Ne ignorirajte bol

Bolesti i stanja / Opća medicina

Stvarno opasni bolovi nisu samo oni jakog intenziteta. To mogu biti i oni koji nisu intenzivni, i koje obično ignoriramo...

Bol je tjelesni signal

Svatko od nas katkad osjeća neke simptome, ali istodobno nemamo potrebu odmah otrčati liječniku. Poznajemo dovoljno svoje tijelo da znamo kako je to upravo bol zbog nespretnog pokreta, zaležanosti, ukočenosti, prevelikog napora ili, pak, zalogaja previše.

Stvarno opasni bolovi nisu samo oni koji su po intenzitetu vrlo jaki. To mogu biti i oni koji nisu tako intenzivni, pa ih ignoriramo, a posrijedi mogu biti ozbiljni zdravstveni problemi. Kako je ta nelagoda možda način na koji nam tijelo govori da nešto nije u redu, ipaj postoje neki simptoma koje ne treba olako shvaćati, posebno ako se javljaju u kontinutetu.
 

Kada treba obratiti pozornost

Izrazito jaka glavobolja - Ako ste prehlađeni, možda je riječ o glavobolji zbog upale sinusa. No, jaka glavobolja može upućivati na tumor ili izljev krvi u mozak, a i jedan je od klasičnih znakova moždane aneurizme. Stoga u slučaju takvog simptoma obvezno posjetite liječnika.

Upala desni - Čak i slabija upala desni (gingivitis) može upozoravati na parodontnu bolest, kojoj svakako treba ozbiljno pristupiti. Simptomi poput bolova, krvarenja i lošeg zadaha mogu se pojaviti i zbog hormonske neravnoteže, npr. za vrijeme mjesečnice, trudnoće, menopauze ili uzimanja kontracepcijskih tableta. Važno je redovito posjećivati stomatologa, zatim održavati higijenu usne šupljine i odstranjivati zubni plak (električne četkice za zube pokazale su se 11 posto učinkovitijima u uklanjanju zubnog plaka te su šest posto učinkovitije u sprječavanju gingivitisa).

Promuklost - Promuklost najprije povezujemo s prehladom, ili se javlja kao posljedica glasna govora ili vikanja. Ako traje dulje od dva tjedna (koliko u pravilo treba da se preboli virusna infekcija), može upozoravati na problem poput hipotireoze (smanjena funkcija štitne žlijezde), refluksa (povrata želučanog sadržaja u jednjak i dalje prema grlu), polipa na glasnicama i tako dalje. Dok traje promuklost, uzimajte dovoljno tekućine i izbjegavajte antihistaminike, alkohol, kofein i čokoladu, koji isušuju i dodatno iritiraju glasnice. Traje li simptom promuklosti dulje od dva tjedna, svakako posjetite liječnika.

Bolovi u prsima, grlu, ramenima, rukama i trbuhu - Bolovi u prsima mogu biti posljedica upale pluća ili srčanog udara. Kardiolozi upozoravaju da se srčane bolesti u pravilu javljaju kao nelagoda, a ne bol. Srčani bolesnici osjećaju pritisak u prsima. Nelagoda vezana uz srčane bolesti može se manifestirati i kao bol u lijevom ramenu, ruci ili čeljusti.

Čajevi, med i tablete mogu ublažiti grlobolju. Ali znajte da i grlobolja može biti jedan od simptoma srčanog udara, s tim da se taj simptom 12 puta više javlja kod žena nego kod muškaraca. Žene često kažu da simptomi srčanog udara nisu bili intenzivni bolovi kao što su očekivale, nego više neugodan osjećaj. Grlobolja se može javiti zbog istog razloga koji uzrokuje bolove u prsima kod bolesnika koji su pretrpjeli srčani udar - slabiji dotok krvi do srca.

Bolovi kod srčanog udara različito se manifestiraju kod muškaraca i žena: 35 posto srčanih udara kod žena prolazi neopaženo i mnoge od njih ne prepoznaju suptilne znakove poput umora, mučnine i znojenja. Prema istraživanju časopisa Chest, dva grama ribljeg i sojina ulja, koja sadrže zdrave omega-3 masne kiseline, znatno je poboljšalo rad srca sudionika istraživanja u samo dva tjedna.

Ne možete doći do zraka - Mnogo je uzroka tome. Najčešći je astma, ali može biti i posljedica srčane bolesti ili ozbiljne infekcije. Ako ne možete doći do zraka, a niste prethodno vježbali, trebali biste posjetiti liječnika, jer postoji mogućost da bolujete od plućne bolesti ili poremećaja.

