Prirodna pomoć za stomatološke tegobe

Bolesti i stanja / Zubi i usna šupljina Tajana Buhač mag. pharm.

Eterično ulje kadulje potiče cijeljenje i obnovu oštećenog tkiva, a ima i antibakterijski učinak, koji je dokazan na različitim vrstama bakterija

Osobe koji nose proteze često se susreću s različitim tegobama uzrokovanima njihovim nošenjem. Najčešće su iritacija usne šupljine i desni, infekcije, pomicanje proteze te problemi s jelom i govorom. S ciljem prevencije tegoba, važno je provoditi svakodnevnu higijenu usne šupljine i proteze, jer plak i kamenac javljaju se i na protezama, te proteze skidati tijekom noći jer se na taj način smanjuje pritisak na desni i omogućava slini da čisti usta.

Stomatitis
Stomatitis ne mora nužno biti uzrokovan nošenjem proteze, nego se može javiti i kod osoba koje ih ne nose. Češće se javlja u starijoj dobi, zatim u slučaju nošenja proteza koje ne prianjaju dobro (posebice ako se nose i tijekom noći), kod neredovite higijene ili infekcije gljivicom Candida albicans. Može se manifestirati oticanjem i blažom upalom zubnog mesa, ali i težim oblicima upale s izraženom boli, no simptomi mogu i u potpunosti izostati. Kod nekih osoba koje nose zubnu protezu ili osoba s visokim nepcem može se razviti i kronični oblik kandidijaze u gornjoj čeljusti, koji se naziva papilarna hiperplazija. Te tegobe često se javljaju na gornjoj čeljusti jer gornja proteza zahvaća veću površinu od donje, ali i zbog nedovoljna prianjanja proteze, zbog čega se gljivice lakše zadržavaju u međuprostoru. Ako se uzrok ne otkloni na vrijeme, upala može trajati i do nekoliko godina.

Gingivitis
Upalna promjena koja je ograničena na gingivu i pri kojoj nema oštećenja dubljih struktura (cementa, alveolarne kosti i parodontnog ligamenta). Upalna reakcija razvija se kao odgovor na bakterije plaka smještene uzduž vrata zuba. Krvarenje koje se javlja bezopasno je i prestaje ubrzo nakon prestanka traume koja ga je uzrokovala (četkanje, žvakanje). Međutim, krvarenje potiče da se pri svakodnevnoj oralnoj higijeni "štedi" područje oko vrata zuba, tj. da ga se slabije četka ili izbjegava zubni konac. Zbog slabije higijene dodatno se nakuplja plak koji podržava jaču upalu, a time i krvarenje, pri čemu se stvara začarani krug. Kako bi se izbjeglo pogoršanje, važno je što prije započeti s liječenjem.

Parodontitis
Ova upalna promjena zahvaća dublje slojeve parodonta (alveolarnu kost, cement i parodontni ligament) i uvijek se razvija iz gingivitisa, to jest svakom parodontitisu prethodio je gingivitis koji je omogućio prodor bakterija u dubinu. Prelazak gingivitisa u parodontitis ovisi o nizu čimbenika: broju prisutnih bakterija, stupnju oralne higijene, načinu na koji tijelo reagira i stupnju proširenosti oštećenja. Dok kod nekih osoba upalni proces može biti blago izražen, kod drugih se može relativno brzo pogoršati.

Parodontitis možemo razlikovati: prema tijeku (agresivni - u mlađoj dobi, kronični - poslije četrdesete godine), prema zahvaćenosti (koliko je zuba zahvaćeno) ili prema uznapredovalosti (stupnju upale i posljedičnih oštećenja). Ako se paradontitis ne počne liječiti na vrijeme, može se razviti parodontni apces, to jest nakupina gnoja u prostoru parodonta, što se katkad mora rješavati kirurškim putem.

