Madrac i jastuk za zdrav i ugodan san

Zdrav život / Prevencija bolesti

Saznajte zašto je bitna kvaliteta spavanja, koji problemi se javljaju zbog pogrešnog položaj tijela kod spavanja i kako si pomoći iz razgovora koji smo vodili s dr. Adom Kolak

Što je spavanje?

Spavanje je temeljna biološka potreba, artikulirana aktivnost i složen proces skupljanja životne energije. REM (paradoksno spavanje) je površno spavanje u kojem su tjelesne funkcije jako izražene i promjenjive, a u mozgu se zbiva sinteza vrlo složenih molekula. NREM (ortodoksno spavanje) je stanje dubokog spavanja u kojemu se tjelesne funkcije umiruju. Spavanje ima svoju arhitektoniku i organizirano je ciklički, pa se REM i NREM izmjenjuju u razmacima od 90 do 100 minuta. U REM stanju odrasla osoba nalazi se tri do šest puta tijekom noći, a njegovo nasilno prekidanje izaziva neugodu, agresiju, depresiju i lošu koncentraciju.

Što su snovi?

Snovi su kompleksna stvarnost, nalik su mašti, prikaz su i odraz životnih situacija u nestvarnome svijetu s likovima koji često ne postoje. San je vrijeme obrade informacija i pohrane u mozgu. Tijekom noći sanjamo tri do četiri puta, a snovi ukupno traju dva sata. 80 posto snova vezano je uz REM stanje. Ispitivanja su pokazala da svatko sanja, samo jedni snove pamte, a drugi ne.

Što utječe na kvalitetu spavanja?

Svaki čovjek ima posebno podešen unutarnji sat koji regulira vrijeme spavanja i potrebnu količinu sna, što ovisi o konstituciji i mnogim individualnim činiteljima. Među ostalim, i o krevetnom sustavu koji čine jastuk, ležaj-madrac i nosač-podloga.

Što su uzroci nesanice?

Prema znanstvenim istraživanjima, 35 posto poremećaja i kroničnih smetnji uzrokovano je endokrinim poremećajima i drugim bolestima, a 65 posto posljedica je lošeg krevetnog sustava, koji nije usklađen s čovjekovim potrebama.

Koje su bolesti i problemi uzrokovani pogrešnim položajem tijela kod spavanja?

Najčešći problemi vezani su uz kralježnicu. Kralježnica je osovina cijeloga tijela, izložena lošim učincima gravitacije tijekom dana. Spavanje je za nju nužna stanka, odušak od gravitacijskog stlačivanja. To će se dogoditi ako joj se omogući prirodan položaj u kojem će zadržati prirodnu zakrivljenost. Podloga koja narušava prirodnu zakrivljenost nije zdrava podloga za spavanje.

Koji su najčešći uzroci problema s vratnom kralježnicom?

Vratna kralježnica trpi brojna opterećenja, a pridodamo li i neizbježne fiziološke procese starenja, nije čudno što degenerativne promjene nastaju vrlo rano. Stanje vratne kralježnice uvelike ovisi o tomu kako se krećete, sjedite i spavate. Pri različitim aktivnostima, npr. sjedenju, vratni kralješci dolaze u nepravilan položaj što opterećuje mišiće, pa postaju napeti i bolni.

Kako si možemo pomoći?

Neugodni bolovi mogu se spriječiti tako da se ispod vrata stavi poseban medicinski jastuk koji pravilnom potporom vratnih kralješaka i mišića smanjuje bolove.

Koji su kriteriji odabira anatomskog jastuka?

Iako fizički individualan, jastuk je ergonomski neodvojiv dio modernoga krevetnog sustava. Samo u zajedničkom djelovanju jastuka i ležaja, odnosno madraca možemo dobiti optimalno opterećenje tijela spavača na površini kreveta u svim točkama, tako da je tijelo opušteno, a kralježnica poduprta u pravilan položaj.

Što spavaču osigurava optimalan madrac, a što jastuk?

Optimalni madrac za odmor i spavanje mora tijelu osigurati: pravilan položaj, potpuno mirovanje, promjenu položaja, usklađenje pritiska i zdravu krevetnu klimu.

Koju vrstu krevetnog sustava biste preporučili spavaču?

Preporučila bih proizvode izrađene od prirodnih materijala korištenjem vrhunske tehnologije i znanstvenih postignuća, a posebno medicinski jastuk ortopedskog dizajna koji omogućava pravilan položaj glave i vratnog dijela kralježnice.

Intervju: Ada Kolak, dr. med., Poliklinika Medicus 2000, Zagreb
Razgovarala: Carmen Rivier-Zurak, dr. med.

Datum objave članka: 1. 12. 2006.