Kleopatrin izvor vječne mladosti

Zdrav život / Prevencija bolesti Carmen Rivier-Zurak dr. med.

Mrtvo more prirodni je fenomen koji bi svakako trebalo doživjeti, osobito ako imate problema s kožom ili kostima, ili se samo želite opustiti i darovati svojoj koži prirodnu i zdravu njegu

Mrtvo more poznato je još iz doba kralja Heroda i smatra se jednim od prvih lječilišta na svijetu koje privlači svojom osobitošću. Svjedoče tome i zapisi o tome da je već Kleopatra u ljekovitom blatu i soli Mrtvoga mora tražila tajnu vječne mladosti i ljepote.

Mrtvo more, smješteno na Srednjem istoku između Jordana i Izraela, svojim položajem od 430 metara ispod razine mora najniža je točka na zemlji i svake godine sve više tone. Iako nije najslanije na svijetu, slanost mu je 33 posto, što je gotovo deset puta više od slanosti Jadranskog mora (za one znatiželjne, najslanije je jezero Assal u Africi, čiji salinitet iznosi 35 posto). Tako visok postotak slanosti onemogućava preživljavanje biljnog ili životinjskog svijeta, zbog čega je i dobilo ime Mrtvo more. No, koliko god zastrašujuće to zvučalo, treba reći da za ljude ima itekako blagotvorna svojstva.

Tisućljetni prirodni fenomen blagotvorna učinka

Izrael, koji leži na zapadnoj obali Mrtvog mora, danas je poznati centar prirodnog zdravlja i ljepote, a ljekovitost dolaze iskusiti ljudi iz svih krajeva svijeta. Nadaleko poznata izraelska klinika Dead Sea Clinic Medical Center, kao i brojne druge, već desetljećima nudi kozmetičke i terapijske tretmane namijenjene redovnoj njezi kože, ali i liječenju kožnih bolesti i dermatoloških problema.

Jedinstven mineralni sastav soli i blata Mrtvoga mora rezultat je prirodnih fenomena koji su se stvarali tisućljećima. Osim što pridonose smanjenju bora i ostalih vidljivih znakova starenja, imaju i ljekovit utjecaj na dermatološke probleme i kožne bolesti, poput akni, psorijaze, seboreje ili atopijskog dermatitisa.

Mrtvo more blagotvorno je za kožu jer mineralima bogatim sastavom (klor, magnezij, natrij, kalcij, kalij i brom) potiče regeneraciju na staničnoj osnovi:

  • klor - jedan od glavnih regulatora osmotskog tlaka u stanici koji podržava potrebnu ravnotežu vode
  • magnezij - povećava staničnu vitalnost, od velike je važnosti u borbi protiv stresa, a ima i antialergijski učinak; nedostatak magnezija ubrzava proces starenja
  • natrij - zadužen za dobavu energije i s klorom regulira vlagu u stanicama
  • kalcij - jača vezivno tkivo, ima važnu ulogu u metabolizmu kože, cijeljenju rana i prevenciji infekcije
  • kalij - poboljšava prodiranje hranjivih tvari u stanicu kroz staničnu membranu, regulira razinu vlage u stanicama
  • brom - ima antistresna i antiseptička svojstva.

Minerali Mrtvoga mora imaju regenerativni i stimulirajući učinak na kožu: obogaćuju stanice kisikom, vraćaju vlažnost i elastičnost, dubinski detoksiciraju kožu od različitih nakupina koje nastaju kao posljedica nedostatka svježeg zraka, nepravilne prehrane, klimatizacije, smoga i ostalih nepoželjnih utjecaja.

Uz to što blagotvorno utječe na simptome kožnih bolesti i prvih znakova starenja, pozitivno djeluje i na čvrstoću noktiju, jačanje tkiva pluća, jačanje imunosnog sustava, pravilan rad srca, regulaciju probave i ublažavanje probavnih smetnji, poput žgaravice, bolova u želucu, pojačane kiselosti želučanog sadržaja itd. Uz to, navedeni minerali zaslužni su za pravilan rast, razvoj i mineralizaciju kostiju i zuba te normalnu funkciju živaca i mišića.

