Higijena i njega bebine kože

Žensko zdravlje / Trudnoća i majčinstvo Mihaela Vidiček dipl. ing. preh. teh.

Vrijeme posvećeno higijeni, njezi i promjeni pelena trenuci su intenzivne razmjene osjetilnih podražaja koji bebi pomažu da se pravilno razvija

Dodir igra ključnu ulogu u psihološkom razvoju bebe. Dokazano je da rana stimulacija kože blagotvorno djeluje na imunosni sustav bebe, ali i odrasle osobe u koju će se razviti. Što je koža više podvrgnuta osjetilnim iskustvima, to je lakši imunološki odgovor zbog mehanizma prijenosa hormona koji utječu na timus, žlijezdu koja igra ključnu ulogu u razvoju imunosnih funkcija.

Beba preko kože osjeća pažnju svoje majke i prihvaća njezinu ljubav. Kao zaštitni organ, koji zbog velikog broja osjetilnih receptora komunicira s vanjskim svijetom, koža informira bebu o njezinu okruženju - beba preko kože osjeća toplinu, hladnoću, bol, užitak, a svoje ponašanje mijenja u skladu s time. Vrijeme posvećeno higijeni, njezi, promjeni pelena trenuci su intenzivne razmjene osjetilnih podražaja koji bebi pomažu da se pravilno razvija.

Kupka

Kupka predstavlja istinski užitak za bebu! Tijekom kupanja odvija se i poseban emotivni dijalog između nje i njezine majke...

 1. Na stolu za previjanje nasapunajte bebina prsa te se spustite prema trbuhu i nogama. Završite s guzom. Kad se malo izvježbate, moći ćete je nasapunati u samoj kupki, prateći iste pokrete.
 2. Nježno je spustite u vodu, najprije noge i guzu, da se ne iznenadi. Položite bebinu glavu na svoju podlakticu i čvrsto je držite.
 3. Glavicu operite netom prije završetka kupanja, kako se beba ne bi prehladila.
 4. Omotajte je ručnikom i osušite nježnim dodirima. Posebnu pažnju posvetite pregibima.

Higijena

Higijena pruža posebne trenutke intimnost. Budite u potpunosti na raspolaganju i hrabrite svoju bebu.

 1. Tijekom cijelog dana čistite bebino lice pamučnom vatom natopljenom vodom za čišćenje bez ispiranja. Najprije čelo, a potom nos, sljepoočice, obraze, gornju usnu, bradu te vratni pregib.
 2. Oči: Prođite vjeđe gazom natopljenom fiziološkom otopinom, od unutarnjeg kuta prema sljepoočicama. Koristite novu gazu za drugo oko da biste izbjegli moguću kontaminaciju.
 3. Uši: Položite bebinu glavu na stranu i držite je. Očistite samo ušku i rubove uha suhom, omotanom pamučnom gazom.
 4. Nos: Prođite nosnice rubom pamučne maramice natopljene fiziološkom otopinom i nježno je okrećite. Ne perite bebi nos, osim ako je nečist ili začepljen.

Hidratacija izvana

Koža novorođenčeta je osjetljiva, krhka i nježna, stoga ju je važno zaštititi.

 1. Svako jutro namažite bebino lice hidratantnom kremom, ravnomjerno je nanoseći.
 2. Koristite hidratantnu kremu ili mlijeko za tijelo; nježno umasirajte.
 3. Masirajte ruke i dlanove.
 4. Masirajte prsa i trbuh. To je prilika da se opustite i razmijenite osjećaje.

Izbor proizvoda za njegu

Koža bebe vrlo je krhka i nezrela, ne ispunjava sve svoje funkcije u potpunosti, a razvija se do treće godine. No, svejedno od rođenja ispunjava funkcije zaštite, razmjene informacija, termičke regulacije... Jako je bitno tijekom cijelog procesa sazrijevanja voditi računa o ravnoteži te podržavati i poticati pravilan razvoj različitih funkcija kože. Uz to, koža bebe i malog djeteta zahtijeva njegu prilagođenu njezinim nedostacima i ranjivosti.

Vrlo propusna, jako osjetljiva i slabo zaštićena koža vaše bebe zahtijeva savršenu higijenu i njegu - znanstveno formulirane i kontrolirane proizvode, koji bi trebali činiti sljedeće:

 • nadoknaditi nedostatke nezrele kože,
 • pojačati sposobnost samozaštite,
 • osigurati zaštitu od nepovoljnih klimatskih uvjeta,
 • poštivati prirodni hidrolipidni sloj,
 • biti iznimno blagi, nenadražujući, vrlo dobre podnošljivosti i savršeno blagotvorni,
 • imati blag miris koji će dijete asocirati na osjećaj užitka.

Rhealba zob za krhku i osjetljivu kožu

Ekstrakt izdanaka Rhealba® zobi jedan je od najuspješnijih djelatnih sastojaka razvijen u Laboratorijima Pierre Fabre. Cilj je istraživanja na području botanike, poznatih kao Botanical Expertize (botanička stručnost), odabrati biljke koje sadrže djelatne tvari specifičnih svojstava, korisnih za farmaceutske proizvode. Rhealba® zob primjer je biljne vrste koja ima specifična svojstva, korisna za primjenu u dermokozmetičkim proizvodima.

Ljudi koriste zob već tisućama godina, u prehrani, kao izvor energije, ali i u kozmetičke svrhe, zbog omekšavajućih i hidratacijskih svojstava. Zob je jedna od najvažnijih i sveprisutnih biljnih vrsta u tradicionalnoj medicini Europe i Azije. Zob i njezin koloidni ekstrakt stoljećima su dio farmakopeje.

Laboratoriji Pierre Fabre proučavali su zob više od 30 godina, posebno vrstu Rhealba® zob, koja je osobito bogata djelatnim tvarima. Rhealba® zob odabrana je među osamdeset različitih sorti, a uzgajaju je ugovorom vezani partneri u strogo kontroliranim uvjetima, slijedeći načela organskog uzgoja. Zadnje otkriće vezano uz Rhealba® zob je korisnost izdanaka (biljčice), koji se žanju u prvoj fazi punog rasta prije klasanja (u fazi formiranja "uha"), a vrijeme žetve odabrano je na temelju svakodnevnog praćenja količine djelatnih tvari. Ekstrakt dobiven iz izdanaka Rhealba® zobi sadrži maksimalnu količinu flavonoida i saponina, a ne sadrži mjerljive proteine. Ta su svojstva važna za korištenje ekstrakta u A-Derma proizvodima kako bi bili što učinkovitiji i sigurniji (opasnost od alergijske reakcije svedena je na najmanju moguću mjeru).

Datum objave članka: 1. 6. 2014.
promo