Prirodno jačanje imuniteta

Dječje zdravlje / Prevencija bolesti u dječjoj dobi Ana Gjergja Sekulić mag. pharm.

Prednost svakako treba dati ekološki uzgojenim biljkama, bez primjene GMO tehnologije i pesticida, umjetnih aroma, boja i sladila

Zimski mjeseci najmlađima obično donose slabljenje imuniteta, a roditeljima izazov u očuvanju zdravlja njihove djece, posebice ako pohađaju jaslice/vrtić ili imaju stariju braću i sestre koji su dio takvih kolektiva.

Akutne infekcije gornjih dišnih putova među najčešćim su dječjim bolestima, što pokazuju i epidemiološke analize, prema kojima svako drugo dijete koje posjeti pedijatrijsku ordinaciju dolazi upravo iz tog razloga. Djeca u prvih pet godina života obolijevaju prosječno šest do devet puta godišnje, a neka i do dvanaest. Kako bi ojačali imunosni sustav djece i time spriječili obolijevanje ili skratili trajanje bolesti, roditelji često posežu za imunostimulansima. To su tvari koje pojačavaju imunološki odgovor organizma tako što povećavaju broj imunoloških stanica, ubrzavaju njihovu pokretljivost ili olakšavaju prepoznavanje antigena. U tu svrhu najviše se koriste preparati pripremljeni od različitih biljnih vrsta i aktivne tvari izolirane iz prirodnih proizvoda.

Osim na temelju same djelatne tvari, proizvod valja birati i prema načinu njegove izrade. Kad je riječ o fitopreparatima, prednost svakako valja dati ekološki uzgojenim biljkama, bez primjene GMO tehnologije i pesticida. Poželjno je i da proizvod ne sadrži umjetne arome, boje i sladila.

Beta-glukan - jedan od najčešćih

Iako su imunostimulativna svojstva beta-glukana u zemljama Dalekog istoka poznata već stotinama godina, češća primjena na našim prostorima bilježi se u posljednjih desetak godina. Kao samostalan preparat, ili s dodacima vitamina C i D i drugim aktivnim tvarima, jedan je od najčešće korištenih imunostimulansa u posljednje vrijeme. Djelovanje mu je brzo i intenzivno, a očituje se kroz aktivaciju stanica makrofaga, neutrofila, monocita i NK-stanica (stanica ubojica). Povećava fagocitoze i koncentracije enzima koji služe kao glasnici u imunološkom odgovoru. Zbog toga se smatra djelotvornim u različitim infekcijama (bakterijskim, virusnim, gljivičnim).

Prema kemijskom sastavu, beta-glukan je polisaharid dobiven izolacijom iz stijenki kvasca Saccharomyces cerevisiae, nekih gljiva (shitake, maitake) i žitarica, poput ječma i zobi. Molekule glukoze povezane su specifičnom β-1,3-glikozidnom vezom, koja je najvažniji čimbenik njegova djelovanja. Beta-glukani kvasca i gljiva sadrže još i β-1,6-veze, a beta-glukani žitarica β-1,4-veze. S obzirom na to da se posljednja dva oblika smatraju manje aktivnima, kvaliteta proizvoda određuje se upravo čistoćom beta-glukana, odnosno količinom sadržaja beta-glukana s β-1,3-glikozidnom vezom.

Učinkovitost beta-glukana potvrđena je i brojnim studijama, posebice u prevenciji i liječenju bolesti gornjih dišnih putova. Duljina primjene nije strogo određena, a rezultati studija pokazali su da primjena i do šest mjeseci u kontinuitetu nema štetnih učinaka. Ipak, s obzirom na to da je riječ o snažnom imunostimulansu, valja ga primjenjivati razborito. Preporučuje se davati ga djeci nakon prve godine života. Preventivna doza iznosi od 2 do 4 mg/kg, a terapijske doze mogu biti i veće.

