Odvikavanje od štetne navike pušenja - najbolji blagdanski poklon za sebe i bližnje

Zdrav život / Prevencija bolesti

Nekoliko je razloga zašto je odbacivanje štetne navike pušenja dobra odluka baš u božićnom ozračju

U blagdansko vrijeme okupljamo obitelj i prijatelje, uživamo u toplini doma i druženju. Sigurno ste već napravili listu poklona za svoje bližnje, no ove godine ne zaboravite na nju dodati neprocjenjiv poklon za sebe i vama drage osobe - prestanak pušenja, jer pokloniti sebi i bližnjima zdraviji život najljepši je poklon.

Poznato je da prestanak pušenja nije lak zadatak, a i nikako da se „pronađe vrijeme“ kada prestati. No, trebate biti svjesni toga da je prestanak pušenja jedna od najboljih odluka koju možete donijeti za svoje zdravlje, a i prednosti koje ona donosi gotovo su odmah vidljive. Sigurno će biti trenutaka kad ćete poželjeti „pripaliti“ još jednu, ali kada i ako se to dogodi, razmislite o prednostima koje uživaju nepušači.

Nekoliko je razloga zašto je odbacivanje štetne navike pušenja dobra odluka baš u božićnom ozračju.

Obitelj je uvijek tu

Prestanak pušenja izazovan je put s dosežnim ciljem. Kako bi proces napuštanja te štetne navike bio što lakši bitno je imati potporu obitelji. A, ako u obitelji postoji više pušača, dobro bi bilo da odluka bude zajednička jer ćete se lakše nositi sa svim preprekama koje apstinencija sa sobom donosi.

Računajte na neizmjernu međusobnu podršku i promislite postoji li bolje vrijeme od blagdanskog kada svi „sjedimo za istim stolom“ i kada nema razloga dopustiti da promjene raspoloženja, koje mogu biti sastavni dio apstinencije, naruše božićni ugođaj.
 

Pokloni za prestanak pušenja

Osmišljavanje poklona uvijek je iscrpljujuće, a pogoditi što netko želi skoro je nemoguće. No, kada odlučite prestati pušiti olakšavate svojoj obitelji i prijateljima biranje poklona za vas.

Poklon poput Nicorette guma za žvakanje, spreja ili flastera ublažavaju simptome ustezanja od nikotina i pomažu vam prilagoditi se na odvikavanje od pušenja.

Drugi mogući pokloni za novopečene nepušače su štedna kasica, članstvo u teretani, dan u toplicama ili inspirativna knjiga. S novcem koji biste inače potrošili na proizvode za pušenje, bilo što od navedenoga možete i sami sebi pokloniti kao nagradu za uspješan prestanak pušenja (dvostruka korist).

Božićni kolači

Nije tajna da se s vremenom razvija ovisnost o nikotinu, zbog čega ustezanje od nikotina rezultira raznim tipovima žudnje.

Božićno vrijeme savršen je trenutak za provođenje odluke o prestanku pušenja, jer će vam obilje ukusnih jela i slastica pomoći utažiti želju za cigaretom. Pri tome imajte na umu da u hrani treba umjereno uživati, ali i da simptomi ustezanja od nikotina u cigaretama prestaju već nakon nekoliko tjedana.

Godišnji odmor

Ako ste tijekom blagdana planirali koristiti godišnji odmor, to će sigurno doprinijeti realizaciji vaše odluke, jer je puno lakše prolaziti apstinencijsku krizu u mirnoj i opuštenoj atmosferi. Odmak od svakodnevice i stresova, duševni mir, druženje s dragim ljudima, zimske radosti..., samo su neki od čimbenika koji pomažu omesti žudnju za cigaretom i održati vas na putu bez dima cigareta.

Na kraju ste još jedne godine. Osvrnite se na sve što vam se događalo i promjene koje želite u novoj godini. Zašto biste za Božić zbog pušenja drhtali na hladnoći kada možete uživati u toplini doma sa svojim bližnjima? Iskoristite priliku i tijekom ovih blagdana napravite promjenu koja će dugoročno koristiti ne samo vama nego i vašim bližnjima - prestanite pušiti.

Pušenje je navika koja se teško napušta. No, kad je odluka već tu, neki su spremni naglo prestati pušiti, dok se drugi polako odvikavaju. Koju god opciju odabrali Nicorette zamjenska terapija nikotinom pomoći će vam na putu odvikavanja od bilo kojeg oblika pušenja.
 

​PLAĆENI OGLAS O LIJEKU
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.
NIC-CRO-OTC-56-11/2022


Izvor fotografije: Shutterstock
 

Datum objave članka: 9. 12. 2022.
promo
izdvojeni proizvodi