Blagodati parnih kupelji

Zdrav život / Kultura tijela Sandra Skoblar viši fizikalni terapeut

Toplina i para pomažu u optoku krvi i limfe, u procesu pojačana znojenja otpuštaju se toksini i tako potiče detoksikacija organizma

Parna ili turska kupelj jednostavno znači "kupanje" u prostoriji ispunjenoj zasićenom parom, a temelji se na biološkom djelovanju topline u obliku vrućeg i vlažnog zraka (temperatura zraka iznosi između 40 i 50 °C, a relativna vlažnost zraka 80 - 100 posto).

Iako je u Europu došla s Istoka, običaj istodobnog održavanja tjelesne higijene i duhovnog čišćenja bio je poznat mnogim starim civilizacijama. Već od antičkih vremena Rimljani su poznavali pozitivan učinak pare na tijelo i dušu. Antičke terme bile su raširene u svim glavnim rimskim gradovima, ali nisu nedostajale ni u manjim sredinama. Malo kasnije, parne kupelji raširile su se po arapskim zemljama, gdje se nazivaju hammam, što Europljani prevode kao parna ili turska kupelj. Primjenjujući suvremenu tehnologiju, u današnje vrijeme tisućljetna tradicija primjene termoterapije moguća je u svakoj kupaonici.

Korisna djelovanja

Sa svojim tonificirajućim i relaksirajućim svojstvima, parna ili turska kupelj jedna je od boljih metoda u borbi protiv stresa kojemu smo svakodnevno izloženi. Parna kupelj raj je za tijelo i dušu, osigurava relaksaciju i osjećaj ugode, posebice nakon stresna i naporna dana. Mogu je koristiti ljudi svih životnih dobi, uz kontrolu tlaka i respiratornih smetnji.

Učinak topline i pare očituje se u tome što pomaže optoku krvi i limfe otpuštajući toksine u procesu pojačana znojenja i tako potpomaže detoksikaciju organizma. Toplinom uzrokovano širenje pora olakšava prodor pare u kožu i odstranjivanje odumrlih stanica i nečistoća, što rezultira sjajnom, elastičnom i mekom kožom. Visoka temperatura parne kupelji stimulira i vitalne funkcije, pospješuje imunitet i daje tijelu dodatnu energiju.

S druge strane, inhalacija tople pare i mirisnih esencija omogućuje hidrataciju pluća i tretmane kod različitih smetnji dišnog sustava, kao što su astma, pušački bronhitis, kronični kašalj i slično.

Dodatno korisno djelovanje je što u kombinaciji s hladnim tušem poboljšava cirkulaciju, pomaže uklanjanju celulita i obnavljanju tkiva.

Da bi se postigli optimalni rezultati za zdravlje, ljepotu i psihičko zadovoljstvo, parnu kupelj treba upotrebljavati tri puta tjedno, s tim da se ta tri odlaska mogu rasporediti na jedan, dva ili tri dana. Zbog umora koji nastupa nakon tretmana, preporučljivo je kupelj koristiti u popodnevnim i večernjim satima.

Parna kupelj preporučuje se osobama koje pate od nesanice, loše cirkulacije, suhe i oštećene kože, mišićne napetosti, reumatskih tegoba, bronhitisa...

Da bi se pospješio blagotvoran učinak vrućeg i vlažnog zraka na zdravlje, u generator pare mogu se staviti eterična ulja, tj. visoko koncentrirani ekstrakti biljaka, trava i cvijeća. Time se postižu ispunjenost cijele turske kupelji željenim mirisom, dodatna relaksacija i veći terapeutski učinak.

Svako eterično ulje različito terapeutski djeluje na organizam - krijepi i osvježava, stimulira ili umiruje, pročišćava dišne puteve, djeluje antiseptički i antibakterijski, a neki čak i anticelulitno.

