Čudotvorna sprava za vježbanje

Zdrav život / Sport i rekreacija Ana Ružić mag. kineziologije

U jednom treningu, Huber omogućuje isprobavanje i vježbanje na svim programima i uživanje u svim blagodatima kardiotreninga, istezanja, pilatesa, definiranja mišića i posturalnih vježbi

Jedan od češćih zdravstvenih problema današnjice je bol u leđima izazvana hernijom intervertebralnog diska (malene ovalne pločice koje se nalaze između dva susjedna kralješka, a sastoje od čvrste fibrozne ovojnice i elastične sredine - jezgre), koja se može razviti na bilo kojoj razini kralježnice, a zbog koje dolazi do pritiska na korijen živca koji izlazi iz leđne moždine, odnosno kralježnice.

Problem može varirati od blagoga minimalnog ispupčenja diska bez puknuća ovojnice i pomaka jezgre, preko puknuća dijela fibrozne ovojnice uz pomak jezgre (protruzija), do puknuća ovojnice na svim razinama uz "curenje" želatine izvan same strukture (prolaps).

Njezinu nastanku uglavnom pridonosi teži fizički rad, posebice dizanje tereta iz sagnutog položaja, kao i dulje sjedenje. Grupa koja je pod najvećim rizikom su muškarci starosne dobi između 40 i 60 godina, zbog čega je uputno da se pridržavaju savjeta o prevenciji: izbjegavati rad u sagnutom položaju, dugo sjedenje (praviti povremene stanke i razgibavati se), a podizanje tereta uvijek raditi iz čučnja, odnosno s ispravljenim leđima, jer se na taj način opterećenje prenosi s leđa na noge. Hernija diska može nastati i kao posljedica traume, obično nakon nezgodna naglog pokreta.

U slučaju hernije slabinskog diska, posljedična bol je izraženija u nozi nego u leđima i pojačava se pri napinjanju, a varira od blage do izrazito oštre, jake boli u donjem dijelu leđa uz širenje boli u dermatome (segmentna područja na koži koje inervira odgovarajući moždinski živac - povezuje kralježničnu moždinu s ostalim dijelovima tijela), što pacijenti opisuju kao osjećaj trnaca u ekstremitetima, slabost mišića ili osjećaj obamrlosti.

Oslobađanje od boli

Liječenje klasičnim fizikalnim metodama katkad ne daje željene rezultate, jer djeluju na ublažavanje tegoba, ali ne i na uzrok problema, a to je mehanički pritisak na korijen živca. U trenutku kad više ne djeluju ni tablete, ni injekcije niti fizikalna terapija, odnosno iscrpe se sve druge mogućnosti, obično se preporučuje operativni zahvat.

Međutim, postoji jedna neoperativna opcija - trakcija (dekompresija) kralježnice, kojom se smanjuje pritisak na živac i pacijenta oslobađa od bolova u leđima, nogama i rukama To je jedini neoperativni tretman koji je doista učinkovit kod teških slučajeva diskus hernije, degenerativnih bolesti zglobova, artritisa, stenoze (suženja spinalnog kanala) i pritiska na korijen živca.

Huber je jedina tehnologija na svijetu koja je u mogućnosti brzo pokrenuti topljenje masnih naslaga i u isto vrijeme jačati osnovne posturalne mišiće, s dokazanom učinkovitošću u rekordnom vremenu

Putem cikličkih faza distrakcije i relaksacije te pravilnim pozicioniranjem, spinalni disk može se izolirati i staviti pod negativni pritisak, što unutar njega izaziva vakuum. Vakuum ima dvostruki učinak: s mehaničkog stajališta, ispupčenje nastalo izvan normalnih granica diska može se povući unutar diska; s druge strane, vakuum potiče protok krvi i tako sekundarno stimulira zacjeljivanje. Sve to rezultira smanjenjem boli i pravilnim cijeljenjem ozlijeđenog dijela kralježnice. Ova metoda većini pacijenata omogućuje brži povratak poslovnim obvezama i aktivnijem stilu života, a o psihološkom učinku i osjećaju koristi da i ne govorimo.

