastavljaju se u ždrijelo i završavaju s grkljanom. Ispod grkljana počinju donji dišni putovi, a sastoje se od dušnika, koji ulazi u pluća i grana se u dušnice.

Gornji dišni putovi imaju važnu ulogu u disanju, jednoj od najvitalnijih funkcija živih bića. U njima se udahnuti zrak mehanički pročišćava, ali se i uništavaju mikroorganizmi koji ulaze u organizam putem udahnutog zraka. Uz to, udahnuti zrak se i kondicionira, to jest zagrijava i ovlažuje kako ne bi štetio donjim dišnim putovima, odnosno plućima.

Upale gornjih dišnih putova prilično učestale

Upale gornjih dišnih putova su naša svakodnevica i jedna od najčešćih bolesti modernog čovjeka. Ne možemo ih izbjeći, ali možemo do neke mjere smanjiti njihovu pojavnost i pomoći si da ih što lakše prebolimo. Zdravo dijete tijekom godine dana može imati do 10 upala gornjih dišnih putova, a odrastao čovjek dvije do četiri.

Ako, pak, govorimo o alergijskim upalama gornjih dišnih putova, dakle o alergijskom rinitisu ili peludnoj hunjavici, možemo reći da su jedna od pet najčešćih kroničnih bolesti čovječanstva.

Više različitih bolesti

Pod sintagmom "akutne upale gornjih dišnih putova" krije se nekoliko različitih bolesti koje se nerijetko pojavljuju kao jedna bolest izazvana virusima, kad je nazivamo obična prehlada.

Ako bolesti gledamo zasebno, onda možemo reći da posrijedi može biti upala nosa (rinitis) i paranazalnih sinusa (sinuitis), odnosno upala ždrijela i tonzila (faringitis, tonzilofaringitis), koje u anatomskom i histološkom smislu nisu pravi dio dišnog puta, ali u patofiziološkom jesu, s obzirom na to da mogu biti zahvaćene upalnim procesom u sklopu bolesti gornjega dišnog sustava. Tu su još upala uha (otitis) i upala grla (laringitis).

Virusi kao predvodnici

Najčešći uzročnici upala gornjih dišnih putova su virusi, i to u oko 80 posto slučajeva. Među njima su na prvome mjestu rinovirusi, a slijede koronavirusi, virus parainfluence, adenovirusi, enterovirusi, virus influence i respiratorni sinsicijalni virus. Bakterije su daleko rjeđi uzročnici, a među njima najčešći su pneumokok, hemofilus influence, streptokok, stafilokok, klamidija i mikoplazma. Vrijeme od infekcije do razvoja kliničke slike, odnosno pojave simptoma (inkubacija), obično iznosi 48 do 72 sata.

Uzročnici se prenose kapljičnim putem (zrakom) s bolesnika na zdravu osobu, primjerice prilikom kihanja ili, što je još češće a manje poznato, direktnim kontaktom, kao što je rukovanje s bolesnikom koji na koži ruku nosi uzročnika (koji je tu dospio sa sekretom iz nosa, primjerice prilikom brisanja nosa). Bolest se može prenijeti i u kontaktu s predmetima koji su kontaminirani sekretom prehlađene osobe, kao što su rukohvati u tramvaju.

Prepoznatljiva simptomatologija

Prehlada

Tipični simptomi prehlade su kihanje, začepljenost nosa i sekrecija iz nosa, a pridruženi su i grebanje u grlu, promuklost, pečenje i suženje očiju, suhi kašalj i pritisak u ušima ili uhobolja (ako se razvije i upala uha). Nerijetko su prisutni i opći simptomi, poput povišene temperature (do 38,5 °C), blage do umjerene opće slabosti i bolova u mišićima.

Ako je bolest izazvana bakterijama, svi navedeni simptomi su izraženiji, postoji gnojna sekrecija iz nosa i sinusa ili na tonzilama. Opće stanje može se pogoršati, a rijetko su moguće i komplikacije, kao što je širenje upale iz sinusa u oko, ili iz ždrijela u okolne strukture vrata, a tada je potrebno i neodgodivo kirurško liječenje.

Alergijski rinitis

Može biti sezonski i cjelogodišnji. Tipična je pojava nosnih (curenje iz nosa, začepljenost nosa, kihanje u salvama i svrbež nosa) i očnih simptoma (svrbež, suženje i crvenilo očiju). Simptomi su izraženiji što je jača izloženost alergenima, stoga mogu znatno utjecati na kvalitetu života. Kako biste razlikovali alergijski od infektivnog rinitisa, treba znati da u slučaju alergijskog rinitisa nakon kihanja bolesnik ne osjeća olakšanja, a kod infektivnog rinitisa ga osjeti.

Spriječiti ili liječiti

Najvažniji preventivni postupci koji umanjuju mogućnost prijenosa uzročnika upalnih bolesti gornjih dišnih putova su pranje ruku i nošenje maske, ali i izbjegavanje zatvorenih prostora u kojima se u sezoni prehlada zadržava puno ljudi. U preventivnom smislu savjetuje se i uzimanje lijekova i preparata koji mogu pomoći u jačanju imuniteta, poput vitamina C i D, minerala cinka i različitih homeopatskih preparata.

Većina tih bolesti su samoograničavajuće, što znači da imaju svoj tijek - kako dođu tako i prođu. Ako uzmemo u obzir i da su većinom uzrokovane virusima, jedino ispravno je simptomatsko liječenje, čime se ublažava i olakšava prirodni tijek bolesti, a  uključuje mirovanje, pijenje puno tekućine, ispiranje sluznice nosa fiziološkom otopinom i sličnim pripravcima za nos. Koriste se i kapi za nos koje smanjuju sekreciju i začepljenost, inhalacije i tekućine za grgljanje koje ublažavaju grlobolju.

Za ublažavanje općih simptoma (malaksalosti, bolova, povišene temperature) preporučuju se analgetici i antipiretici (npr. paracetamol, ibuprofen). U slučaju kašlja, u ovisnosti o vrsti, propisuju se lijekovi koji ga smiruju ili oni koji potiču iskašljavanje. Antibiotici se propisuju samo u slučaju upale gornjih dišnih putova izazvane bakterijama.

Kod alergijskog rinitisa preporučuje se izbjegavanje izloženosti alergenima, daju se antihistaminici i intranazalni kortikosteroidi te provodi hiposenzibilizacija.

Datum objave članka: 1. 3. 2015.
izdvojeni proizvodi