Kada i zašto se cijepimo 2. dio

Zdrav život / Prevencija bolesti Božica Ban dr. med., spec. epidemiolog

Uz obvezno, postoji i neobvezno cijepljenje, namijenjeno posebnim skupinama stanovništva i pojedincima pod povećanim rizikom

U prvom dijelu članka istaknuli smo kako je na temelju Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN 2007) imunizacija obvezna protiv: tuberkuloze, difterije, tetanusa, hripavca (pertusisa), dječje paralize (poliomijelitisa), ospica (morbila) crvenke (rubeole), zaušnjaka (parotitisa), virusne žutice tipa B (hepatitis B) i bolesti uzrokovanih Haemophilusom influenzae tipa B, i to za sve osobe određene dobi prema Programu obveznih cijepljenja.

Što podrazumijeva neobvezno cijepljenje

Uz obvezno cijepljenje djece, postoji cijepljenje za posebne skupine stanovništva i pojedince pod povećanim rizikom.

Imunizaciji protiv tetanusa obvezno podliježu:

 • osobe s navršenih 60 godina;
 • sve ozlijeđene osobe ako do tada nisu cijepljene protiv te bolesti, ili nisu potpuno cijepljene, ako nema dokaza o cijepljenju ili ako je proteklo više od 10 godina od posljednjeg cijepljenja.

Imunizacija protiv virusne žutice tipa B (hepatitis B) obvezna je za sve osobe pod povećanim rizikom, a to su:

 • osobe u zdravstvenim i drugim ustanovama koje su pri obavljanju svog posla pojačano izložene zarazi, odnosno dolaze u kontakt sa zaraženim osobama i zaraženim materijalom;
 • bolesnici na hemodijalizi;
 • bolesnici koji boluju od hemofilije i leukemije;
 • spolni partneri nosioca virusa;
 • obiteljski kontakti nosioca virusa;
 • osoblje zavoda za duševno zaostale osobe;
 • intravenski ovisnici.

Imunizaciji protiv bjesnoće obvezno podliježu svi izloženi zarazi virusom bjesnoće, a to su:

 • osobe koje je ugrizla ili na drugi način ozlijedila bijesna i na bjesnoću sumnjiva divlja ili domaća životinja;
 • osobe koje je ugrizao pas ili mačka nepoznata vlasnika, a koji se ne mogu podvrgnuti desetodnevnoj veterinarskoj kontroli;
 • osobe koje je ugrizao pas ili mačka koji u roku od 10 dana od dana ozljede pokažu znakove bjesnoće, uginu, budu ubijeni ili odlutaju;
 • osobe koje su se mogle zaraziti virusom bjesnoće preko sluznice ili oštećene kože;
 • osobe ozlijeđene pri radu s materijalom kontaminiranim virusom bjesnoće.

Preekspozicijska imunizacija protiv bjesnoće obvezna je i za osobe koje su po naravi posla ugrožene zarazom virusom bjesnoće, kao što su laboratorijski djelatnici, veterinari, lovni čuvari i preparatori.

Imunizaciji protiv žute groznice obvezno podliježu osobe koje putuju u državu u kojoj postoji ta bolest ili u državu koja zahtijeva imunizaciju protiv te bolesti. Žuta groznica trenutačno je jedina bolest za koju je potrebno imati Međunarodno uvjerenje o cijepljenju ili profilaksi za ulazak u pojedine zemlje. Listu zemalja za koje je obvezno (ili preporučeno) cijepljenje donosi Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) svake godine. Prilikom cijepljenja izdaje se Međunarodno uvjerenje o cijepljenju (Žuta knjižica), koje postaje valjano 10 dana nakon cijepljenja i vrijedi 10 godina od cijepljenja.

Imunizacija je dokazan postupak za kontrolu i sprječavanje zaraznih bolesti. Procjenjuje se da u svijetu svake godine sprječava između dva do tri milijuna smrti

Imunizaciji protiv kolere podliježu osobe koje putuju u državu u kojoj postoji povećan rizik od infekcije (epidemiološka indikacija) ili koja zahtijeva imunizaciju protiv te bolesti.

Imunizaciji protiv trbušnog tifusa obvezno podliježu sve osobe koje žive u zajedničkom kućanstvu s kliconošom trbušnog tifusa i ostale osobe prema epidemiološkoj indikaciji.

Ostala cjepiva prema epidemiološkim indikacijama

Krpeljni meningoencefalitis

Bolest uzrokuju virusi koji se prenose slinom krpelja. U Hrvatskoj zaraženih krpelja ima sjeverno od Save, najviše u sjeverozapadnim krajevima. Ova vrsta imunizacije preporučuje se osobama koje često borave u prirodi (livade i šume sjeverozapadne Hrvatske).

Meningokokna bolest

Teška bolest uzrokovana bakterijom Neisseria meningitidis. Cijepljenje se preporučuje osobama kojima je odstranjena slezena. Prema zahtjevima Ministarstva zdravstva Saudijske Arabije, putnici koji se pripremaju na hodočašće u Meku moraju se cijepiti protiv meningokoknog meningitisa serogrupe A, C, W i Y135 četverovalentnim cjepivom. Prilikom cijepljenja izdaje se Međunarodno uvjerenje o cijepljenju.

Pneumokokna bolest

Streptococcus pneumoniae uzročnik je niza oboljenja koja pogađaju najčešće djecu i osobe treće životne dobi. Najčešće je uzrok gnojnog rinofaringitisa, sinuitisa i upale srednjeg uha. Znatno rjeđe može uzrokovati i invazivne pneumokokne bolesti, kao što su bakterijemija, upala pluća, gnojni meningitis i septički artritis.

