Saunom do ljepote i zdravlja

Zdrav život / Kultura tijela Sandra Skoblar viši fizikalni terapeut

Djelovanje vrućeg zraka samo po sebi, jednako kao i izmjena vrućeg i hladnog zraka, blagotvorno je za zdravlje

U blagodatima saune Finci uživaju već više od 1000 godina. Otprilike u to vrijeme otkrili su da, zahvaljujući boravku u "prostoriji od drva" (što je u slobodnom prijevodu značenje riječi "sauna"), u kojoj su do tada konzervirali i aromatizirali meso i ribu, mogu postati zdraviji, ljepši i zadovoljniji. U kabini tradicionalno načinjenoj od drva omorike najprije bi se, zahvaljujući vrućem zraku koji je često dosezao i 100 ºC, dobro preznojili, a zatim bacali u snijeg ili hladno more.
Djelovanje vrućeg zraka samo po sebi, jednako kao i izmjena vrućeg i hladnog zraka, blagotvorno je za zdravlje. Sauna tako potiče rad krvotoka i potpomaže prokrvljenost kože, zglobova i unutarnjih organa, čisti pore, jača i učvršćuje kožu te je dobra u prevenciji prehlada i različitih upalnih procesa na koži.

Visoke temperature uz nisku vlagu

Finska sauna je tradicionalan oblik znojenja radi održavanja zdravlja koji se, ne samo u Finskoj i ostalim sjevernim zemljama, nego i svugdje u svijetu, prakticira već stoljećima. Pod saunom se podrazumijeva drvena kabina s klupama, u koju zrak ulazi kroz peć punu zagrijanoga granitnog kamenja. Zrak u sauni je vruć i suh. Temperatura mu se kreće između 85 i 88 ºC (pri dnu kabine iznosi oko 40 ºC, a na vrhu doseže i 100 ºC), a vlažnost od 10 do 30 posto. Da bi se pospješio blagotvoran učinak na zdravlje, posebno na dišne putove, uglavnom na kraju seanse, vrelo kamenje polijeva se vodom i aromatičnim esencijama mentola i eukaliptusa (aroma sauna).

U uvjetima koji vladaju u sauni temperatura kože penje se čak na 40 pa i 42 ºC, dok se unutarnja tjelesna temperatura diže samo za pokoji stupanj. Nakon boravka u sauni u optimalnom trajanju od osam do 15 minuta, slijedi faza hlađenja pod hladnim tušem ili pak kupanjem u bazenu s hladnom vodom. Ciklus djelovanja vrućeg zraka i hladne vode može se ponoviti maksimalno tri puta u jednome danu.

Da bi se postigli optimalni učinci, preporučuju se tri odlaska u saunu tjedno. Ta tri odlaska mogu se prema vlastitoj želji i mogućnostima kombinirati tako da se sva tri "odrade" u jednom danu ili se rasporede u dva, odnosno tri dana.

PRAVILA PONAŠANJA U SAUNI

Pravilo za ugodan osjećaj u sauni je MIR. Poštujte pravila ponašanja i budite tihi. Dopustite odmor svima prisutnima. 
U saunu uđite brzo i odmah zatvorite vrata za sobom kako bi ušlo što manje hladnoga zraka. Ponesite što veći ručnik i rasprostrite ga tako da bude ispod cijelog vašeg tijela i stopala.
Budite obzirni prema ostalim korisnicima pri polijevanju peći, a eterične kapi koristite samo ako je sauna za to predviđena. 
Nakon izlaska iz saune, a prije odlaska u hladni bazen, obvezan je tuš. U prostoru za odmor budite tihi i prekrijte ležaljku ili grijanu klupu svojim ručnikom.

Moguće terapijske opcije

Aromaterapija (terapija esencijalnim uljima)

Jednostavna i učinkovita metoda relaksacije korištenjem eteričnih ulja - visokokoncentriranih ekstrakata biljaka, trava i cvijeća. Najčešće se koriste ekstrakti bora, jele i smreke, zatim eukaliptusa, lavande, kamilice ili metvice. Svaki od mirisa različito djeluje na organizam - krijepi i osvježava, stimulira ili umiruje, pročišćava dišne putove, djeluje antiseptički i antibakterijski, a neki čak i anticelulitno.