Bolovi u trbuhu najčešće se javljaju kao posljedica gladi, pojačane nervoze, probavnih smetnji ili lijenih crijeva. Osjećate li pečenje ili bol ispod prsne kosti, možda je posrijedi želučani vrijed (čir, ulkus)

Želučani problemi - Ono što vam se čini kao probavna smetnja nakon što ste jeli masnu ili prženu hranu, mogu biti problemi s pražnjenjem žučnog mjehura zbog blokade žučnim kamencem. Obično se osjeća tupa, neodređena bol ispod desnog rebrenog luka, koja se može proširiti do desne lopatice te trajati i po nekoliko sati. Zbog estrogena žene su tri puta podložnije razvoju žučnih kamenaca od muškaraca, a rizik dodatno povećavaju uzimanje kontracepcijskih tableta i trudnoća. Ako ignorirate bol, stanje se može pogoršati. Jednostavna pretraga poput ultrazvuka otkrit će žučne kamence, nakon čega će vam liječnik najvjerojatnije sugerirati njihovo uklanjanje. U preventivnom smislu poželjno je jesti nerazgradiva vlakna, čiji su dobar izvor orašasti plodovi, jestiva kožica voća i povrća (rajčice, krastavci, tikvice, jabuke, kruške i bobičasto voće).

Bolovi u trbuhu - Bolovi u trbuhu najčešće se javljaju kao posljedica gladi, pojačane nervoze, probavnih smetnji ili lijenih crijeva. Osjećate li pečenje ili bol ispod prsne kosti, možda je posrijedi želučani vrijed (čir, ulkus), koji se aktivira ubrzo nakon što pojedete određenu hranu. U većini slučajeva pretragom se može dokazati prisutnost bakterije Helicobacter pylori koja izaziva upalu sluznice dijela želuca, pa tako i popratne dispeptične tegobe. Iako je SZO 1994. tu bakteriju proglasila karcinogenom na neke oblike tumora želuca, o povezanosti H. pylori i nastanka karcinoma želuca mišljenja su proturječna. O indiciranosti testiranja na H. pylori odlučuje liječnik na temelju povijesti bolesti, tegoba i fizikalnog nalaza. U pravilu se liječi antibioticima i lijekovima koji smanjuju sekreciju želučane kiseline. Prema nekim istraživanjima, jedna čaša soka od brusnice dnevno smanjila je mogućnost pojave H. pylori. Ako se želučani vrijed ne liječi, može doći do perforacije. Jaka bol u trbuhu može upućivati i na upalu slijepog crijeva, druge crijevne probleme, bolesti gušterače ili druge moguće uzroke.

Grčevi - Jaki grčevi slični menstrualnim mogu upozoravati na endometriozu, koja označava prisutnost endometralnih stanica (koje u normalnim uvjetima oblažu unutrašnjost maternice) izvan šupljine maternice (na jajnicima, jajovodima, okolnim organima, poput mokraćnog mjehura ili crijeva, ili na udaljenim organima, npr. plućima). Među ostalim, može biti uzrok neplodnosti. Ipak, jaki grčevi ne znače automatski da imate endometriozu. Ultrazvučna dijagnostika postavlja sumnju, a laparoskopija je jedini način da se dijagnoza sa sigurnošću potvrdi. Liječnik može preporučiti načine kako ublažiti grčeve. Prema nekim istraživanjima, uzimanje 200 miligrama vitamina E dva puta dnevno nekoliko dana prije menstruacije i prva tri dana menstruacije može ublažiti grčeve.

Bolovi u donjem dijelu leđa ili između lopatica - Najčešće je riječ o reumatskim promjenama, no postoji i mogućnost da je posrijedi srčani udar ili abdominalni problemi. Jedan od mogućih problema je disekcija aorte (raslojavanje slojeva aortne stjenke), koja nastaje zbog slabljenja određenog dijela žilnog zida. Manifestira se kao naglo nastala, trgajuća bol u prsištu. Može postojati obiteljska sklonost, no specifični uzroci su aterioskleroza, gljivične infekcije, infekcije sifilisom, aortitis (upala aortne stijenke) ili trauma.

Osjećaj peckanja u nogama i stopalima - Mnogo ljudi boluje od šećerne bolesti, a da to i ne zna. Zbog metaboličkih promjena koje prate šećernu bolest, oboljeli su skloni pojavi periferne neuropatije, to jest oštećenja perifernih živaca, što se manifestira osjećajem peckanja ili trnaca u nogama i stopalima.

Izvor: zena.hr
Obrada: Carmen Rivier-Zurak, dr. med.

Datum objave članka: 1. 2. 2009.