Što može ublažiti tegobe

Čudesna biljka iz narodne medicine
Prethodno navedene tegobe usne šupljine, bilo da su posljedica nošenja proteze ili djelovanja drugih mogućim uzročnih čimbenika, u narodnoj medicini najčešće se ublažavaju upravo pomoću kadulje. Kadulja (Salvia officinalis, Labiatae) se koristi u ljekovite svrhe zadnjih 4000 godina. Smatra se čudesnom biljnom vrstom zbog širokih mogućnosti primjene, a u nekim narodima i svetom biljkom. Njezin latinski naziv dolazi od riječi salvum što znači spasiti. Hrvatski naziv kadulja dolazi od glagola kaditi, jer su je ljudi upotrebljavali za čišćenje domova prije nego što se u te svrhe počeo koristiti tamjan.

Osim eteričnog ulja i fenolnih kiselina, zbog kojih kadulja ima antiseptički, antibakterijski i protuupalni učinak, sadrži i tanine te djeluje kao adstrigens (svojstvo stezanja tkiva).

Eterično ulje kadulje djeluje tako što potiče cijeljenje i obnovu oštećenog tkiva, a ima i antibakterijski učinak, koji je dokazan na različitim vrstama bakterija, poput različitih vrsta roda Bacillus, Aeromonas i Staphylococcus. Ispitivanja su dokazala i antigljivično djelovanje kod infekcije gljivicom Candida albicans, što je potvrđeno i učinkom na prevenciju nastanka stomatitisa uzrokovanoga gljivicama, a može se uspješno primijeniti i za prevenciju zubnog plaka. Eterično ulje kadulje preporučuje se i u zubnim pastama kao zaštita od nastanka gingivitisa, jer je primijećeno da njegova primjena kod akutne upale gingive znatno smanjuje krvarenje i trajanje upalnog procesa.

Najčešće se primjenjuje u obliku čaja, no danas su nam dostupni i drukčiji oblici, poput sprejeva, koji su ne samo praktični za svakodnevnu upotrebu nego i djelotvorniji. Prednost primjene takvih proizvoda u odnosu na tradicionalni čaj je osiguranje optimalne količine eteričnog ulja kadulje, što čini osnovu njezina djelovanja.

Dekspantenol
Sintetski je derivat vitamina B5 (d-pantotenska kiselina). U ljudskom organizmu sudjeluje u metabolizmu ugljikohidrata, masti i bjelančevina, a sastavni je dio koenzima A. Nužan je za normalnu funkciju epitela i za održavanje fizioloških metaboličkih procesa u koži i sluznicama. Ima nisku molekularnu masu, hidrofilan je (veže vodu) i ima nisku polarnost, što mu omogućuje prolazak u sve slojeve tkiva i zadržavanje, odnosno djelovanje u njima. Primjenjuje se u lokalnoj terapiji, na koži i sluznicama.

Dekspantenol potiče cijeljenje rana, stimulira epitelizaciju tkiva, ima protuupalni učinak i ublažava svrbež. Upravo se zbog tih učinaka primjenjuje lokalno na oštećeno tkivo. No, može se primjenjivati i oralno, kao zasebna terapija ili u kombinaciji s pojedinim biljnim vrstama (npr. s kaduljom) ili drugim vitaminima za liječenje upalnih procesa u usnoj šupljini i ždrijelu. Pokazalo se da se bolji učinak u terapiji postiže primjenom dekspantenola (D-pantenola), koji je biološki aktivniji od L-pantenola. Jedan od razloga takvog djelovanja je već navedeni prelazak u vitamin B5, kao dio koenzima A. Iako je samo dekspantenol biološki aktivan i pospješuje cijeljenje rana, hidratizirajući učinak (zbog sposobnosti kemijskog vezanja vode) imaju i dekspantenol i L-pantenol.

KAKO SPRIJEČITI TEGOBE POVEZANE S NOŠENJEM PROTEZE

• posjećivati doktora dentalne medicine jednom godišnje, a po potrebi i češće
• proteza mora dobro prianjati; ako to nije tako, obvezno treba napraviti novu
• ako proteza pukne ili se ošteti, treba je popraviti
• protezu treba isprati nakon jela, a navečer je oprati i ostaviti u vodi tijekom noći
• jednom tjedno protezu treba oprati u šumećoj otopini
• usta treba redovito ispirati vodom

Datum objave članka: 1. 3. 2015.