Procedura u parnoj kupelji

 • tuširanje (moguće je koristiti i whirpool za zagrijavanje tijela);
 • naizmjenične toplo-hladne kupke za noge u dvije zasebne kadice (Kneipp kupke) koje se provode u sjedećem položaju. Temperatura tople vode je 34 - 37 °C, a hladne 18 - 20 °C. Potkoljenice su u vodi. Provodi se naizmjenično umakanje, dva puta po pet minuta u toploj vodi, a između i na kraju 10 - 30 sekundi u hladnoj vodi. Kneipp kupke koristimo prije ulaska u kupelj, za vrijeme stanke i na kraju boravka u kupelji. Ove kupke imaju izuzetan terapeutski učinak;
 • prvi ulazak u parnu kupelj koji traje 10 do 15 minuta - potrebno je isprati svoje mjesto za sjedenje na grijanim klupama;
 • nakon izlaska iz parne kupelji treba dvije do tri minute hodati u hladnijem prostoru (frigidarium). Moguće je odabrati jedno od sljedeća tri izbora frigidariuma:
  • zalijevanje tijela prohladnom vodom pet do 10 minuta - provodi se postupkom zalijevanja iz gumene cijevi u smjeru od nogu prema gore, najprije desna pa lijeva strana - stopala, listovi, bedra do stražnjice, zatim unutarnja strana bedara, desna ruka, lijeva ruka, leđa, trbuh, prsa, vrat i na kraju lice i glava;
  • postupno tuširanje hladnom vodom - slap (provodi se po istom principu kao i zalijevanje prohladnom vodom) ili samomasaža ledom;
  • postupno uranjanje cijelog tijela u prohladnu vodu - hladni bazen;
 • odmaranje u ležećem položaju, uz utopljavanje; relaksacija traje 10 - 15 minuta, uz rehidraciju (voda, čaj ili prirodni voćni sok);
 • Kneipp kupke aktiviraju mehanizam koji tijelo rješava nakupljene topline;
 • cijeli postupak ponavlja se jedan do tri puta;
 • na kraju slijedi 15 do 30 minuta odmora.

Nekoliko korisnih savjeta

 • Za parnu kupelj odvojite najmanje sat i pol.
 • Ako se bavite nekom sportskom aktivnošću, koristite parnu kupelj samo pola sata nakon završetka.
 • Prije odlaska u parnu kupelj nemojte piti alkohol i nemojte ulaziti gladni ili puna želuca, jer i jedno i drugo stanje previše opterećuje krvotok.
 • Prije parne kupelji skinite sav nakit, uklonite šminku i istuširajte se. Prije ulaska preporučuju se Kneippove kupke (uz topla stopala lakše ćete se znojiti).
 • U parnoj kupelji morate biti goli, pa prije ulaska skinite kupaći kostim. Vodom iz crijeva isperite mjesto gdje ćete sjesti. Isto napravite i prije izlaska.
 • U parnoj kupelji ostanite 10 do 20 minuta (profesionalci si mogu dopustiti i 25 minuta) ili uvažite signale koje vam tijelo šalje te kabinu napustite i prije.
 • Nakon faze znojenja nipošto nemojte propustiti ohlađivanje, koje u pravilu mora trajati koliko i boravak u sauni, dakle od osam do 15 minuta.
 • Nakon izlaska iz saune rashladite se na hladnom zraku, pod hladnim tušem, samomasažom ledom ili postupnim uranjanjem u bazen s hladnom vodom.
 • Nakon faze ohlađivanja ciklus se može ponoviti još najviše dva puta po istom rasporedu.
 • Nakon završene procedure preporučuje se 20 do 30 minuta relaksacije. Zatim tijelo i lice dobro namažite mlijekom, uljem ili kremom za vlaženje kože.
 • Nakon parne kupelji izbjegavajte bilo kakve sportske i rekreacijske aktivnosti, jer biste u protivnom mogli ozbiljno opteretiti krvotok.
 • Nakon parne kupelji nije preporučljivo otići u solarij niti upotrebljavati sredstva za pranje, jer je koža posebno osjetljiva.
 • Žeđ nakon parne kupelji utažite isključivo negaziranom mineralnom vodom i prirodnim voćnim sokovima, a eventualnu glad laganom salatom od voća ili povrća.
 • Moguće je kombinirati aroma parnu kupelj s finskom saunom, ali poštujući fazu ohlađivanja nakon korištenja jedne od njih. Također se ne smije prekoračiti brojka od tri ulaska.
Datum objave članka: 1. 2. 2007.
izdvojeni proizvodi