Echinacea - najviše kliničkih studija

Echinacea je jedna od najstarijih biljnih vrsta koja se upotrebljavala radi olakšavanja simptoma prehlade i drugih virusnih oboljenja. Primjena je zabilježena još u sjevernoameričkih Indijanaca, a danas je imunostimulans s najviše provedenih kliničkih studija.

Stimulacija imunosnog sustava odvija se pojačavanjem fagocitozne sposobnosti makrofaga i povećanjem količine T limfocita. Uz djelovanje na imunosni sustav, echinacea pokazuje i antivirusno, antibakterijsko, antifungalno, antioksidativno i protuupalno djelovanje. Najdjelotvornijima se smatraju ekstrakti pripravljeni od svježe biljke, i to od vrsta Echinacea purpurea i Echinacea pallida. Provedena ispitivanja pokazala su da se primjenom ekstrakta ovih biljnih vrsta rizik obolijevanja od bolesti gornjih dišnih putova može smanjiti za trećinu, a trajanje bolesti za dan i pol.

Echinacea se često kombinira i s drugim aktivnim tvarima. Tako je ispitana kombinacija echinaceje, propolisa i vitamina C u djece, što je pokazalo da se obolijevanje gornjih dišnih putova može smanjiti za polovicu. Ispitana je i kombinacija echinaceje, beta-glukana, vitamina C i arabinogalaktana, koja je pokazala preventivni učinak u slučaju kronične upale srednjeg uha i tonzila u djece.
Učestalost obolijevanja u tretirane djece smanjila se čak za tri četvrtine.

S obzirom na to da sva snaga i vrijednost echinaceje najbolje dolaze do izražaja onda kad bolest nastupi, preparat sačuvajte za vrijeme aktivne bolesti, kad se uzima u "udarnoj dozi" tijekom kraćeg razdoblja.
Prema službenoj fitoterapiji, primjena proizvoda koji sadrže ekstrakt echinaceje ne bi trebala biti dulja od osam tjedana, a može se primjenjivati nakon djetetove prve godine života. Ne preporučuju se osobama koje su alergične na biljke iz porodice Asteraceae, kao ni osobama koje boluju od autoimunih bolesti.

Propolis - u preventivne, ali i terapijske svrhe

Propolis je smolasta tvar koju pčele prikupljaju, miješaju s enzimima iz svojih žlijezda slinovnica i koriste za zaštitu košnica. Sadrži oko 200 različitih sastojaka, od kojih su najviše zastupljeni vosak, smola, eterična ulja, polen i različiti fenolni spojevi, od kojih su najznačajniji flavonoidi. Djelovanja propolisa na ljudsko tijelo su brojna, no ono zbog čega ga najčešće upotrebljavamo su njegovo antivirusno, protuupalno i antibakterijsko djelovanje. Tipovi propolisa su brojni i ovise o okruženju i dijelu svijeta u kojem pčele žive. U Hrvatskoj je najrašireniji tzv. poplar tip, iznimno bogat fenolnim spojevima koji imaju vrlo širok spektar povoljnog djelovanja na organizam.

Propolis se dobro podnosi i preporučuje kao preventivno sredstvo, a pomaže i kod već nastalih oboljenja, poput prehlade i gripe. Često se kombinira s drugim imunostimulansima. Takvo djelovanje je potvrđeno i studijom, u kojoj je primjena otopine propolisa i cinka smanjila mogućnost razvoja upale srednjeg uha za trećinu. Također, potvrđeno je da propolis može smanjiti tijek oporavka od bolesti s pet na dva dana.

Osim već dobro poznatim oralnim putem, propolis se može primjenjivati i lokalno, u obliku spreja za nos, te tako smanjiti broj virusnih mikroorganizama u gornjim dišnim putovima.

S obzirom na veliku popularnost i dostupnost propolisa, valja imati na umu da je poželjno odabrati proizvod pouzdanog i provjerenog proizvođača, jer neispravno obrađen propolis može sadržavati mnoge neželjene sastojke, kao što su vosak, pčelinje dlačice, ostaci košnice ili ostaci pesticida.

Datum objave članka: 1. 12. 2016.