Što je sljedeći korak

U nastavku rehabilitacije na redu je jačanje posturalnih mišića trbušnog zida, leđa i zdjelice. Posturalni mišići omogućuju održavanje vertikalnog položaja tijela i zajedno s kostima pružaju potporu cijelom tijelu. Pored osnovne stabilizacijske funkcije, većina posturalnih mišića ima i dinamičku funkciju u nekom zglobu. Trening za razvoj stabilnosti odnosi se na izvođenje vježbi na nestabilnim površinama i položajima s ciljem aktivacije mišića stabilizatora trupa, odnosno zglobova i mišića određenog dijela tijela. Osim što trebaju biti stabilne, regije koje najčešće bole trebaju biti i mobilne, što znači da krutost i spazam vode pojačavanju boli, a veća mobilnost rezultira opuštenijim i istegnutijim mišićima te boljom kontrolom tijela.

Sve to može se ostvariti vježbanjem na spravi Huber LPG Motion. U jednom treningu, koji traje do sat vremena, Huber vam omogućuje isprobavanje i vježbanje na svim programima, koji su unaprijed programirani, odnosno uživanje u svim blagodatima kardiotreninga, istezanja, pilatesa, definiranja mišića i posturalnih vježbi.

Ova vrsta vježbanja oporavlja i jača duboke mišiće, a u isto vrijeme stabilizira segmente kralježnice. Huber sprava radi na mišićima trupa tijekom svake vježbe. Važno je da se vježbe izvode u zatvorenom kinetičkom lancu, a ruke i noge su u stalnom položaju, dok je odjednom aktivno više zglobova i mišićnih skupina. Bilo da vježba zahtijeva stabilno tijelo ili tijelo u pokretu, aktivna rotacija platforme pomaže da su posturalni mišići uvijek savršeno pozicionirani za maksimalni učinak. Uz to, jačaju se i trbušni mišići, što ublažava bol u slabinskom dijelu leđa. Set programiranih vježbi ujedno služi i povećanju mišićne fleksibilnosti i poboljšanju opsega pokreta u zglobovima.

Iako su sve ove funkcije potpuno različite, vježbanjem na Huberu odvijaju se tijekom jednog treninga. Odmah nakon vježbanja, aparat bilježi varijacije u obliku, obujmu i snazi, na temelju čega se napredak može pratiti individualno.

Dodatna korist

Za ljepotu i zdravlje stručnjaci savjetuju svakodnevno hodanje u trajanju od tridesetak minuta (da bi se pokrenuo metabolizam); pilates vježbanje, koje može pomoći ojačati mišiće, posebno mišiće trbuha i leđa; plivanje, koje opušta leđa i zglobove, pružajući bržu relaksaciju cijeloga tijela; amaterski ples, koji osjetno može popraviti vaše pokrete i hod te mu dati više gracioznosti i elegancije. No, sve to čeka vas tek nakon što prođete prvu razinu treninga na Huber spravi i potvrdite da su vaši mišići spremni za svakodnevne napore i rekreativne aktivnosti.

S obzirom na to da trening na Huberu zahtijeva kontinuiran napor mišića i kontroliranu aktivnost srca (koja se mjeri pomoću pulsmetra oko prsa, a vidi na ekranu), kad ga koristite, cijelo tijelo se aktivno angažira, a energija za postizanje programiranih ciljeva izvlači se iz masnih rezervi. Dakle, malo-pomalo, mišići dobivaju na snazi, a masnoće se tope.

Huber je jedina tehnologija na svijetu koja je u mogućnosti brzo pokrenuti topljenje masnih naslaga i u isto vrijeme jačati osnovne posturalne mišiće. Dokazana je učinkovitost u rekordnom vremenu: smanjenje tjelesne masti do 10 posto, povećanje mišića do dva kilograma, smanjenje obujma struka do tri centimetra... S obzirom na to da Huber na odličan način ujedinjuje anaerobni i aerobni (kardio) trening, program mršavljenja na njemu je zanimljiv i učinkovit te je stoga idealan za osobe koje u što kraćem vremenu žele skinuti višak kilograma i "pripremiti“ se za dugo toplo ljeto. Huber će vam pomoći da postignete vitku figuru, čvrste i definirane ruke, dobro držanje, zdrava leđa i vrat, ravan trbuh, definiran struk te simetrična i čvrsta bedra i stražnjicu.

Datum objave članka: 1. 6. 2016.