Razlikuje se više od 90 serotipova pneumokoka. Među njima su izdvojena 23 serotipa koja su globalno uzročnici 88 posto svih invazivnih pneumokoknih bolesti, a među njima je sedam serotipova osobito učestalo u dječjoj dobi.

Protiv invazivnih pneumokoknih bolesti moguća je zaštita cijepljenjem. U Hrvatskoj su registrirana dva cjepiva, ali izvan programa obveznog cijepljenja. To su 7-valentno konjugirano pneumokokno cjepivo (Prevenar) za djecu mlađu od dvije godine, te 23-valentno polisaharidno pneumokokno cjepivo (Pneumo 23).

Konjugirano cjepivo ima dobru imunogenost i odličnu zaštitu prema invazivnim pneumokoknim bolestima od sojeva koji su sadržani u njemu. Za oko 70 posto smanjuje pobol od invazivnih pneumokoknih bolesti u cijepljene djece, te za oko 60 posto učestalost akutne upale srednjeg uha prouzročenu sojevima iz cjepiva. Konjugirano pneumokokno cjepivo primjenjuje se kod djece od dva mjeseca do dvije godine. Indikacije za njegovu primjenu su: odstranjenje slezene, prirođene srčane pogreške, kronične metaboličke bolesti, uključujući i šećernu bolest, imunodeficijencije, zloćudne bolesti, kirurški zahvati (ugradnja umjetne pužnice i ventrikulo-peritonejskog odvoda) te teške kronične bolesti pluća, bubrega i jetre.

Indikacije za cijepljenje polisaharidnim cjepivom protiv invazivne pneumokokne bolesti (stariji od dvije godine) su:

 • za umirovljenike koji su smješteni u stacionarima domova umirovljenika;
 • funkcionalna li anatomska asplenija (jedna revakcinacija nakon pet godina za starije od 10 godina; revakcinacija nakon tri godine kod mlađih od 10 godina);
 • oštećenja koja dovode do istjecanja cerebrospinalne tekućine, osobe s ugrađenom pužnicom, srpasta anemija, HIV infekcija;
 • preporučuje se i cijepljenje kod kroničnih srčanih i plućnih bolesti, šećerne bolesti, kronične bolesti jetre, imunokompromitiranih osoba (leukemija, Hodgkinova bolest, multipli mijelom, generalizirana maligna bolest, imunosupresivna terapija ili terapija kortikosteroidima, kronično oštećenje bubrežne funkcije, transplantacija organa ili moždane srži), nefrotski sindrom.

Vodene kozice (varicellae)

Jedna su od najčešćih zaraznih bolesti djece, rjeđe odraslih, uzrokovana virusom Varicella zoster. Najčešće je riječ o blagoj bolesti, no kod odraslih i osoba s oslabljenim imunosnim odgovorom mogu se razviti komplikacije.

U Hrvatskoj je registrirano cjepivo protiv vodenih kozica. U dobi od 12 mjeseci do 13. godine života daje se jedna doza cjepiva, a osobama starijima od 13 dvije, u razmaku od šest do 10 tjedana. Cjepivo se najčešće koristi za zaštitu rizičnih imunokompromitiranih osoba u dječjoj i odrasloj dobi. Primjenjuje se radi individualne zaštite osoba pod povećanim rizikom, prije svega za preekspozicijsku profilaksu kod osoba s bolestima koje kompromitiraju imunosni sustav u stanju remisije (mirne faze bolesti), te za osjetljive osobe u bliskom kontaktu s bolesnicima koji imaju visok rizik za nastanak komplikacija, a ne smiju primiti cjepivo. Njegova zaštitna vrijednost je vrlo visoka, a nuspojave iznimno rijetke (umjereno kratkotrajno povišenje temperature i rijetki osip u obliku vodenih mjehurića). Trajanje zaštite procjenjuje se na sedam do deset godina, a prirodne ponovljene infekcije (u kontaktu s oboljelom osobom) osiguravaju doživotnu zaštitu.

Hepatitis A

Cijepljenje se preporučuje putnicima koji putuju u visokoendemske zemlje te prema epidemiološkoj indikaciji.

Gastroenteritis uzrokovan rotavirusom

Rotavirus je glavni uzročnik akutnog proljeva i povraćanja u dojenčadi i male djece. Cijepljenje se preporučuje radi individualne zaštite novorođenčadi i dojenčadi, za koju su zbog njihova zdravstvenog stanja neminovne učestale i dugotrajne hospitalizacije.

Gripa

Cijepljenje protiv gripe namijenjeno je prije svega osobama starijima od 65 godina, kroničnim bolesnicima bez obzira na dob te zdravstvenim djelatnicima. Preporuka je cijepiti se svake godine prije početka sezone gripe (u jesen), cjepivom koje po sastavu odgovara preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

HPV (humani papiloma virus) infekcije

Individualno cijepljenje smanjuje cijepljenoj djevojci životni rizik za obolijevanje od raka cerviksa. U Hrvatskoj su registrirana dva cjepiva protiv humanog papiloma virusa:

 • dvovalentno cjepivo - namijenjeno je cijepljenju djevojčica i djevojaka u dobi od 10 do 25 godina starosti;
 • četverovalentno cjepivo - namijenjeno je cijepljenju djevojčica i djevojaka u dobi od 9 do 26 godina starosti.
Datum objave članka: 1. 4. 2011.