Tretmani s blatom i solnim kupkama

Davno je uočena velika sličnost sastava krvne plazme i slane morske vode, stoga ne čudi što Mrtvo more, s obzirom na bogatstvo različitim mineralima, prednjači u tretmanima kojima je cilj rješavanje nekoga kožnog problema.

Kupke sa solju Mrtvoga mora, s osamdesetak različitih minerala, potiču funkcije organa koji filtriraju štetne tvari (jetra, bubrezi i koža), odnosno potiču metabolizam i izlučivanje štetnih tvari, pa se preporučuju ne samo osobama koje pate od kožnih bolesti i problema nego apsolutno svima.

Budući da poboljšava cirkulaciju i prokrvljenost kože, morska sol omekšava grubu i ispucanu kožu na rukama, laktovima i stopalima te ima blagotvoran utjecaj na upalne procese, perutanje i nečistu kožu. Stoga ne čudi da osobe oboljele od psorijaze i sličnih kožnih bolesti posežu za ovakvim prirodnim tretmanima kako bi ublažili promjene na koži.

Morska sol potiče i izlučivanje suvišne vode iz organizma, čime se sprječava nakupljanje tekućine, a koža poprima vidljivo bolju strukturu (glatkija je, mekša i napetija) i zdraviji izgled. Kupke sa solju Mrtvoga mora potiču izmjenu tvari i čišćenje od štetnih sastojaka ne samo kože i vezivnog tkiva nego i cijelog organizma.Za najbolji blagotvorni učinak na kožu i organizam, uz kupke sa solju Mrtvoga mora preporučuje se i blato Mrtvoga mora, u formi maski za tijelo i lice, koje se koriste u različitim anti-age tretmanima s ciljem postizanja boljeg tonusa, elastičnosti i čvrstoće kože. Blato Mrtvoga mora nastalo je tijekom tisuća godina taloženjem gline, a bogato je sumporom, silicijem i magnezijem, koji djelujući u sinergiji pridonose zadržavanju vlage i boljoj elastičnosti kože, smanjenju bora i drugih vidljivih znakova starenja te uklanjanju simptoma različitih kožnih bolesti.

Osim za ljepotu i zdravlje kože, blato Mrtvoga mora učinkovito je sredstvo za liječenje bolova u zglobovima i mišićima, a posebno se preporučuje za tretiranje sportskih ozljeda, artritisa, artroza, kroničnog reumatizama itd. U tretmanima zagrijano blato nanosi se u debljem sloju na tretirano područje, omata plastičnom folijom i toplim ručnikom, a nakon 20 do 30 minuta ispire čistom mlakom vodom. Zagrijano blato otpušta najveću koncentraciju minerala koje organizam apsorbira i na taj način potiče cirkulaciju i poboljšava dotok kisika, čime smanjuje upalne procese u tkivu mišića i zglobovima. Najbolji učinak postiže se uzastopnim tretiranjem bolnog područja osam do 12 puta.

Uz to što obnavljaju tijelo, tretmani sa solju i blatom Mrtvoga mora djeluju i antistresno zahvaljujući visokom udjelu antistresnog minerala magnezija.

Doživljaj Mrtvoga mora u srcu Zagreba

Mrtvo more prirodni je fenomen koji bi svakako trebalo doživjeti, osobito ako imate problema s kožom ili kostima, ili se samo želite opustiti i darovati svojoj koži prirodnu i zdravu njegu. Da biste doživjeli blagodati Mrtvoga mora, ne morate potegnuti čak do Izraela nego Izrael i ljekovitost Mrtvoga mora možete doživjeti i u srcu Zagreba. Medelior centar je prvi u Hrvatskoj koji je donio djelić Izraela u Zagreb, jer pruža kozmetičke i terapijske tretmane temeljene na praksi cijenjenih izraelskih klinika s izvornom netaknutom solju i blatom izraelskog Mrtvoga mora. Za više informacija posjetite www.medelior.com.

Datum objave članka: 1. 6. 2017.