Eterična ulja mogu se dodati u toplu kupku, a imaju odličan učinak kad se stave u generator pare unutar masažne i parne tuš kabine. Cijela parna kupelj tada je ispunjena željenim mirisom, čime se postiže dodatna relaksacija, a u slučaju korištenja preparata s biljnim esterima (borove iglice, kamilica i slično) postiže se i terapijski učinak. Eterična ulja izvanredno djeluju na dišne organe i sprječavanje prehlade i gripu, potiču rad bubrega, optok limfe, cirkulaciju i znojenje, čime se pospješuje izlučivanje toksina iz tijela, a regenerira i duh i tijelo.


Kromoterapija (terapija svjetlom u bojama)

Ovaj način liječenja poznat je već stoljećima, a sada je ponovno otkriven. Boje koje se koriste (crvena, zelena, plava, narančasta i žuta) stimuliraju dušu i psihu. Na važnost kromoterapije upozorio je dr. John Ott, koji je rekao: "Svjetlost je namirnica slična hrani - pogrešan tip učinit će nas bolesnima, a ispravan očuvati nas zdravima."

Egzistencija svakog živog bića ovisna je o svjetlu. Znanstvena istraživanja jasno su pokazala da se sva materija, pa tako i svaka stanica našega tijela, sastoji od energije te da svaka stanica tijela emitira svjetlost. Boja protječe kroz nas, ona je aktivna snaga i ima golem utjecaj na naš duh i tijelo. Osim što nam omogućuje da vidimo, svjetlost u tijelo ulazi i preko naše kože te putem neurotransmitera regulira mnoge vitalne funkcije našega organizma.
Svaka stanica, organ, mišić ili živac u tijelu imaju određenu razinu vibracije. Svaka boja također ima vlastitu frekvenciju i vibraciju. Stoga svjetlost određenih boja može imati terapijsku funkciju održavajući organizam u stanju biološke ravnoteže.

Crena - Djelovanje: potiče cirkulaciju, oživljava organizam, jača srce, zagrijava, ublažava bol; pomaže kod anemije, astme, bronhitisa, prehlade (bez povišene temperature), poremećaja rada endokrinih žlijezda, slabosti, melankolije. Ne preporučuje se: kod povišenog tlaka, upalnih procesa, upale živca, povišene temperature, razdražljivosti i emotivnih poremećaja.

Žuta - Djelovanje: aktivira motorički i živčani sustav, pospješuje izbacivanje toksina iz jetre, crijeva i kože te izlučivanje žuči; pomaže kod problema probavnog sustava, dijabetesa, ekcema, meteopatija, kod problema s bubrezima, jetrom i slezenom. Ne preporučuje se: kod raznih upala, povišene temperature, psihičkih smetnji i uznemirenosti.

Narančasta - Djelovanje: potiče rad štitnjače, pomaže probavu i asimilaciju kalcija, olakšava disanje, pomaže kod astme, bronhitisa i prehlade, amenoreje, problema s bubrezima, prekomjernom težinom i reumatizmom.

Zelena - Djelovanje: boja ozdravljenja jer umiruje i liječi duh i tijelo, jača mišiće i ostala tkiva, pomaže kod kolika, visoke temperature, čira, razdražljivosti i nesanice, kod poremećaja rada jetre, srca i živčanog sustava.

Plava - Djelovanje: osvježava, poboljšava metabolizam i dezinficira, liječi upale, smanjuje temperaturu i živčanu napetost; pomaže kod bolesti želuca i crijeva, nervoze, nesanice, uzbuđenosti, menstrualnih bolova, zubobolje, upale tonzila i grla, astme i bronhitisa.

Sustav za kromoterapiju moguće je ugraditi u hidromasažnu tuš kabinu i hidromasažnu kadu.


Muzikoterapija (terapija glazbom)

Poznat je blagotvoran učinak odabrane glazbe na mentalno zdravlje, relaksaciju i meditaciju u ugodnom opuštajućem ambijentu.

Datum objave članka: 1. 12. 2006.
izdvojeni proizvodi