Kvercetin zdravlje čuva

Hrana i zdravlje / Hranjive tvari Stjepan Šaban dipl. ing.

Kvercetin je vrlo jaka antioksidativna tvar koja je pokazala raznovrsno pozitivno djelovanje na ljudski organizam

Kvercetin - jedan od najaktivnijih bioflavonoida

Uz nedostatak tvari nužnih organizmu, sve veća uporaba industrijski prerađene, rafinirane i koncentrirane hrane u svakodnevnoj prehrani dovodi do razvoja niza akutnih i kroničnih bolesti, koje se ispravnijim pristupom prehrani mogu preventivno spriječiti.

Od mnogih učinkovitih tvari iz cijelog spektra fitonutrijenata s mnogostruko korisnim djelovanjima na zdravije funkcioniranje organizma, kvercetin je, kao vrlo snažan antioksidans, zasigurno jedan od najaktivnijih bioflavonoida

Kvercetin spada u skupinu bioflavonoida koji su široko rasprostranjeni u svijetu biljaka i sadržan je u mnogim prehrambenim namirnicama kao što su luk, jabuke, bobičasto voće, kupusnjače, razne sjemenke, crni čaj, crno vino. Od povrća je posebno zastupljen u svježem crvenom luku (pronađeno čak do 300 mg/kg) te brokuli, koja je vrlo bogata i drugim korisnim fitonutrijentima. Najučinkovitiji oblik kvercetina je onaj koji se nalazi u svježem luku.

Ima ga dosta u jabukama, najviše u kori, a posebno crvenim jabukama. Ne postoji u Velikoj Britaniji uzalud izreka "An apple a day keeps the doctor away", jer svakodnevna konzumacija jabuka bitno pridonosi boljem zdravlju.

Crno vino, uz druge flavonoide, sadrži i kvercetin (i preko 7 mg/l), čime u znatnoj mjeri pridonosi zdravlju čovjeka, ali, naravno, uz uvjet umjerene konzumacije. Današnje preporuke za konzumiranje crnog vina govore o čaši vina dnevno tijekom pet dana u tjednu (uz dva dana apstinencije). Istraživanja crnog vina upućuju na to da mogući sadržaj kvercetina u njemu može biti bitno smanjen kod rafiniranih vina, kod kojih se uklanja njihov opor okus. Crna vina domaće kućne proizvodnje (koja nisu rafinirana) zajamčeno sadrže znatne količine kvercetina i mogu se preporučiti u umjerenim količinama.

Korisna djelovanja kvercetina

Kvercetin je vrlo jaka antioksidativna tvar, koja je pokazala raznovrsno pozitivno djelovanje na ljudski organizam. Istraživanja su pokazala da djeluje protuupalno, antialergijski, antireumatski, antivirusno i antikarcinogeno, a poznata su i njegova pozitivna djelovanja na razvoj dijabetesa i njegovih posljedica, kod lupusa, pri smanjenju zgrušavanja krvi, smanjenju stvaranja mokraćne kiseline te na brojne funkcije enzima u organizmu.

Naročito se ističe njegovo snažno antikarcinogeno djelovanje kod različitih malignih bolesti: leukemije, raka usta, dojke, jajnika, želuca, jetre, dišnih puteva i debelog crijeva. Antikarcinogeno djelovanje dokazano je prilikom brojnih istraživanja, koja pokazuju ne samo njegovo preventivno djelovanje na pojavu raznih malignih oboljenja nego i na tijek razvoja bolesti, i to blokiranjem rasta stanica i sinteze DNA.

Protuupalno djelovanje očituje se u inhibiciji (kočenju) biosinteze metabolita koji nastaju iz proinflamatorne arahidonske kiseline (leukotrieni LT4 i skupina proinflamatornih prostaglandina PG2), ali i u inhibiciji proinflamatornih enzima ciklooksigenaze i lipoksigenaze (proinflamatorni = potiču upalnu rekaciju). Inhibicija oslobađanja histamina uz protuupalno ima i antialergijski učinak. Njegovo protuupalno djelovanje ima vrlo pozitivne učinke na razvoj raznih akutnih i kroničnih upalnih procesa u organizmu, ali i u razvoju krvožilnih i reumatskih bolesti te vrijeda (čira) na želucu.

Kao antialergijsko djelovanje već je spomenuto antihistaminsko djelovanje, ali on također inhibira oslobađanje alergijskog posrednika (IgE), kao i sintezu i oslobađanje peptido-leukotriena u plućima (važno kod astme) putem smanjenja enzima AE5-lipoksigenaze. Kvercetin inhibira i druge enzime koji od arahidonske kiseline stvaraju imunoreaktivne leukotriene (LT4).

Pozitivno djelovanje kvercetina kod dijabetičara očituje se u smanjenju dijabetičkih komplikacija kao što su katarakta, retinopatija i neuropatija. Uz to, njegov utjecaj na regulirano izlučivanje inzulina štiti beta-stanice gušterače od oštećenja.

Kvercetin ima i vrlo pozitivan učinak na razvoj kroničnih neurodegenerativnih bolesti (Alzheimerova bolest, Parkinsonova bolest), a i štiti kožu od oštećenja UV-B zrakama.

Osim nabrojanih pozitivnih djelovanja na zdravlje ljudi, kvercetin pokazuje i posredno sinergističko djelovanje na mnoge procese u organizmu, djelujući kao snažan antioksidans na višak slobodnih radikala.

Jedno od izuzetnih svojstava kvercetina jest bioakumulacija u organizmu zbog relativno dugog poluvijeka eliminacije iz organizma (oko 24 sata). Najveća koncentracija u krvi javlja se dva sata nakon konzumiranja. U normalnoj i ispravnoj ljudskoj prehrani sadržaj kvercetina najčešće se kreće od 15 do 500 mg dnevno, što ima izuzetno dobro preventivno značenje za zdravlje ljudi, a ograničenja prilikom konzumacije putem hrane ne postoje.

Terapijske doze u slučaju bolesti svakako su veće od onih koje se mogu uzeti putem hrane, a smiju se uzimati samo pod liječničkom kontrolom.

Osvijestimo blagodati raznovrsne prehrane

Ispravnom prehranom u smisli sadržaja, nužne količine i raznovrsnosti, možemo preventivno osigurati bogatstvo koje čovjeku daje zdrav život.

Kvercetin je samo jedna od karika u lancu zdravih prehrambenih tvari koje su svakome na dohvat ruke, samo što su ponekad slučajno ili iz neznanja ili nemara, ponekad i komocije u nabavi namirnica, izbačene iz svakodnevne prehrane. Vrijeme je da to promijenite i prihvatite sve blagodati koje hrana pruža.

Datum objave članka: 1. 4. 2005.
izdvojeni proizvodi