Zašto je prestanak pušenja sjajna novogodišnja odluka?

Zdrav život / Prevencija bolesti

Osim što narušava kvalitetu života samog pušača, pušenje utječe i na kvalitetu života osoba u njegovoj okolini

Novogodišnje odluke

Kad se 1. siječnja kazaljke sata poklope i otkuca ponoć počinje nova godina, a s njom i realizacija novogodišnjih odluka.

Fraza „novogodišnja odluka“ prvi puta se spominje u članku nepoznatog autora objavljenom u bostonskim novinama 1813. godine. Dakle, sa sigurnošću znamo da novogodišnje odluke postoje više od 200 godina te da su, baš kao i sada, ljudima služile kao izgovor i isprika za loše ponašanje u prethodnoj godini.

U prosincu se trudimo donijeti što više odluka koje će našu novu godinu učiniti zdravijom i sretnijom, no već polovicom siječnja odluke ispare, a želje se zaborave.

Realizacija novogodišnjih odluka „ne upali“ iz mnogih razloga. Najčešće propadnu jer su brzoplete ili nedovoljno specifične i iako im je cilj jasan, proces njihove realizacije obično nije dobro definiran.

Prestanak pušenja - teška, ali korisna odluka

Pušenje je štetna navika koja ostavlja posljedice na srčano-žilnom sustavu, dišnom sustavu i brojnim drugim organima te pogoduje razvoju različitih oboljenja, poput ateroskleroze, KOPB-a, karcinoma i mnogih drugih bolesti s mogućim smrtnim ishodom. Osim što narušava kvalitetu života samog pušača, pušenje utječe i na kvalitetu života osoba u njegovoj okolini.

Odricanje od pušenja zasigurno je jedna od težih, ali ujedno i najkorisnijih odluka. Ono što otežava dostizanje zacrtanog cilja su kušnje koje potiču pušenje, a ima ih posvuda (od pepeljara, preko upaljača pa sve do drugih pušača), i koje zajedno sa simptomima ustezanja od nikotina čine prestanak pušenja vrlo izazovnim procesom.

Kako se ne bi dogodilo da već tijekom siječnja zaboravite na svoje želje, donosimo savjet kako novogodišnju odluku o prestanku pušenja provesti u djelo.

Kako odluku sprovesti u djelo?

Kako bi vaša novogodišnja odluka o prestanku pušenja bila uspješna, ključan prvi korak je osmisliti realan i održiv plan, pri čemu trebate biti spremni na sljedeće:  
  • očekujte zastoje, nepredviđene situacije i povremene propuste
  • budite spremni početi ispočetka i po nekoliko puta
  • ako vam se cilj potpunog prestanka pušenja čini previše izazovnim, postavite cilj smanjenja broja popušenih cigareta (smanjenje za 50 posto nekim ljudima pomaže brže doseći konačni cilj)
  • odaberite bliske osobe koje će vam pružati podršku.
 
Bez obzira na to koju metodu prestanka pušenja odaberete (postupak naglog prekida - MSD, ili progresivni postupak prekida - MSP, u trajanju od šest mjeseci), morate biti spremni i na pojavu apstinencijskih simptoma koji se neminovno javljaju zbog ustezanja od nikotina. Međutim, oni se mogu ublažiti primjenom različitih taktika, a neke od njih su:
  • izbjegavanje drugih poroka koji mogu oslabiti snagu volje (alkohol)
  • vježbanje - duge šetnje, trčanje, vožnja bicikla ili plivanje mogu smanjiti želju za pušenjem, a i pozitivno utječu na zdravlje
  • nagrade za napredak na putu prestanka pušenja
  • zamjenska terapija nikotinom (ZTN) - npr. Nicorette ljekovite gume za žvakanje, flasteri s nikotinom i sprej.
 
Nicorette je prva robna marka koja je stvorena kao zamjena za duhan 1969. godine. Uz Nicorette ljekovite gume za žvakanje, flastere ili sprej za usta, koji pomažu odvikavanju od pušenja, povratak zdravijem životu bit će jednostavniji, a dobrobiti brzo vidljive. Nakon prestanka pušenja razina ugljičnog monoksida smanjuju se već za nekoliko dana, rizik od srčanog udara u roku mjesec dana, a vjerojatnost obolijevanja od teških bolesti smanjuje se svakim novim danom bez dima cigarete.

I dok tradicionalno odluke donosimo krajem godine, a s njihovom provedbom krećemo prvi dan nove godine, dobre odluke ipak ne znaju za dane i kalendar, stoga nikada nije ni rano, a niti kasno prestati s pušenjem.
 

PLAĆENI OGLAS O LIJEKU
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.
NIC-CRO-OTC-57-11/2022


Izvor fotografije: Shutterstsock
 

Datum objave članka: 9. 12. 2022.
promo
izdvojeni proizvodi